• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

4gb ram(3.25gb usable)???

Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#1
Joined
Oct 12, 2008
Messages
167 (0.05/day)
Likes
37
Location
Slovenia
System Name Sata Buster
Processor i5 6600K@4.6GHz 1.250Vcore
Motherboard MSI Z170A-M3
Cooling Noctua NH-D14
Memory Kingston HyperX Fury 2x4GB DDR4 2133MHz
Video Card(s) MSI GTX 980Ti OC TwinFrozr
Storage Intel 330 240GB SSD + WD 1TB RE4
Display(s) Asus P279q
Case Fractal R3
Audio Device(s) Int. Realtek - Yamaha RXV596 - Sennheiser HD280
Power Supply CoolerMaster V850
Software Win7 64bit
#2
Using 32bit OS gives u ability to use 3.25GB of RAM if 4GB installed. 64bit OS will recognize all of your RAM and I guess Linux. It's just OS thingy and 32bit address limitation.
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#3
From his system specs it looks as if Stuart is using a 64bit OS - if that is indeed the case then some of this RAM must be allocated somewhere and from looking at his motherboard in his specifications it'll most likely be addressed to his on board GFX, even if he is using a dedicated card the option for it be sharing RAM might still be enabled. Worth seeing if you can lower that Stuart.
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#4
From his system specs it looks as if Stuart is using a 64bit OS - if that is indeed the case then some of this RAM must be allocated somewhere and from looking at his motherboard in his specifications it'll most likely be addressed to his on board GFX, even if he is using a dedicated card the option for it be sharing RAM might still be enabled. Worth seeing if you can lower that Stuart.
thanks for the input

but how would i go about doing that?
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#5
I believe that option would be in your bois somewhere
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#6
thanks for the input

but how would i go about doing that?
You'll need to enter into your BIOS, I'm just downloading the manual for your m/board now. It'll either be in the Advanced Setup or Integrated Peripherals menu(s).
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.33/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#7
There's a bios setting called Memory Hole Remapping. Enable it and you should be fine.
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#8
According to your m/board manual, if you go to Advanced Chipset Features>OnBoard GPU from there you can enable or disable it. If it's already disabled, move down to the next option Frame Buffer Size and reduce the amount of RAM.

See if that helps.

Whilst you're in your BIOS, why not disable all the unnecessary items you don't need. For example, I turn off my Floppy & IDE channel(s), disable any serial or parallel ports. If you're not sure on what these are then don't bother, but it's always worth turning things off you don't need (imo).

There's a bios setting called Memory Hole Remapping. Enable it and you should be fine.
Looking through his m/board manual and that option doesn't seem present, it'll most likely be under a different name.
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#9
ok.thanks

will report back
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#10
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#11
ok
just tried it out.the onboard gpu is set to "enable only if no ext gpu"
the only other option is enable
 
Last edited:

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#12
>.<

Looks as if it disables automatically if a dedicated card is present. Did you see what the Frame Buffer Size was?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#13
it was on 64
reduced it to 16

ram remains the same
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#14
Bizarre!

Any chance you can post a screenshot of the application/windows that states the 3.25GB usable?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#15
would a memtest suss the problem out?
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#16
I doubt it, if it was actually a physical problem you'd be experiencing other issues and if a module wasn't working properly you'd see 1GB less not 774MB Are you using a 64bit OS?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#17
i did recently(yesterday) take out my 4850 and clean it

this is when i noticed the problem
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#18
Then only thing I can think it could be is that the on board is allocated to some system RAM. That, or you're using 32bit Windows not 64.
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#19
its ok guys.sussed it

went to boot advanced options,and the maximum memory box
was ticked.
unticked it.rebooted.
got my ram back
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#20
its ok guys.sussed it

went to boot advanced options,and the maximum memory box
was ticked.
unticked it.rebooted.
got my ram back
Nicely done!
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
606 (0.18/day)
Likes
105
Location
Bristol-U.K
Processor I5 2500K 3.30Ghz
Motherboard MSI H61M-P25 (B3)
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu
Video Card(s) Radeon RX 470 Strix Gaming 4GB
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB+600gb
Display(s) SAMSUNG S22B350 Full HD 22" LED Monitor
Case Antec 300
Power Supply corsair 520w modular
Software Windows 7
#21

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#22
No worries, hit us up some Thanks if you want.

;)
 
Joined
Jun 13, 2009
Messages
1,528 (0.49/day)
Likes
324
Location
Canada/Québec/Montreal
System Name Main PC
Processor PII 925 @3.724GHz (266x14) 1.525v NB 2660 1.425v
Motherboard Gigabyte AM3 GA-890XA-UD3 (790x+SB850)
Cooling Scythe Mugen 2 rev.B
Memory Hyperx 8GB (2x4) 1600@1418 8-7-7-20-27-1t
Video Card(s) Sapphire 6850 Stock (Max Overclock 1030/1200)
Storage 1x1TB WD Green / 1x1TB Seagate
Display(s) LCD Samsung 24" 16:9
Case Cooler Master HAF 912
Audio Device(s) On-Board HD
Power Supply CM 750w GX |3.3v@25a|5v@25a|12v@60a
Software Windows 7 Ultimate 64bit
Benchmark Scores later...
#23
Here what your manufacturer are saying...
* (Due to the DRAM maximum size is 2GB at present, the memory maximum size we have tested is 4GB)
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pr...D=1&DetailName=Specification&MenuID=1&LanID=0

By now they should have fix this 4GB limits?
You should update your Bios if not already done?
It may avoid future ram problems with an Bios update.
Your OS is not/was not the problem since you already got an 64bit OS.

One thing i would avoid is ECS... i know they're cheap board to buy but i'm sure for the same price you could get at least Asrock wich would be better choice over ECS...