• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

7950 Eyefinity issue Crossfire

Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#1
Ok, the cards run fine in crossfire.

I have two display port to DVI adapters.
I have two dvi cables
I use one hdmi cable.




So attempt to do one display port to dvi, one hdmi and one dvi connection.

The moment I plug in the dvi with the display port to dvi and hdmi, the one with the display port to dvi turns off or vice versa.

When I try to plug in two display port to dvi connections and an hdmi, one of the display port to dvi turns off.

Bottom line can't get all three monitors to turn on at the same time. Any ideas?

*update*
Tried with two display port to dvi and a dvi and same issue.
 
Last edited:
Joined
Aug 12, 2010
Messages
1,534 (0.57/day)
Likes
200
Location
Britland
System Name Gaming temp// HTPC
Processor AMD A6 5400k // A4 5300
Motherboard ASRock FM2A75 PRO4// ASRock FM2A55M-DGS
Cooling Xigmatek HDT-D1284 // stock phenom II HSF
Memory 4GB 1600mhz corsair vengeance // 4GB 1600mhz corsair vengeance low profile
Storage 64gb sandisk pulse SSD and 500gb HDD // 500gb HDD
Display(s) acer 22" 1680x1050
Power Supply Seasonic G-450 // Corsair CXM 430W
#2
As far as i knew when using 3 monitors at least one has to be plugged in to a display port using an active display port adapter if not using a display port monitor.

I use 3 DVI monitors and one is using an active display port to DVI adapter.

Are the adapters you are using active or passive?
 
Last edited:

Dolph

New Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
114 (0.05/day)
Likes
11
#3
I initialled tried to use 2 x dvi + 1 HDMI, you do need at least 1 ACTIVE Displayport to DVI Adapter. Which you have... Try this:

If the monitor/tv you are trying to use, has a VGA Connector, trying using a VGA->DVI Connector (Which every graphics card comes with) and see if that works. Ihave a feeling you need to fill your DVI Ports before you can use your HDMI, although im not certain on this. Also, im not entirely sure you can Eyefinity with your hdmi at all, again, my eyefinity setup is a week old so, before i got my 3rd monitor i had 2 dvi and 1 hdmi, and it wouldn't turn on, i coudl only get 2. As soon as i plugged 2 dvi in, and 1 active display port, bam, auto configed to 3 desktops, i literally didn't configure anything (other than screen positioning)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,564
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#4
sounds like he used a passive DP to DVI Adaptor. they need to be active (powered)
 
Joined
Dec 3, 2009
Messages
1,205 (0.41/day)
Likes
364
Location
The Netherlands
System Name PC || Laptop
Processor AMD FX-8350 @ 4,8GHz || i7 6700HQ
Motherboard Asus Sabertooth 990FX || default
Cooling Corsair H100i Push-Pull|| Stock
Memory Samsung 30nm 4x4GB @ 1930MHz|| 2x8GB LVDDR3 @ 1600MHz
Video Card(s) AMD R9 290 @ 1060MHz / 1600MHz || Nvidia Geforce 960M
Display(s) Samsung S23A750D 120Hz + others|| 15,6" 1080P
Case Corsair 500R Fans Galore ||
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD ||
Power Supply Corsair AX860i || 120Watt 19V OEM adaptor
Software Win 10 64bit || Win 10 64bit
#5

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,564
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
oh and since crossfire was mentioned, all monitors must be connected to the same card (primary). just throwing that out there, even though it seems unrelated.
 

Dolph

New Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
114 (0.05/day)
Likes
11
#7
You can get an active DP -> single link DVI for like 36$. If you want 120hz, pretty sure you need dualink.
 
Joined
Jul 8, 2010
Messages
1,190 (0.44/day)
Likes
312
System Name Titan
Processor AMD FX-8350 4.6ghz
Motherboard AsRock 990FX Fatal1ty Professional
Cooling Corsair H100
Memory G.Skill RipjawsX 8gb
Video Card(s) XFX Double D 7970 3gb
Storage Western Digital Green 2TB 64mb Cache/ Western Digital 500gb
Display(s) iMac Display 2560 x 1440
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z
Power Supply Corsair AX1200
Software Windows 7 64-bit
#8
You can get an active DP -> single link DVI for like 36$. If you want 120hz, pretty sure you need dualink.
Or display port. I'm running 120hz on a single dp to mini dp adaptor.

Also, I have an eyefinity setup and yes you need a single dp connection. It has to be 2x dvi and 1x dp. No HDMI at all.
 

Dolph

New Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
114 (0.05/day)
Likes
11
#9
Or display port. I'm running 120hz on a single dp to mini dp adaptor.

Also, I have an eyefinity setup and yes you need a single dp connection. It has to be 2x dvi and 1x dp. No HDMI at all.
Ahh my mistake about the 120hz single link. But i figured that was a problem with his eyefinity.
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#10
I don't know why but I assumed when I bought this gen card that the hardware that came with it would be enough. I bought two of these.
ASUS HD7950-DC2T-3GD5 Radeon HD 7950 3GB 384-bit G...'
So apparently I need active display ports? The ones under that link are passive.

Would that be for both display port slots or is one enough, seems only needed one for the 5850s/5870 but that one I have laying around has a different connector type so I've gotta buy one apparently.

Any suggestions on the active? I've gotta get something next dayed in, I miss eyefinity
 

Dolph

New Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
114 (0.05/day)
Likes
11
#11
Assuming your from the US.

SAPPHIRE Active Mini Display Port (M) to Single-Li...

that will work for your eyefinity setup. Most of the time you shoudl check to make sure it is AMD Eyefinity verified, but if you read the reviews others use this one for eyefinity. Make sure youh ave 2 -> dvi, 1 -> minidisplay port to dvi. It should work great.

Edit:
If your from canada, this is what i got.
http://canadacomputers.com/product_info.php?cPath=98_106&item_id=034891

Dont make the same mistake i did when i ordered my 69502gb, is buy Active Displayport to Singlelink DVI Adapter. NOTE: Those are MINI DISPLAYPORTS, not DISPLAYPORTS. Make sure you get mini, seeing as your cards input is the same as mine. Which is 2x dvi, 2x mini displayport 1x hdmi
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#12
Assuming your from the US.

SAPPHIRE Active Mini Display Port (M) to Single-Li...

that will work for your eyefinity setup. Most of the time you shoudl check to make sure it is AMD Eyefinity verified, but if you read the reviews others use this one for eyefinity. Make sure youh ave 2 -> dvi, 1 -> minidisplay port to dvi. It should work great.

Edit:
If your from canada, this is what i got.
http://canadacomputers.com/product_info.php?cPath=98_106&item_id=034891

Dont make the same mistake i did when i ordered my 69502gb, is buy Active Displayport to Singlelink DVI Adapter. NOTE: Those are MINI DISPLAYPORTS, not DISPLAYPORTS. Make sure you get mini, seeing as your cards input is the same as mine. Which is 2x dvi, 2x mini displayport 1x hdmi
That's the one I was looking at.

Thing is I have one hdmi, one dvi, and 2 mini display ports. So question now is do I need two active mini display ports or will a

DVI port,
mini display to dvi
and active mini display port to dvi do the trick.

I don't really want to spend the extra $30.00 but I will if it's needed obviously
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#13
you can do mini-dp adapter to regular DP-DVI converter x2, + 1 DVI(the one closest to PCB is dual-link).
 

Dolph

New Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
114 (0.05/day)
Likes
11
#14
That's the one I was looking at.

Thing is I have one hdmi, one dvi, and 2 mini display ports. So question now is do I need two active mini display ports or will a

DVI port,
mini display to dvi
and active mini display port to dvi do the trick.

I don't really want to spend the extra $30.00 but I will if it's needed obviously
Ohh i see my appologies, i thought i saw 2 x DVI. You will need 2 x Active Mini Displayport Adapters + 1 x DVI to run your Eyefinity Setup. Unfortunately. I guess with a powerful card requires powerful set of adapters :(. Getting the single link ones will defiantely work and are almost 1/4 the price of the dualink. So at least you will be saving there abit....
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#15
you can do mini-dp adapter to regular DP-DVI converter x2, + 1 DVI(the one closest to PCB is dual-link).
I would if my monitors had display ports, unfortunately they've got everything but

Ohh i see my appologies, i thought i saw 2 x DVI. You will need 2 x Active Mini Displayport Adapters + 1 x DVI to run your Eyefinity Setup. Unfortunately. I guess with a powerful card requires powerful set of adapters :(. Getting the single link ones will defiantely work and are almost 1/4 the price of the dualink. So at least you will be saving there abit....
Well if it's like my last eyefinity setup it should require one but I'm not sure it is so I just ordered two of those sapphire units you linked. I'll try it with one and try to remember to post back here if someone else goes searching for the same issue.

You'd think with cards that expensive that are really made for multi monitor setups they'd throw at least one in but that's what I get for thinking. :laugh:

Thanks all.
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#17
Goodluck with the setup! Let us know the result.
Unfortunately They don't work either. *Sigh* Same symptoms, the sapphire units look just like the ones that came with the cards. I knew they didn't come with external usb power like my first eyefinity adapter had but people in the reviews said they're working for them as active display ports in the reviews.

Not sure where to go from here. :banghead:
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#18
If it's any consolation it used to be this hard just getting Crossfire to work! ;)