• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

5850 Fan at 100% During Welcome Screen?

Joined
Oct 6, 2005
Messages
10,241 (2.26/day)
Likes
2,107
Location
Granite Bay, CA
System Name Big Devil
Processor Intel Core i5-2500K
Motherboard ECS P67H2-A2
Cooling XSPC Rasa | Black Ice GT Stealth 240 | XSPC X2O 750 | 2x ACF12PWM | PrimoChill White 7/16"
Memory 2x4GB Corsair Vengeance LP Arctic White 1600MHz CL9
Video Card(s) EVGA GTX 780 ACX SC
Storage Intel 520 Series 180GB + WD 1TB Blue
Display(s) HP ZR30W 30" 2650x1600 IPS
Case Corsair 600T SE
Audio Device(s) Xonar Essence STX | Sennheisser PC350 "Hero" Modded | Corsair SP2500
Power Supply ABS SL 1050W (Enermax Revolution Rebadge)
Software Windows 8.1 x64 Pro w/ Media Center
Benchmark Scores Ducky Year of the Snake w/ Cherry MX Browns & Year of the Tiger PBT Keycaps | Razer Deathadder Black
#1
Specs on the left. First time it happened, but it woke up my roommate :roll: Anybody else ever experience random 100% fan bursts like that?
 
Joined
Jun 12, 2006
Messages
399 (0.09/day)
Likes
23
System Name Custom AMD FX
Processor AMD FX 8320 @ 4.62GHz (225MHz Bus Speed)
Motherboard Gigabyte GA-970A-UD3P (1.0)
Cooling Corsair Seidon 240V in Push Pull
Memory 16 GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) Sapphire NITRO+ Radeon RX 470 8GB
Storage 120GB ADATA SP550 + 1TB WD Black
Display(s) AOC I2369VM 23" 1920x1080
Case Phanteks Eclipse P400s Black & Red
Audio Device(s) Creative E-MU 0202 USB
Power Supply Corsair CX600M
Mouse Logitech G700
Keyboard Perixx PX-1000
Software Windows 10 Pro N x64
#2
I have it occasionally when waking my computer from sleep mode.
 
Joined
Oct 6, 2005
Messages
10,241 (2.26/day)
Likes
2,107
Location
Granite Bay, CA
System Name Big Devil
Processor Intel Core i5-2500K
Motherboard ECS P67H2-A2
Cooling XSPC Rasa | Black Ice GT Stealth 240 | XSPC X2O 750 | 2x ACF12PWM | PrimoChill White 7/16"
Memory 2x4GB Corsair Vengeance LP Arctic White 1600MHz CL9
Video Card(s) EVGA GTX 780 ACX SC
Storage Intel 520 Series 180GB + WD 1TB Blue
Display(s) HP ZR30W 30" 2650x1600 IPS
Case Corsair 600T SE
Audio Device(s) Xonar Essence STX | Sennheisser PC350 "Hero" Modded | Corsair SP2500
Power Supply ABS SL 1050W (Enermax Revolution Rebadge)
Software Windows 8.1 x64 Pro w/ Media Center
Benchmark Scores Ducky Year of the Snake w/ Cherry MX Browns & Year of the Tiger PBT Keycaps | Razer Deathadder Black
#3
This was a full startup from off in case anybody was wondering.

I assume it's nothing I should worry about. Just wanted to see if anybody else had it happen.
 
Joined
Sep 1, 2009
Messages
865 (0.28/day)
Likes
118
Location
Manteca, Ca
System Name Rebirth
Processor Intel i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling Megahalem 120x25 x2 GT AP-15 Push/Pull
Memory 2x4Gb Corsair Vengeance
Video Card(s) Sapphire HD7950 Vapor-X + MSI HD7950 TF3
Storage Samsung 840 Pro 120 SSD + Seagate 7200.12 1TB + 500gig WD + 3TB Hitachi
Display(s) X-Star Glossy DP2710
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar STX
Power Supply Antec CP-850
Software Microsoft Windows 8 Pro x64
#4
happens to me time to time...nothing to worry about
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (2.97/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#5
This was a full startup from off in case anybody was wondering.

I assume it's nothing I should worry about. Just wanted to see if anybody else had it happen.
About once a week, my XFX 5850 will do the full 100% thing at startup, then slow itself down once windows loads.
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.93/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#6
I find all cards with a built in fan do this from time to time.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,772 (1.32/day)
Likes
1,452
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#7
almost every reboot mine does that before going to what I manually set the fan to.No worries.
 
