• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

22.5.2 amd and gpu-z 2.46.0

Joined
Sep 11, 2013
Messages
83 (0.03/day)
System Name Asrock
Processor E3-1230 v3
Motherboard Asrock z97 aniverssary
Cooling AKASA AK-CC4009EP01 (AK-TC5026 paste)
Memory 16(2x8) gb gskill 2133 ddr3 (qvl list)
Video Card(s) Rx580 Sapphire Pulse rev.2 (AK-TC5026 paste)
Storage ssd sandisk SDSSDH3 250gb
Display(s) Aoc E2275swj HDMI
Case Q-Tech Hermes 1004 (4x12cm fans)
Audio Device(s) creative x-fi xreme gamer pci
Power Supply Corsair cv 750w
Mouse logitech g203 lightsync (250hz)
Keyboard gigabyte force k81
Software Windows 11(bypass)
After 22.5.2 with a rx580 amd card, the clock shows as 0.
1.gif
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,330 (3.65/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Did you try a reboot?

This is today's 22.5.2 Beta or the 22.5.2 Preview from earlier this month?
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
83 (0.03/day)
System Name Asrock
Processor E3-1230 v3
Motherboard Asrock z97 aniverssary
Cooling AKASA AK-CC4009EP01 (AK-TC5026 paste)
Memory 16(2x8) gb gskill 2133 ddr3 (qvl list)
Video Card(s) Rx580 Sapphire Pulse rev.2 (AK-TC5026 paste)
Storage ssd sandisk SDSSDH3 250gb
Display(s) Aoc E2275swj HDMI
Case Q-Tech Hermes 1004 (4x12cm fans)
Audio Device(s) creative x-fi xreme gamer pci
Power Supply Corsair cv 750w
Mouse logitech g203 lightsync (250hz)
Keyboard gigabyte force k81
Software Windows 11(bypass)
Yes i reboot.
Today 22.5.2 beta.
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
939 (0.19/day)
Processor Ryzen 9 5900X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Noctua NH-D15S
Memory 32 GB Ballistix Elite DDR4-3600 CL16
Video Card(s) XFX 6800 XT Speedster Merc 319 Black
Storage Sabrent Rocket NVMe 4.0 1TB
Display(s) LG 27GL850B x 2 / ASUS MG278Q
Case be quiet! Silent Base 802
Audio Device(s) Sound Blaster AE-7 / Sennheiser HD 660S
Power Supply Seasonic Prime 750W Titanium
Software Windows 10 Pro 64
Was the GPU under any load?
I'm seeing 0 MHz reported at idle, but normal boost clocks reported when the GPU has a load.
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
83 (0.03/day)
System Name Asrock
Processor E3-1230 v3
Motherboard Asrock z97 aniverssary
Cooling AKASA AK-CC4009EP01 (AK-TC5026 paste)
Memory 16(2x8) gb gskill 2133 ddr3 (qvl list)
Video Card(s) Rx580 Sapphire Pulse rev.2 (AK-TC5026 paste)
Storage ssd sandisk SDSSDH3 250gb
Display(s) Aoc E2275swj HDMI
Case Q-Tech Hermes 1004 (4x12cm fans)
Audio Device(s) creative x-fi xreme gamer pci
Power Supply Corsair cv 750w
Mouse logitech g203 lightsync (250hz)
Keyboard gigabyte force k81
Software Windows 11(bypass)
I tested with load in polaris the clock are reported as 0 MHz. Hwinfo detects them right. I even reinstall the driver.

In a neighboring forum.
2.jpg
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
83 (0.03/day)
System Name Asrock
Processor E3-1230 v3
Motherboard Asrock z97 aniverssary
Cooling AKASA AK-CC4009EP01 (AK-TC5026 paste)
Memory 16(2x8) gb gskill 2133 ddr3 (qvl list)
Video Card(s) Rx580 Sapphire Pulse rev.2 (AK-TC5026 paste)
Storage ssd sandisk SDSSDH3 250gb
Display(s) Aoc E2275swj HDMI
Case Q-Tech Hermes 1004 (4x12cm fans)
Audio Device(s) creative x-fi xreme gamer pci
Power Supply Corsair cv 750w
Mouse logitech g203 lightsync (250hz)
Keyboard gigabyte force k81
Software Windows 11(bypass)
Joined
Aug 27, 2021
Messages
74 (0.21/day)
I'm having the exact same issue with my RX580 with GPU-Z v2.46.0. HWinfo is still reporting correctly.

Using 22.5.2 DCH with a driver date of 17th May 2022.

