• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

25% constant cpu usage in Win 7 64

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#1
I just noticed today that I have 99% system idle process but below at the cpu usage detail it says 24-26% constantly..

i look for which processes are using cpu and everything is @ 0 except chrome which is 1-2%

Why can this be?
 

[Ion]

WCG Team Assistant
Joined
Sep 15, 2009
Messages
13,391 (4.44/day)
Likes
14,251
Location
Raleigh, North Carolina, United States
System Name Niedersachsen / Ribe / Minsk
Processor i3 3240 / i7-3520M / 4x Opteron 6376 @ 2.86GHz
Motherboard BIOSTAR H61M / HP Q77 / Supermicro H8QG7
Cooling Stock / Stock / 4x 1U G34
Memory 1x8GB / 2x4GB / 4x4GB
Video Card(s) GTX260 / Intel HD 4000 / nVidia GT310
Storage 80GB Intel SSD / 256GB Intel SSD / 2x 60GB SSD (RAID1)
Display(s) Dell 3007 + HP 2245w / 12.1" 1366x768 / None
Case Antec NSK3480 / HP / Supermicro 1U
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Enermax 500W / HP 130W / Supermicro Gold 1400W
Keyboard IBM Model M
Software Windows 7 (Niedersachsen/Ribe) / Linux Mint 17.2 (Minsk)
#2
Can we please have a screen shot? Sounds like Windows may be reporting it wrong
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.99/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#3
Have you made sure to click show processes by all users?

You have to click that to show things like some anti virus programs and things like windows live communications platform.

( both which use about 25% cpu when they're fully active)
 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#4
ill make screen shots now.

I only noticed it after uninstalling a gtx 275 again and putting in a 7600 gs. Dont know if that matters. using driver 190.38?

core 1 (or 0) is showing constant use in the performance graph.

back to post screens




 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#5
okay, i uninstalled the 7600 gs and rebooted. ran driver cleaner and cleaned display/phsyx.

sitting at the desktop typing this i'm at 0% cpu usage with spikes under 5%

this is with no driver installed.. sitting in nasty res mode. going to install a different video driver and reboot to see what happens..

at least i narrowed it down to a driver problem.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,288 (5.51/day)
Likes
10,395
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#7
Use Process Explorer to see exactly what background process is causing it.

Usually when this happens, it is a hardware interrupt causing the high CPU usage, which windows won't show you in task manager.
 

Reventon

New Member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
2,106 (0.66/day)
Likes
149
Location
Sarasota, FL
System Name Black & Red
Processor AMD 64 X2 6400+ BE 3.2Ghz
Motherboard JetWay JHA06-GT 780G ATX
Cooling Xigmatek HDT SD964 92mm cooler, 5 Case Fans, PCI Slot Evercool exhaust fan
Memory 4GB DDR2 667Mhz
Video Card(s) ASUS EAH4850HD 512MB
Storage Seagate 120GB HDD 7200rpm, Samsung 160GB HDD
Display(s) 19" Enivision LCD (1280x1024), 15" HP vs15c (1024x768) dual screen
Case Cooler Master Storm Scout Mid Tower
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 400W PSU
Software Windows Vista 32-bit
#8
I'm confused too. Maybe like Newtekie said, there could be many or one background process taking up a lot of usage.
 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#9
when i uninstalled the video driver the problem went away.

Im trying to 190.62 now

----

I installed the 190.62 and as soon as i hit the dekstop i opened tm and 25% again, 1st core at 100%
 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#10
Use Process Explorer to see exactly what background process is causing it.

Usually when this happens, it is a hardware interrupt causing the high CPU usage, which windows won't show you in task manager.
using that program it says "deffered procedure calls" DPC @ 24.5% and hardware interupts @ .5% or so...

what do I need to do now?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,288 (5.51/day)
Likes
10,395
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#11
You wouldn't happen to have another graphics card laying around that you can test, preferably nVidia based, would you?

It might be a hardware issue, it could also be a software conflict with the driver/nVidia control panel.
 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#12
This was a 7600gs I bought from a forum member as a backup card.

I don't have any other GPU's at the moment.

The funniest thing is, I am sitting now with just the basic driver installed and I'm doing CPU benchmarks and I'm scoring off the charts.. and im running stock 2.8ghz..

Im starting to wonder if my cpu 0 has been fubar'd since day 1... on nvidia drivers.

Could be this card though, bec tbh I just noticed this yesterday when I installed the 7600gs.

