• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

165hz monitor wil only run at 120hz and YCbCr 4:2:2

Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
My AOC Q32G2WG3 will for some reason only run at 120 hz although it's a 165hz monitor and YCbCr 4:2:2 gpu is a rx 6700 xt

My AOC C24G2U/BK ryuns 1920x1080 165hz fine at RGB 4:4:4 or YCbCr 4:4:4

What can i do to fix it
 
Joined
Feb 1, 2019
Messages
138 (0.15/day)
System Name Main PC
Processor 9900k@4.8ghz
Motherboard Asrock Fatality K6 Z370
Cooling Noctua NH-D15S
Memory 32 Gig 3200CL12 @ 3333@CL13
Video Card(s) 3080 RTX FE
Storage 970 EVO 1TB
Display(s) LG 27GL850
Case Fractal Define R4
Audio Device(s) Asus Xonar D2X
Power Supply Antec HCG 750
you using display port and proper cable?
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
you using display port and proper cable?
I should think so, both are the same "long" cable

I tried my long hdmi cable now both run at 144hz (ufo hz test) even when my 24" is set til 165hz

I need a long dp cable and both would run at 165hz, i just don't know why both run at 144hz and no 144hz and 165hz
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
12,409 (5.03/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Is there an option in the monitors settings to overclock?
My AOC was sold as 75Hz but ran at 60Hz by default.
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
No

I have to buy a new cable, it's fine with my hdmi cable but only 144hz ON both despite my 24" is set til 165hz (dp)
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2015
Messages
2,996 (1.35/day)
Location
Western Canada
System Name Austere Box
Processor 5900X
Motherboard B550 Unify-X (A.30)
Cooling C14S iPPC
Memory 32GB 3600 14-14-14-252
Video Card(s) RTX 2060S FE
No

I have to bnuy a new cable, it's fine with my hdmi cable but only 144hz ON both despite my 24" is set til 165hz (dp)

HDMI 2.0 can carry no more than 144Hz at 1440p. I'm pretty sure that's also the case at 1080p. You need DP to achieve that refresh rate.

edit: some people claim that 1080/165 is possible over HDMI 2.0, but that assumes the monitor is also designed to accept 165Hz over HDMI. Most intend for you to use DP for that.
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
i tried my long hdmi and it worked now both run at 144hz

I need to buy a long dp cable so i can run both at 165hz, just don't know what brand to get, now that i know i need to buy a long dp cable (no amazon link i don't live in usa)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,468 (8.23/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
You need a display port cable for the full quality and refresh rates, HDMI will limit on most 165Hz monitors
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
8,385 (1.37/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
DP 1.4 is what you're looking for.
Older DP standards can't do that refresh rate.
 
Joined
Dec 26, 2012
Messages
609 (0.19/day)
Location
Babylon 5
System Name DaBeast! DaBeast2! HTPC
Processor AMD AM4 Ryzen 9 3900X 12C24T/Intel LGA2011 i7 3960X 6-12/LGA 1150 i7 4770K 4-8
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Xtreme/Asus ROG Rampage IV Extreme/MSI Z87 G45 Gaming
Cooling Thermaltake Water 3.0 360/Corsair H150i Pro/Thermaltake Floe Riing 360
Memory 16GB Patriot ViperRGB 3600CL17/16GB Corsair Dominator Plat DDR3 2133MHz/16GB RipJawsZ 1600MHz
Video Card(s) Sapphire Nitro+ RX 6900 XT/PowerColor Vega 64 Red Devil/Leadtek GTX1080 Hurricane OC
Storage 256GB Sabrent Rocket NVMe M.2 + 2TB 860 QVO + 4TB 860 EVO + 2x 1TB 850 EVO + 6TB WD Black HDD
Display(s) Samsung LC49HG90DMEX 32:9 Freesync 2/Acer XR341CK 75Hz 21:9 Freesync/Panasonic 65" UHD TV
Case CoolerMaster H500M/Caselabs Magnum M8/Tt View 31
Audio Device(s) iFi Micro iDSD Black Label/Oppo HA-1 + Philips Fidelio HTL9100/ HPA4
Power Supply Corsair HX1000 Platinum/Seasonic X-1250/Enermax MaxRevo 1500W
Mouse Zelotes C-18 Vertical Mouse/Tecware Vector Pro/Logitech G603 WL
Keyboard Topre RealForce 103UBMistral BAROCCO MD600RGB/Logitech K345 + G603
Software 64bit Win10 Pro/64bit Win10 Pro/64bit Win10 Pro
i tried my long hdmi and it worked now both run at 144hz