Joined
Oct 6, 2005
Messages
10,241 (2.26/day)
Likes
2,107
Location
Granite Bay, CA
System Name Big Devil
Processor Intel Core i5-2500K
Motherboard ECS P67H2-A2
Cooling XSPC Rasa | Black Ice GT Stealth 240 | XSPC X2O 750 | 2x ACF12PWM | PrimoChill White 7/16"
Memory 2x4GB Corsair Vengeance LP Arctic White 1600MHz CL9
Video Card(s) EVGA GTX 780 ACX SC
Storage Intel 520 Series 180GB + WD 1TB Blue
Display(s) HP ZR30W 30" 2650x1600 IPS
Case Corsair 600T SE
Audio Device(s) Xonar Essence STX | Sennheisser PC350 "Hero" Modded | Corsair SP2500
Power Supply ABS SL 1050W (Enermax Revolution Rebadge)
Software Windows 8.1 x64 Pro w/ Media Center
Benchmark Scores Ducky Year of the Snake w/ Cherry MX Browns & Year of the Tiger PBT Keycaps | Razer Deathadder Black
#8
Thanks guys.
 
Joined
Aug 11, 2007
Messages
2,311 (0.60/day)
Likes
640
Location
If I told u.. I'd have to kill u
System Name Hogan's POS
Processor Intel i7-7700HQ
Motherboard ASUS ROG MAXIMUS VIII
Cooling Stock
Memory G.SKILL Ripjaws V Series 16GB (8GBx2)
Video Card(s) Asus GTX 1060 6GB
Storage 128GB SSD / 1TB WD
Mouse Gigabyte M8000X GHOST
Software Windows 10 64bit
#9
My 5770 does it every so often also but never had a problem with it. The way I fix it is.... pull it out, yell at it, then kick it across the room. You gota show it who's the boss. :)
 
Joined
Jun 3, 2008
Messages
877 (0.25/day)
Likes
63
Location
canada
System Name family system
Processor intel quad core Q9650 o/c'ed to 4.1
Motherboard gigabyte EP45T-USB3P ( new board)
Cooling custom cpu and gpu cooling
Memory 8 gig G.Skills RipJaws @ 7,8,7,24,@1440mhz
Video Card(s) HD5870 SAPPHIRE 1018@1310at1.29v on water
Storage 750 gig sata 7500rpm X2 seagate barracuda
Display(s) acer 22.5 lcd
Case Antec 600
Audio Device(s) 7.1 internal, soon to be auzentech x-fi forte
Power Supply thermaltake 850 watt modular (new version, single rail)
Software Windows 7, 64 ult.
Benchmark Scores vantage E47428 3DMARK06 23290 needs updateing
#10
yep same here my 5850 did that as well my 5870
 
Joined
Nov 4, 2005
Messages
9,995 (2.22/day)
Likes
2,354
System Name MoFo 2
Processor AMD PhenomII 1100T @ 4.2Ghz
Motherboard Asus Crosshair IV
Cooling Swiftec 655 pump, Apogee GT,, MCR360mm Rad, 1/2 loop.
Memory 8GB DDR3-2133 @ 1900 8.9.9.24 1T
Video Card(s) HD7970 1250/1750
Storage Agility 3 SSD 6TB RAID 0 on RAID Card
Display(s) 46" 1080P Toshiba LCD
Case Rosewill R6A34-BK modded (thanks to MKmods)
Audio Device(s) ATI HDMI
Power Supply 750W PC Power & Cooling modded (thanks to MKmods)
Software A lot.
Benchmark Scores Its fast. Enough.
#11
The BIOS goes into hysteresis mode until accurate temperature readings have been handed back by the Driver or hardware logic. It happens to all ATI cards.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,965 (2.29/day)
Likes
2,171
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) EVGA 1070Ti SC Black Edition 8GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#12
Every time I power up my desktop I get a big and low "whoosh" sound for a second or so from the 5970. My previous 8800GT used to do a squealing 'wheeee' sound for that second or so...

I take it it's normal that when a pc wakes up from sleep or gets powered on the graphics card fan works at 100% for the first second or two.
 