I get bored and run winrar bench and scored 440.. and i thought something was wrong so I looked around and saw core 0 @ max..


right now at stock winrar bench is scoring 1980 , while no gpu driver installed. wtf?


i have no idea what to do.. dont wanna run my core 0 at max..
 

shevanel

New Member
Joined
Jul 27, 2009
Messages
3,464 (1.13/day)
Likes
396
Location
Leesburg, FL
#13
I have no fix for this.

I disabled the GPU in device manager and core0 drops from 100% load to 0%..............................................

guess I'll just run low res on a 1920x1080 monitor with GPU disabled in DM until I pick up a new card. No big deal
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,288 (5.51/day)
Likes
10,395
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#14
I was heading towards that bad card conclusion, but it seems you jump there already.

I would definitely replace the card and see if that solves the problem, the DPC running one of your cores at 100% is uaually a good sign of bad hardware.

You could also try reseating the cards to see if maybe it just isn't getting good contact in the slot.
 
Joined
Apr 29, 2008
Messages
346 (0.10/day)
Likes
61
Location
Manchester, UK
Processor i7 920 D0 @ 3.2Ghz 0.95V / 4.45Ghz @ 1.35V
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Xig s1283 with Push/Pull Fans
Memory 6GB Corsair XMS3 1600mhz
Video Card(s) HIS 6950 2GB @ 950/1300
Storage Samsung F3 500
Display(s) 24" Acer V243HLmb LED
Case CM690 modded for airflow
Audio Device(s) Xonar D1 -> Marantz CR502 -> B&W 686 + RSW12
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software Win7 x64 Home Premium
Benchmark Scores SP1M - 10s AQM - 202,200 marks w/ 8800gs + E7300 3D '06 - 26,000 4890+4870
#15
i have the same problem, 25%-30% constant load on win7 64bit 7100
 
Joined
Apr 29, 2008
Messages
346 (0.10/day)
Likes
61
Location
Manchester, UK
Processor i7 920 D0 @ 3.2Ghz 0.95V / 4.45Ghz @ 1.35V
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Xig s1283 with Push/Pull Fans
Memory 6GB Corsair XMS3 1600mhz
Video Card(s) HIS 6950 2GB @ 950/1300
Storage Samsung F3 500
Display(s) 24" Acer V243HLmb LED
Case CM690 modded for airflow
Audio Device(s) Xonar D1 -> Marantz CR502 -> B&W 686 + RSW12
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software Win7 x64 Home Premium
Benchmark Scores SP1M - 10s AQM - 202,200 marks w/ 8800gs + E7300 3D '06 - 26,000 4890+4870
#17
Was this problem ever resolved? I'm still having the mysterious 15-20% load! Going ATI soon so will be interesting to see if this is an nVidia driver issue.



Edit: Task manager says 37% ?!?
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#18
Tick the box in task manager "show processes from all users" maybe there is another process which does that...
 
Joined
Apr 29, 2008
Messages
346 (0.10/day)
Likes
61
Location
Manchester, UK
Processor i7 920 D0 @ 3.2Ghz 0.95V / 4.45Ghz @ 1.35V
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Xig s1283 with Push/Pull Fans
Memory 6GB Corsair XMS3 1600mhz
Video Card(s) HIS 6950 2GB @ 950/1300
Storage Samsung F3 500
Display(s) 24" Acer V243HLmb LED
Case CM690 modded for airflow
Audio Device(s) Xonar D1 -> Marantz CR502 -> B&W 686 + RSW12
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software Win7 x64 Home Premium
Benchmark Scores SP1M - 10s AQM - 202,200 marks w/ 8800gs + E7300 3D '06 - 26,000 4890+4870
#19
Thanks, it seems to be that wmpnetwork


Edit: Solved! Having disabled that from starting with windows using msconfig, i no longer have the load.
 
Last edited:
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#20
That's the windows media player network service IDK if it's ok to turn off but I'm glad you got that sorted :) :toast:
 
Joined
Apr 29, 2008
Messages
346 (0.10/day)
Likes
61
Location
Manchester, UK
Processor i7 920 D0 @ 3.2Ghz 0.95V / 4.45Ghz @ 1.35V
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Xig s1283 with Push/Pull Fans
Memory 6GB Corsair XMS3 1600mhz
Video Card(s) HIS 6950 2GB @ 950/1300
Storage Samsung F3 500
Display(s) 24" Acer V243HLmb LED
Case CM690 modded for airflow
Audio Device(s) Xonar D1 -> Marantz CR502 -> B&W 686 + RSW12
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software Win7 x64 Home Premium
Benchmark Scores SP1M - 10s AQM - 202,200 marks w/ 8800gs + E7300 3D '06 - 26,000 4890+4870
#21
Don't use WMP anyway :p
:toast:
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#22