I need to buy a long dp cable so i can run both at 165hz, just don't know what brand to get, now that i know i need to buy a long dp cable (no amazon link i don't live in usa)
I'd gotten HDMI 2.1 and Dsiplayport 1.4 cables that may or may not be VESA certified, but works great. Brands like Ugreen, ATZ, heck even Amazon Basic 8K DP 1.4 cable would do the trick. These aren't expensive at all....
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
183 hz on the monitor
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,833 (1.00/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon (Maintenance)
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision D
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (20H2)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
I can see the RX 6700 XT Red Devil got 3xDP and 1xHDMI.

So if I was you I would go DP only because then you should be sure to get the resolution and refresh rate that you need.

If your AOC monitors came with DP cables use them, same I have done with my own 4K and my previous Dell monitor which was 1440p@165Hz and I had zero issues.
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
Stock cable not long enough

I use dp cable how else am i gonna run a 2560x1440 monitor at 165hz ?
 
Last edited:
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,833 (1.00/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon (Maintenance)
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision D
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (20H2)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
Stock cable not long enough

I use dp cable hopw else am i gonna run a 2560x1440 monitor at 165hz ?

You cannot, have you checked av-cables.dk since you are from Denmark they have some decent prices.

They have specific 4K and 8K categories for their DisplayPort cables up to 50meters in length.

What length do you need?
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
4 or 5 meter

I bought this since it's overrated if you can call it that, which mean if it's not able to deliver the rated speed

4K (3840×2160) 240 Hz, 5K (5120x2880) 120 Hz, 8K (7680x4320) 60 Hz, it's still enought for 2560x1440 165hz

 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,833 (1.00/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon (Maintenance)
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision D
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (20H2)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
4 or 5 meter

I bought this since it's overrated if you can call it that, which mean if it's not able to deliver the rated speed

4K (3840×2160) 240 Hz, 5K (5120x2880) 120 Hz, 8K (7680x4320) 60 Hz, it's still enought for 2560x1440 165hz

Specs looks good, I hope it's gonna work.

My previous experience when ordering from them for friends has been great together with their customer service when there has been something wrong.
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
It wasn't the cable.

I looked under DP Cability under OSD Setup 1.1

Changed it to 1.2 =2560x1440 165hz :) Tried the old cable mabye i didn't push it enough into the monitor so i tried the new cable
2021-06-16 14_24_47-Window.png
 
Last edited:
Joined
Oct 15, 2011
Messages
481 (0.13/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 7 3700X with Fclk and Uclk at 1:1
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB Corsair Vengeance LPX 3000 in XMP mode
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Samsung 970 Pro 512 GB NVMe SSD
Display(s) AOC G2490VX
Case Corsair 275R
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 21H1
My AOC Q32G2WG3 will for some reason only run at 120 hz although it's a 165hz monitor and YCbCr 4:2:2 gpu is a rx 6700 xt

My AOC C24G2U/BK ryuns 1920x1080 165hz fine at RGB 4:4:4 or YCbCr 4:4:4

What can i do to fix it
Does this occur with all games? For me, with my HP Omen 25, (TN) even when I have it set to 144 Hz in Windows, Halo Custom Edition (DirectX 9) won't give me an option of higher than 120 Hz. (I assume it's hardcoded into Halo CE) Would an override work for older engines or what's based on older engines like that? In the case of Halo CE, looks like it was last patched in 2014, which brings the version up to 1.0.10.
I can OTOH, select higher than 1920x1080 for the res on my Acer monitor that does 2560x1440.
 
Last edited:
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,275 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I7 10700kf
Motherboard Msi Z490 A-pro
Cooling Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
Memory 2x16gb G skill Ripjaws V 4000mhz cl 18
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
Storage 1x 2tb intel 665p,1x2tb kingston a400 2 x tb external usb harddrives
Display(s) 1x AOC CQ32G2SE/BK 1440p,165hz va panel,1x AOC C24G2U/BK 1080p 165hz va panel.
Case ThermalTake Core X71
Audio Device(s) Rotel A11 Tribute Topping E30
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Razer Blackwidow v3 pro
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
yes it did, it's fixed now
 
Top