• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

4 fps in oblivion....

Polaris573

Senior Moderator
Joined
Feb 26, 2005
Messages
4,268 (0.91/day)
Likes
672
Location
Little Rock, USA
Processor LGA 775 Intel Q9550 2.8 Ghz
Motherboard MSI P7N Diamond - 780i Chipset
Cooling Arctic Freezer
Memory 6GB G.Skill DDRII 800 4-4-3-5
Video Card(s) Sapphire HD 7850 2 GB PCI-E
Storage 1 TB Seagate 32MB Cache, 250 GB Seagate 16MB Cache
Display(s) Acer X203w
Case Coolermaster Centurion 5
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music
Power Supply OCZ StealthXStream 600 Watt
Software Windows 7 Ultimate x64
#26
Download CPU-Z and either take a screen shot of the mainboard tab or tell us what it says. This will give us the information we need to know what processors your motherboard can support.
 
Joined
Dec 24, 2006
Messages
38 (0.01/day)
Likes
0
#27
ok ill do that cpu-z thing im not going to say im totally in the dark about this stuff i know a little about a lot you could say. now as for the prosessor i already bought it its just $100 w/ next day shipping so you dont have to be that concerned about. yea a new mobo would be nice but i just dont want to upgrade it. as for the 1600x pro being a bottle neck its brand new has 512mb ddr2 christ i figured that was enough w/o buying a x1900(pice becomes and issue):( the x1600 is replacing a radeon 9000 so i cant comlain..anyway if i did get a new mobo i would build a comp from barebones the mods to this computer are fin- then if i experence more problems ur more then welcome for mobo combos somthing with duo core cpus
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#28
*BUMP, this is an urgent post just in case the guy who needs help makes a mistake*

I think it would be unwise to stay on socket 478 with such an old motherboard. The 2.4 Northwood seriously doesn't make the cut; it doesn't support HT. The Northwood is seriously overpriced (the one in EBAY).

Reasons to upgrade to Socket 775:
-Since you have a large amount of RAM it is recommended that you upgrade the motherboard and processor.
-Consider this, if you stay with the same motheboard and get that Northwood, you won't find a huge performance increase in oblivion; the X1600 is still bottlenecking.
.
dont talk crap that x1600 is no where near a bottle neck in his system in fact just so his system could keep up with it he is gonna need 1gb ram and a 2.4-2.8 (thats his max cpu if im correct 400fsb) just to get the best out of it, it would be a bottle neck if he had a decent dualcore proccy,decent mobo and 1gb+ ram as thats the only thing holding my system back gaming wise but i can still play oblivion on high with hdr at 30fps+ avg so please dont tell him to buy another graphics card when hes just upgraded it, there is no point getting a better card with that system even when he gets a new cpu as the system will hold it bk, imo with a faster proccy and 1gb he will have the perfect balance.
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#29
ok ill do that cpu-z thing im not going to say im totally in the dark about this stuff i know a little about a lot you could say. now as for the prosessor i already bought it its just $100 w/ next day shipping so you dont have to be that concerned about. yea a new mobo would be nice but i just dont want to upgrade it. as for the 1600x pro being a bottle neck its brand new has 512mb ddr2 christ i figured that was enough w/o buying a x1900(pice becomes and issue):( the x1600 is replacing a radeon 9000 so i cant comlain..anyway if i did get a new mobo i would build a comp from barebones the mods to this computer are fin- then if i experence more problems ur more then welcome for mobo combos somthing with duo core cpus
what country are you in ? ill have a look for a good processor for you if you like, and that will make a diff, also if you have $200 to spare i would spend around $100-150 on the cpu and upgrade ur ram to 1 gb, that along with ur x1600 will give u a huge improvement.

