• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

4850 idle clocks with dual monitors

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#1
Hey everyone,

I have a question and who's better to ask then the guys @ TPU.

I have a Sapphire HD4850. My idle clocks with one monitor used to be 160/250. When I added the second monitor, the idle clocks became 550/993. I knew through some research that you need to keep your memory at 993 in order to run dual monitors fine without flickering.

So, I went to the profile directory and opened the xml file. I can see the clocks setup, but the 550/993 are not there. I have no idea where the 550 came from if it is not present in the profile. I changed the clock target, restarted CCC, and applied the profile, and all I got was 160/250 which caused flickering.

So my question is how can I lower/experiment with the core clock while keeping the memory @ 993 without flashing the BIOS. I just want to do it through the profile xml file.

I would really appreciate your help.

Thank you,

N.B: Find attached the xml I modified.
 

Attachments

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#2
ANYONE Please?!

You guys are smarter than that!
 

Zehnsucht

New Member
Joined
Jul 14, 2008
Messages
438 (0.13/day)
Likes
87
Location
Oslo, Norway
System Name Water
Processor Q9550 Stock
Motherboard Asus P5Q Pro
Cooling Noctua big ass cooler
Memory Corsair Dominator PC8500 4 GB
Video Card(s) Sapphire HD7950
Storage Velociraptor 300 GB, Samsung 500 GB, MyBook 300 GB
Display(s) 1: Eizo 23" LCD Foris FS2331-BK 2: Samsung 226BW
Case Cooler Master ATCS 840
Audio Device(s) Asus STX
Power Supply Corsair HX520
#3
Where on earth have you read that you need to have higher clocks when running two monitors?
Idle here on 4870 is 200/500, which is stock (two monitors).

Something else is awry.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,114 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#4
in run two monitors (off the same card) and my clocks didnt change.
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#5
My screen flickers at anything below 993. I tried 250,500,700 and the flickering kept occuring!
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,114 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
if your 2D and 3D clocks are different for the ram, that will happen. its unrelated to how many screens you have.
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#7
Ok. When I had one screen, my 2D were 160/250 and my 3D were 625/993 and everything ran perfect. Once I added the new monitor, the flickering would start once the mem clock drops under 993. It seems very logic to me. What do you think? What else could be causing this?
 

Nomans

New Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9 (0.00/day)
Likes
3
#8
Ok. When I had one screen, my 2D were 160/250 and my 3D were 625/993 and everything ran perfect. Once I added the new monitor, the flickering would start once the mem clock drops under 993. It seems very logic to me. What do you think? What else could be causing this?
Hello, sorry for my bad English.
I have same problems with 2xLCD connected to Asus EAH4850 512Mb.
In my BIOS i see thats there ten modes Clocks presents:
Clock 0 - 625/1004 - its boot mode.
Clock 1 - 500/750 - its idle mode (when using 2D).
Clock 2 - 500/750 - its medium mode (used when runs video).
Clock 3 - 625/1004 - its burn mode (when using 3D).
Clock 4 - 625/1004 - its some UDP mode.
Clock 5 - 625/1004 - its some UDP mode.
Clock 6 - 625/1004 - its some UDP mode.
Clock 7 - 500/1004 - its idle mode (when using 2D with 2 LCD).
Clock 8 - 500/1004 - its medium mode (used when runs video with 2 LCD).
Clock 9 - 625/1004 - its burn mode (when using 3D with 2 LCD).
thats all i see in Radeon Bios Editor 1.21

My question is how can i change clocks to 160/250 in modes Clock 7 and Clock 8 thats its will be work without flickering and artifacts and BSOD?
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#9
The 250 for the memory will cause flickering for me. A lot of users have reported the same. I do not advise it.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#10

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#11
@ Mosheen

Thanks a lot for tool. Too bad the clocks are not changing when I change them with the tool. Could it be because of the dual monitors?

The fan control works fine though.

Please let me know.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#12
did you click on apply?
you need to set clockspeed for 3 different levels.
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#13
I did click apply but I did not set the clock under all profiles/levels.

I will try that once I get home.
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
731 (0.22/day)
Likes
102
Processor Intel Core i5-3470 3.2 GHz Quad-core Ivy Bridge
Motherboard ASUS P8Z77-M Z77
Cooling ID-COOLING IS-50 TDP 130W
Memory Kingston HyperX Genesis 2x4 GB DDR3 @ 1866MHz 9-11-9-27-1T
Video Card(s) ZOTAC GeForce® GTX 1070 AMP Edition (ZT-P10700C-10P)
Storage WD SiliconEdge Blue 64 GB SSD, Kingston SSDNow! 240 GB SSD, WD RE4 1 TB HDD
Display(s) LN-T4065F FullHD LCD TV
Power Supply Raidmax RX-1000AE 1000W 80 Plus Gold
Mouse Logitech G402 Hyperion Fury FPS Gaming Mouse (Defective MOUSE3)
Keyboard Logitech K120
Software Windows 10 Pro 64-bit
#14
How about the voltages at 2D?
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#15
afaik 4850 doesnt support voltage control.

according to HWmonitor idle 1.05v/load 1.12v for my 4850
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#16
Yes. Cannot control any voltages!
 

Nomans

New Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9 (0.00/day)
Likes
3
#17
Its very useful tool, but when i set working at this tool clocks into BIOS its crashes and freezes((((
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#18
im too lazy to mod my bios. ;)

i just run this app on startup, load the clock speed, fan speed and im set.
 

xsever

New Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
119 (0.04/day)
Likes
11
System Name The Ultra Machine
Processor AMD Phenom II X4 720 @ 3.5GHZ 1.4V
Motherboard Gigabyte 790GP-UD4H
Cooling Core-Contact Freezer 120mm
Memory G.Skill Pi Black 4GB PC6400
Video Card(s) XFX 5770 1GB @970/1305 1.1V
Storage WD Black 1TB + WD Green 2TB
Display(s) 2X Acer 20" LED
Case Ultra Wizard Black
Audio Device(s) Realtek (Onboard)
Power Supply Antec EarthWatts 500 W
Software Win7 Ultimate 64-bit
#20
You guys are lucky! The clock I am setting are not even being applied!
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
321 (0.10/day)
Likes
55
System Name i5
Processor Intel Core i5 750 @ 3.2ghz 1.1v
Motherboard MSI P55-GD65
Cooling Deepcool ICEEGDE 400 Ni + Deepcool Rockman
Memory Kingston 12GB DDR3 1333MHz
Video Card(s) Crossfire 2x AMD R9 270 2GB
Storage Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Display(s) Acer 22" AL2216W 1680x1050
Case 120mm,140mm,220mm fans.
Audio Device(s) Realtek HD
Power Supply Topower SilentCool 500w
Software Windows 7
#21
clockspeed
low : 160/500
med : 500/750
high : 725/1050

fan speed
0-50 : 1%
50-75 :
75*c and up : 100%
 

Nomans

New Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9 (0.00/day)
Likes
3
#22
clockspeed
low : 100/600
med : 500/750
high : 695/1050

fan speed
0-60: 50%
60-90:
90: 100%
or
always 100%