• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

8Gb Not running at 1066 ?

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#1
Ok I now have installed 4 more GB's of The same Kingston Hyper X ram as I had in my system before , KHX8500D2T 1K2/4g X 4 sticks . Here is the big problem it will not run at 1066 MHz . Why ??? It acts as if it wants to boot but hangs . I even set every thing to stock speeds and tried it like that , no go . It runs at 890MHz or even 800 MHz just not 1066 . Is this becasue I have all 4 slots occupied ? :confused::confused:
 
Joined
Oct 4, 2007
Messages
2,444 (0.66/day)
Likes
352
System Name PC
Processor i7 2600K @4ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling Noctua NH-U14S
Memory 16GB Corsair Vengeance Blue DDR3 1600mhz
Video Card(s) Palit GTX 1080 Jetstream
Storage Samsung 850 pro 512gb SSD, 2x Kingston 120GB SSD, 2TB WB Green
Display(s) LG 34UM68 34-Inch Monitor
Case Corsair Obsidian 550D Case
Audio Device(s) Asus Xonar D2X PCI Express Audio / Audioengine A5+ Speakers
Power Supply Corsair RM650 Power Supply
Mouse Logitech G500 Mouse
Keyboard Corsair Vengeance K70 Keyboard
Software Windows 10 64bit
#2
what ram volts you running? perhaps it needs a tad more juice
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#4
Don't up the ram voltage. I think your NB needs a tad more.
 
Joined
Jan 6, 2007
Messages
2,549 (0.64/day)
Likes
344
Location
Illinois
Processor i7 2600k@4.6ghz
Motherboard MSI z68ma-ed55
Cooling Silentx Extreem 120mm
Memory 2x4gb XMS 7-8-7-20 1600
Video Card(s) HD6870
Storage 2x128gb Kingston Hyper-X (Raid0), 2x750gb RE3 (RAID1), 2x750gb RE3 (RAID1)
Display(s) Soyo 24", Gateway 22"
Case Fractal Design Arc Mini 6x120mm fans.
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Zalman 750w
Software Windows 7
#5
Test with just the 2 new sticks and see it it'll run. Or run memtest on all 4. Memory should run at spd timings (auto) with all slots populated. It's not uncommon for 4 unmatched sticks to be unstable at more agressive timings. 4 of the same brand/model does not mean they are matched.
 
Joined
Oct 4, 2007
Messages
2,444 (0.66/day)
Likes
352
System Name PC
Processor i7 2600K @4ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling Noctua NH-U14S
Memory 16GB Corsair Vengeance Blue DDR3 1600mhz
Video Card(s) Palit GTX 1080 Jetstream
Storage Samsung 850 pro 512gb SSD, 2x Kingston 120GB SSD, 2TB WB Green
Display(s) LG 34UM68 34-Inch Monitor
Case Corsair Obsidian 550D Case
Audio Device(s) Asus Xonar D2X PCI Express Audio / Audioengine A5+ Speakers
Power Supply Corsair RM650 Power Supply
Mouse Logitech G500 Mouse
Keyboard Corsair Vengeance K70 Keyboard
Software Windows 10 64bit
#6
nah i dont think its the ram volts then, was just checking that you were running them at least 2.1v.
Whats the northbridge voltage set at?

What is your overclock set at? 4.2ghz?
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#7
nah i dont think its the ram volts then, was just checking that you were running them at least 2.1v.
Whats the northbridge voltage set at?