(p.s dont listen to people slating the x1600 you have its not the best card in the world but thats is like 5x -10x faster and better at the very least than ur 9000pro)
 
Joined
Dec 24, 2006
Messages
38 (0.01/day)
Likes
0
#31
i also noticed that one of my stics of memory is 100mhz and the other 2 are 133 if that matters i have diffrent sticks but i didnt want to change them out becouse i didnt know waht slots they were in but now i do m gonan get that 64mb outta there! i have a 512 256and 64
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#33
show us some screen shots of all the tabs on cpuz
 
Joined
Dec 24, 2006
Messages
38 (0.01/day)
Likes
0
#38
havent got it yet it should be here tomarrow afternoon i still need to get some paste but i think the local computer store sells it, i will install after work and post my results
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#39
i also noticed that one of my stics of memory is 100mhz and the other 2 are 133 if that matters i have diffrent sticks but i didnt want to change them out becouse i didnt know waht slots they were in but now i do m gonan get that 64mb outta there! i have a 512 256and 64
yeah pull that pos 64mb stick outta there its holding back your other 2 sticks as its running at 100 instead of 133 also remeber to keep us updated when you have got your new proccy. :rockout:
 
Joined
Feb 7, 2006
Messages
1,838 (0.42/day)
Likes
7
Location
Boston
Processor AMD X2 AM2+
Memory 2GB DDR2
Video Card(s) 7900gto
Storage 80GB+120GB 7200RPM IDE + 250GB SATA2 + 500GB SATA2
Display(s) 26" 1920x1200
Case Antec Nine Hundred
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Ultra 600W with X-Connect
Software Vista Ultimate
#40
i'm not sure how many people said this, but the radiant AI (what all the npcs have in oblivion) is very cpu heavy, that's why your slowest part of the game is in town, instead of the forests like most people. if you can swing it, get the core 2 duo e6300 and a mobo. fry's has been running deals with some core 2 duo and a free mobo (the proccy changes, although they just had an e6400 and a mobo with agp and ddr2 and ddr for 229 in my advert this morning)

see if you can pick one of those up, they will rock your sox in town. your gpu will be the only bottleneck for a while, esp if you oc the cpu.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,567 (6.38/day)
Likes
7,468
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#41

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#42
i'm not sure how many people said this, but the radiant AI (what all the npcs have in oblivion) is very cpu heavy, that's why your slowest part of the game is in town, instead of the forests like most people. if you can swing it, get the core 2 duo e6300 and a mobo. fry's has been running deals with some core 2 duo and a free mobo (the proccy changes, although they just had an e6400 and a mobo with agp and ddr2 and ddr for 229 in my advert this morning)

see if you can pick one of those up, they will rock your sox in town. your gpu will be the only bottleneck for a while, esp if you oc the cpu.
hes not even got ddr1 hes running 832 sdram @ 100mhz so he'd need a new mobo, proccy and ddr1/2 ram :eek: although i think the 64mb stick he has in there is whats causing it to run at 100 instead of 133
 
Joined
Dec 24, 2006
Messages
38 (0.01/day)
Likes
0
#43
you should be ok with a p4 2.6ghz or higher (try to finds the max you can) your board supports the 800mhz fsb so just shop around
3ghz P4 3.0E $83 on newegg http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16819116175
oh and use this HSF $13 on newegg http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16835186127
this is the mainboard specs off pc wizard General Information :
NorthBridge : Intel i845
SouthBridge : 82801BA (ICH2) LPC Interface Controller

NorthBridge Information :
Architecture : HUB
Manufacturer : Intel (Intel Corporation)
Codename : Brookdale
Revision : B0
Bus Speed : 101 MHz
FSB Frequency : 403.9 MHz (QDR)
FSB max. Support : 400 MHz
RAM max. Support : DDR (266 MHz)

the max fsb is only 400mhz not 800

will i need to update my bios to run this diffrent prosessor http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...DME:L:AAQ:US:1
im lookiing at duo core cpus with mobo' on ebay for my new build
 
Joined
Dec 24, 2006
Messages
38 (0.01/day)
Likes
0
#45
hello all i got the cpu put in by a computer guy i know in town we booted it up and it worked prefectly tried oblivion and it works great still a little sluggish at times but i havent really tried any other settings. its a good thing i did bring it it becouse when we opend the case he spotted 3 bulged capaticiors one was leaking onto the mobo (tell from the light brown rsein) so he replaced those and it really is going good we saw that the cap's were right next to the prosessor he said it minght be a heat issue so we also added another fan to the case. overall i think i made a good desicion im done with the mods to this puter thanks for all the help! also bios showed that the mem ws running at 133, he ran a windows ram test disk (iv'e never seen before)its runs 18 or so tests and they were all good so im happy!:rockout: