• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

8Gb Not running at 1066 ?

Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#26
I have been searching for half an hour now and the only thing i see is people having problems running 8Gb on 1066Mhz. I think it's gonna be hard to get it stable.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,400 (5.82/day)
Likes
8,922
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#27
Yeah I think this is just what I am hitting up against .
I run 8gigs on two sticks for this exact reason. Less stress. You could fight that thing forever and not get it stable with 4 sticks. Of course I suck at OC.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#28
I have been searching for half an hour now and the only thing i see is people having problems running 8Gb on 1066Mhz. I think it's gonna be hard to get it stable.
Yeah Same here . No one seems to be able to run all 4 slots at 1066. Well no big deal really I have lots of RAM now and the system is fine with 891MHz .
 
Joined
Nov 27, 2011
Messages
271 (0.12/day)
Likes
68
Location
Scotland
System Name Just need to tidy it up now
Processor FX-8120
Motherboard Asus M5A99X EVO 990X
Cooling Custom Water
Memory Corsair Vengeance 8GB
Video Card(s) BFG GTX 280 H2OC
Storage OCZ ocz vertex plus(60GB), 2TB hdd
Display(s) 1x ACER x19ws ( need new one)
Case Custom
Power Supply (GOT) OCZ GameXStream 1010 Watt
Software LOL
Benchmark Scores Soon, very very soon, just need to tidy it up.
#29
Now this is only from memory so I could be wrong, I ran 1066 OCZ sli edition with my all 4 slots filled.

On Asus P5Q Deluxe
Had to loosen the timings (6-6-6-18) bumped the NB to 1.55v and ran 2.3v
Had the Q6600 @3.8GHz to go higher on the Q6600 had to lose two sticks right enough.

OH t2 as far as I remember BTW
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,571 (1.42/day)
Likes
1,164
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#30
More than 5-5-5-18 ? No . what do you suggest ?
Try 6-6-6-24-2T.

With My AMD setup I run 6GB unmatched sticks (2 x 2GB Crucial Ballistix and 2 x 1GB PNY XLR8), all sticks are rated to run @ DDR2 1200. But I can't go more than 840. The max stable is 820 with relaxed timings. If I use 2 sticks the story is different. Since I have a Black Edition CPU I just up the multiplier and be done with it. Its not as brisk as raising memory freq or NB frequency but atleast I stopped loosing hair over this :laugh:

BTW how did you measure the max memory usage when in game?
 
Joined
Nov 27, 2011
Messages
271 (0.12/day)
Likes
68
Location
Scotland
System Name Just need to tidy it up now
Processor FX-8120
Motherboard Asus M5A99X EVO 990X
Cooling Custom Water
Memory Corsair Vengeance 8GB
Video Card(s) BFG GTX 280 H2OC
Storage OCZ ocz vertex plus(60GB), 2TB hdd
Display(s) 1x ACER x19ws ( need new one)
Case Custom
Power Supply (GOT) OCZ GameXStream 1010 Watt
Software LOL
Benchmark Scores Soon, very very soon, just need to tidy it up.
#31
Try 6-6-6-24-2T.



BTW how did you measure the max memory usage when in game?
Dont know how trick done it but I just open task manager and look at the graph after game.
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,571 (1.42/day)
Likes
1,164
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#32
Dont know how trick done it but I just open task manager and look at the graph after game.
That is old school, I thought any cool tool that will log or something.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#33
Dont know how trick done it but I just open task manager and look at the graph after game.
I have the G15 key board and it tells me the RAM and CPU usage in games . Man I can finally play BF3 on high settings no LAG !
 
