• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

4850 crashing problem

Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#1
Hey all, i seem to be having a problem with my pc and i think its the card. I can run 3DMark06 just fine, but cod4 is the problem. On some levels its fine, but on others, the game crawls at 35 fps and stutters like mad. Its almost as though its freezing and then starting again. The all of a sardine it just freezes completely and then i have to restart the pc manually. This is now getting highly frustrating. I have tried different drivers and i removed the old ones using driver sweeper. I have the force3D card that comes with the arctic cooling, so i doubt its overheating. Whats going on here?
 
Joined
Feb 23, 2009
Messages
552 (0.17/day)
Likes
64
System Name Intel
Processor i5 2500k @ 4.5 ghz
Motherboard ASROCK extreem.4
Cooling Antec KÜHLER H₂O 620
Memory Gskill DDR3 2x4gb
Video Card(s) Saphire 7970 EX
Storage Samsung 840 256gb
Display(s) Hanns-G 28" wide screen 1080P
Case Cooler Master HAF 932
Audio Device(s) ASUS Xonar DS1
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores Over Rated
#2
In the CC panel make sure you do not have AA on. I have a friend with a 4870x2 that had the same issue with COD 4 and it was due to AA being on in the CC panel. It is worth a try. Use the game to adjust the settings .
 
Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#3
So i must set it to application decide? I already had that option enabled.
 
Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#4
Is it possible that my ram has a problem with my board?
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#5
If your application/game/computer doesn't crash (quits due to an error or BSOD) then it's almost for sure a driver optimization problem. Which CCC version are you using (?), because to me the best ones are the 9.9 (although they have video tearing) but to my brother the best ones are 9.8 hotfix.
Try to change your CCC to an older/newer version and compare the result in the applications you use, but whatever you do never uninstall CCC in Safe Mode (or else you will get problems, simply unistall older version of CCC and video drivers, reboot and install others).
You might wanna start with 9.2 and go from there.

[offtopic]
I lol'd at
... sardine ...
[/offtopic]
 
Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#6
Lol im glad i made someone laugh. Ok, well i have already removed the drivers in safe mode. So ill try another driver. It keeps coming up with an error saying that the drivers were reset because the card was no longer responding to commands. It actually looks to me like cod 4 is running in slow motion even though it is running at 35 frames a second. Edit:gonna try 9.2 now
 
Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#7
Ill be damned, while the same level that causes the problems was loading, the error message came up. As it came up the level finished loading and popped back up and seems to be running just fine, lol wtf is going on here?!
 
T

twilyth

Guest
#8
If you're running XP, it only addresses 3gig of memory. I had a similar issue before I upgraded to W7 that I believe was due the memory being overloaded. I don't know what demands these games place on memory or if they are able to address additional memory apart from the O/S. If not, it's worth checking into.

If you see a lot of page file usage when running a game, that will be a clear indication that this is your problem and we all know how slow page files are - unless you're running it on an SSD, but even then I wouldn't make any bets.
 
Joined
Feb 5, 2009
Messages
1,146 (0.35/day)
Likes
58
Location
South Africa
Processor AMD Athlon II X4 635
Motherboard Asus M4N78-SE
Cooling Stock
Memory 2x2GB G.Skill DDR2-800
Video Card(s) XFX 7900GS
Storage Samsung 5000GB 7200RPM 16MB cache
Display(s) Samsung 22'' T220
Case Coolermaster 590
Audio Device(s) Onboard Realtek audio
Power Supply OCZ fatal1ty 550w
#9
WinXP addresses more than 4, its 32bit that does it. I seriously doubt CoD4 is having problems with ram. I did manage to fix the problem by going into task manager and killing anything ATI related. But thats hardly a solution, so does anybody have any other ideas?
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#10
psu maybe??