What is your overclock set at? 4.2ghz?
No I am at 4.0GHz on the CPU every thing is great at 891MHz on the ram . Once I try 1066 MHz it craps out . The voltage on my SB is at 1.4 Volts . I have been running the other 2 sticks of RAM at 1066MHz no problem at all . I think it is because they maybe the same and all they are NOT the same Matched pair . This I know . Man I tried upping the volts on them to 2.3 and it all looked like it was going to do it then nothing it just hung . even shut the keyboard off ! Oh well I do not know what to do . It would be nice to get them to run at 1066 but I think I have to stick with the 890.
What do you all think ?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,046 (3.47/day)
Likes
6,654
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#8
Mine was the same way. If I overclocked the CPU I could never get 1066 with 4 slots 8Gb. With 4 I could or if I put the CPU at 3.6 it would
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#9
Mine was the same way. If I overclocked the CPU I could never get 1066 with 4 slots 8Gb. With 4 I could or if I put the CPU at 3.6 it would
I can not even do this if the CPU is set to stock . It is killing me !!:twitch:
 
Joined
Oct 4, 2007
Messages
2,444 (0.66/day)
Likes
352
System Name PC
Processor i7 2600K @4ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling Noctua NH-U14S
Memory 16GB Corsair Vengeance Blue DDR3 1600mhz
Video Card(s) Palit GTX 1080 Jetstream
Storage Samsung 850 pro 512gb SSD, 2x Kingston 120GB SSD, 2TB WB Green
Display(s) LG 34UM68 34-Inch Monitor
Case Corsair Obsidian 550D Case
Audio Device(s) Asus Xonar D2X PCI Express Audio / Audioengine A5+ Speakers
Power Supply Corsair RM650 Power Supply
Mouse Logitech G500 Mouse
Keyboard Corsair Vengeance K70 Keyboard
Software Windows 10 64bit
#10
If it works at 890 then leave it at that and call it a day ;)

But if you absolutely have to fiddle....
There is more strain now on your northbridge from using all the memory slots simultaneously... try upping the NB volts slightly as Lazzer suggested.

Also, have you got the latest BIOS for that board, could increase stability a bit.
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#11
Yeah Northbridge volts are the most likely factor but four sticks can be finnicky. Just keep messing with it to see how high you can get them to run. 890 vs. 1066 really is no real world diff anyway especially gaming.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#12
So what is the safe range for voltage on the NB chip ? As it is I have 1.4 can I go to say 1.5v ? I have a 120mm fan blowing on the heat sink .
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,571 (1.42/day)
Likes
1,164
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#13
Did you check to see if there are any new Bios updates for your mobo, if so backup current one and update to the new one. It might have been fixed too.
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#14
Ah thats a good idea--bios update. Uh iirc 1.4v is already pretty high but im rusty on S775.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#15
Did you check to see if there are any new Bios updates for your mobo, if so backup current one and update to the new one. It might have been fixed too.
I have the very latest BIOS .
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#16
If i remember correct on my old system the voltage for the NB was set at 1.55v with 4 slots filled.
It wasn't the same board but a Asus Maximus Furmula. I also had many frustrating nights because of it.
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#17
Ok maybe it's 1.6v that Im thinking is too high. Google "P45 (X48?) or asus P5Q + safe nb volts"
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#19
Well tried 1.5 , 1.56 on the NB and it did not work . I guess I am stuck with 891Mhz on the RAM . But it is nice to have 8GB's now BF3 only uses 40% of the RAM as apposed to the 90-98% I was getting with just 4GB's . All in all it is cool . But it would be nice to see them at 1066MHz . :(:cry:
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#20
You may be able to it's just going to take some more time and troubleshooting.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#21
You may be able to it's just going to take some more time and troubleshooting.
Yeah well I am going to continue to try for sure . I hope some more will give me some thing new to try as I have done all this and so far nothing has worked .
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,571 (1.42/day)
Likes
1,164
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#22
Did u try relaxing the ram timings?
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,402 (5.82/day)
Likes
8,926
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#24
I dunno about Intel but on older AMDs depending on how many sticks you use it limits the RAM speed. Example: Use 4 sticks you are caped at 800 due to the IMC.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#25
I dunno about Intel but on older AMDs depending on how many sticks you use it limits the RAM speed. Example: Use 4 sticks you are caped at 800 due to the IMC.
Yeah I think this is just what I am hitting up against .