Joined
May 15, 2008
Messages
2,863 (0.80/day)
Likes
272
Location
Brasil
System Name Sovereign // HTPC
Processor i7 3770k 4.2 // i7 3770k 4.2
Motherboard Maximus V Gene // Sabertooth Z77
Cooling Noctua D14 // Intel HSF
Memory 16GB Samsung // 16GB VengeanceLP
Video Card(s) Deciding // 660 DC2
Storage OS (X25-M), Data (Seagate 1TB) // Samsung 840 120GB & bunch of drives
Display(s) Samsung T240HD // LG TV
Case TJ08e // Grandia GD08
Audio Device(s) DT880 Pro 250 ohm // TV speakers
Power Supply Seasonic Plat 1000 // Seasonic Gold 760
Software Windows 8 Pro x64 // Windows 7 Pro x64
#13
Every time I power up my desktop I get a big and low "whoosh" sound for a second or so from the 5970. My previous 8800GT used to do a squealing 'wheeee' sound for that second or so...

I take it it's normal that when a pc wakes up from sleep or gets powered on the graphics card fan works at 100% for the first second or two.
Me too but not always
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,965 (2.29/day)
Likes
2,171
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) EVGA 1070Ti SC Black Edition 8GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#14
Me too but not always
Really? Mine does but it's only for one second. Certainly not until the welcome screen as per OP's problem.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,184 (5.19/day)
Likes
5,487
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#15
Just one of those things, my card does the same thing right at powerup, Probably checking fitness of the fan, if you feel worried take a air compressor to the fan and shroud and clean it.
 
Joined
May 15, 2008
Messages
2,863 (0.80/day)
Likes
272
Location
Brasil
System Name Sovereign // HTPC
Processor i7 3770k 4.2 // i7 3770k 4.2
Motherboard Maximus V Gene // Sabertooth Z77
Cooling Noctua D14 // Intel HSF
Memory 16GB Samsung // 16GB VengeanceLP
Video Card(s) Deciding // 660 DC2
Storage OS (X25-M), Data (Seagate 1TB) // Samsung 840 120GB & bunch of drives
Display(s) Samsung T240HD // LG TV
Case TJ08e // Grandia GD08
Audio Device(s) DT880 Pro 250 ohm // TV speakers
Power Supply Seasonic Plat 1000 // Seasonic Gold 760
Software Windows 8 Pro x64 // Windows 7 Pro x64
#16
Really? Mine does but it's only for one second. Certainly not until the welcome screen as per OP's problem.
Mine does that after i log in. In bios and OS boot, startup. but after i put my pass, it takes off
 

Fourstaff

Moderator
Staff member
Joined
Nov 29, 2009
Messages
9,384 (3.12/day)
Likes
2,104
Location
Home
System Name Asus K50-X5DAB \\ Orange!
Processor Athlon QL-65 2.2Ghz \\ 3570K
Motherboard Laptop \\ ASRock z77 Extreme4
Cooling Laptop \\ H100i
Memory 1x1GB + 1X2GB \\ 2x4Gb 1600Mhz CL9 Corsair XMS3
Video Card(s) Mobility Radeon HD4570 512mb \\ Zotac 660Ti OC 2Gb
Storage 250Gb \\ Samsung 840 250Gb + Toshiba DT01ACA300 3Tb
Display(s) 15.6" 1366x768 \\ LG 22EA53VQ
Case Laptop Chassis \\ NZXT Phantom 410 Black/Orange
Power Supply Power Brick \\ Corsair CXM500w
#17
My laptop does it to, but sometimes if you wake it from sleep mode, it stuck, providing 100% until you restart it.
 
Joined
Feb 7, 2010
Messages
1,453 (0.49/day)
Likes
227
System Name 2K Gamer
Processor AMD 8370 @ 4.5GHZ
Motherboard ASUS Pro Gaming / Aura 970
Cooling Corsair H60 AIO
Memory 16GB G. Skill RipJaw @ 1600MHZ
Video Card(s) Zotac AMP! GTX 1070
Storage Samsung 600 Gig HDD (Raid 0 @ 7,500) / WD 1TB Blue @ 7,200 / PNY 128 GB SSD For Linux
Display(s) 27'' ASUS 144MHZ G-SYNC Read 1400p Gaming Monitor / 23'' LG LCD Flatron W2361VG 1080p @ 50,000:1
Case NZXT Source 530
Audio Device(s) Onboard 7.1 HD Realtek
Power Supply 750w Corsair HX
Mouse Cougar Gaming Mouse
Keyboard Saitek Eclipse
Software Windows 10 64bit Education Edition
#18
It comes and go dude :) Just go with the flow