Have you tried the WHQL version of 22.5.2? Does an older version of GPU Z (like version 2.45) also have this problem?
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
83 (0.03/day)
System Name Asrock
Processor E3-1230 v3
Motherboard Asrock z97 aniverssary
Cooling AKASA AK-CC4009EP01 (AK-TC5026 paste)
Memory 16(2x8) gb gskill 2133 ddr3 (qvl list)
Video Card(s) Rx580 Sapphire Pulse rev.2 (AK-TC5026 paste)
Storage ssd sandisk SDSSDH3 250gb
Display(s) Aoc E2275swj HDMI
Case Q-Tech Hermes 1004 (4x12cm fans)
Audio Device(s) creative x-fi xreme gamer pci
Power Supply Corsair cv 750w
Mouse logitech g203 lightsync (250hz)
Keyboard gigabyte force k81
Software Windows 11(bypass)
Yes whql has the same problem on Polaris card. I didn't tried older version as @W1zzard, didnt ask for troubleshooting, so I think that the problem is from his side.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,330 (3.65/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
This definitely looks like a bug, just havent had time to look into it. Seems easy enough to reproduce
 
Joined
Aug 27, 2021
Messages
74 (0.21/day)
Yes whql has the same problem on Polaris card. I didn't tried older version as @W1zzard, didnt ask for troubleshooting, so I think that the problem is from his side.
Have you encountered this problem with other cards besides RX580?

Yes whql has the same problem on Polaris card. I didn't tried older version as @W1zzard, didnt ask for troubleshooting, so I think that the problem is from his side.
I'm wondering what other cards are affected by this bug
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
Same issue here on the older RX 480 "Ellesmere":


Drivers are the 22.5.2 Beta, dated May 17th 2022, and OS is Windows 11 Pro, ver. 21H2.

Main/1st tab screenshot, in spoiler:
 
Joined
Aug 27, 2021
Messages
74 (0.21/day)
This is the 22.5.2 bug that affects SpeedFan, MSI Afterburner and GPU-Z. It appears to affect RX 480, 570, 580, 590, and 6600XT.
I didn't expect the impact to be so big. Does CPUZ also have it?
 

Attachments

  • 001.PNG
    001.PNG
    121.6 KB · Views: 35
Joined
Sep 24, 2005
Messages
305 (0.05/day)
I have not tried CPUZ yet. I started a thread concerning "SpeedFan does not recognize my RX 580 after Adrenalin 22.5.2 update" several days ago. Go there for updates and potential remedies.
 
Joined
Aug 27, 2021
Messages
74 (0.21/day)
I have not tried CPUZ yet. I started a thread concerning "SpeedFan does not recognize my RX 580 after Adrenalin 22.5.2 update" several days ago. Go there for updates and potential remedies.

Regarding the issue you mentioned before, just downgrade back to 22.5.1 in the end can the three apps you mentioned work back to normal? (Contains SpeedFan)
 
Last edited:
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
Right - for me CPU-Z also broken, I think? :rolleyes:
No time or willingness to downgrade my GPU drivers, I do not use that part of CPU-Z, or CPU-Z itself that much anyway. :)



For comparison, on my older GPU PC -- using Radeon R9 390 GPU - CPU-Z shows some clocks in that same area.
(So, R9 390 is not affected.)
 
Joined
Sep 24, 2005
Messages
305 (0.05/day)
I reverted to 22.5.1 only and SpeedFan still didn't recognize my RX 580. Others used DDU and various other methods to remedy their issues. @eidairaman1 says that the Crimson/Adrenalin folder must be removed to undo the issue. I think @ssateneth tried the DDU method. I haven't tried anything else myself.
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
I think you should email the SpeedFan author, if SpeedFan lacks online forums such as these ones here. :)

(And if you already did email him, great!)
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
@Naki SpeedFan 4.52 is abandoned since 2016. It works fine with all Adrenalin up to 22.5.2.
Okay, sorry to hear this, I was not aware of that.

So, GPU-Z and CPU-Z remain as ones to possibly fix. :) And AfterBurner too.
 
Joined
Sep 24, 2005
Messages
305 (0.05/day)
Yes Sir, and possibly HWmonitor also:). I am going to install it to check with 22.5.2. edit: I can't check it with 22.5.2 as I have reverted back to 22.5.1. The latest version of HWmonitor shows my RX580 and other values working normally. CPU-Z sees the RX 580 but no clocks. GPU-Z sees my RX 580 but no clocks.
 
Last edited:
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
This definitely looks like a bug, just havent had time to look into it. Seems easy enough to reproduce

@W1zzard - to get this bug fixed sooner, do you think you need some more screenshots, and/or maybe a short capture video of the issue? :)

If you want, you could remote access my problem PC, if you think that will help.
(We can use Skype screen sharing or AnyDesk for this, as my TeamViewer account is again acting up lately..)
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,330 (3.65/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Don't need anything, I have all these cards here
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
959 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
OK, thanks. Hope it is an easy fix! :)
 
Top