Joined
Apr 8, 2009
Messages
2,998 (0.95/day)
Likes
458
Location
vermont
System Name The wifes worst enemy
Processor i5-6600k
Motherboard gigabyte G1 gaming Z170X 6
Cooling water
Memory 16gb G.skill ripjaw DDR4 2400 4X4GB 15-15-15-35-2T
Video Card(s) Sapphire Nitro R9380-X 4GB
Storage crucial M500 120GB SSD, Pny 256GB SSD, seagate 750GB, seagate 2TB HDD, WD blue 1TB 2.5" HDD
Display(s) 27 inch samsung @ 1080p but capable of much more ;)
Case Corsair AIR 540 Cube Mid tower
Audio Device(s) onboard creative x-fi
Power Supply EVGA GQ1000W MODULAR
Mouse generic for now
Keyboard generic for now
Software gotta love steam, origin etc etc
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/philbrown_23/
#34
hey do you have the pull-in and pull-out options in your ram sub settings in your bios?? there is also another subsetting that directly affects ram stability on some X48/P45 boards. what are your ram options, ALL of them
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#35
hey do you have the pull-in and pull-out options in your ram sub settings in your bios?? there is also another subsetting that directly affects ram stability on some X48/P45 boards. what are your ram options, ALL of them
I do not see any pull-in pull-out settings . Though there are tons of settings . I mean tons !!
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.25/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#36
I dunno about Intel but on older AMDs depending on how many sticks you use it limits the RAM speed. Example: Use 4 sticks you are caped at 800 due to the IMC.
I agree with this, I thought it was a common problem with the memory controllers on the P35 and P45 and other chipsets used on LGA775 boards. I thought it was always pretty much impossible to run 8GB at 1066MHz or higher. But I'm only going by reading, not experience.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,127 (1.38/day)
Likes
1,209
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#37
I had a very similar setup at one time. Have you set up your GTL ref? Set both to .630 to start and work up. Don't set the SB voltage much more than stock, it doesn't like it. The NB should be at 1.4v, but try not to go over that. CPU vcore shouldn't be more than 1.36v really if you want it to live for a long time. Of course, using all 4 slots on the p45 chipset, is more of a strain, and it's quite likely you will never get to full speed.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,111 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#38
Don't up the ram voltage. I think your NB needs a tad more.
^ this


your chipset is only rated for 4x sticks at 800MHz, to reach 1066 you're OCing.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#39
^ this


your chipset is only rated for 4x sticks at 800MHz, to reach 1066 you're OCing.
Yeah it is over clocked and RAM is running at 891 so all is good . I just thought that I might be able to get the 1066 but I knew some how filling all 4 slots would limit me . But I also get 1.1 RAM ratio !
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,111 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#40
Yeah it is over clocked and RAM is running at 891 so all is good . I just thought that I might be able to get the 1066 but I knew some how filling all 4 slots would limit me . But I also get 1.1 RAM ratio !
its a bitch, but its not limited to just your chipsets. every generation has this same problem - fill all the slots with dual bank memory sticks, and ram OCing goes to poop. thats why i went black edition :3
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#41
its a bitch, but its not limited to just your chipsets. every generation has this same problem - fill all the slots with dual bank memory sticks, and ram OCing goes to poop. thats why i went black edition :3
Funny thing is my OC is fine that would have really pissed me off if I lost that 4GHz ! But I still have it and this system is fast now ! Windows 7 64 bit just loves this much RAM !
I should have went with this MB !!!!
http://www.aztekcomputers.com/BLACKOPS-FOXCONN-1720729.html
 
Joined
Aug 18, 2007
Messages
1,035 (0.27/day)
Likes
108
System Name mine
Processor 2600k@5.2ghz 1.41 vcore
Motherboard asrock z77 OC Formula
Cooling pa120.3, apogee HD, mcp655 pump
Memory 16gigs ddr3 1600mhz sammy's @ 1886
Video Card(s) evga gtx470 under water on a seperate loop
Storage Crucial M4 128gig SSD
Display(s) HP 2511x 25inch led
Case none ATM
Audio Device(s) onboard
Power Supply PC Power & Cooling 750watt seasonic x-1250watt(dead)
Software win 8 pro 64bit
#42
in my opinion the p45 is a better chipset than x48. i ran an x38 maximus formula x38 bios flashed into a rampage formula x48. the maximus topped out around 3.9ghz where as my gigabyte p45 was 4.2ghz 24/7 stable, with 4x1gig ddr2 @ 1156mhz.

stick with the board you have, or try to find a ddr3 775 board, ddr3 is a fair bit cheaper. and performance ddr2 is getting pretty rare these days.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#43
in my opinion the p45 is a better chipset than x48. i ran an x38 maximus formula x38 bios flashed into a rampage formula x48. the maximus topped out around 3.9ghz where as my gigabyte p45 was 4.2ghz 24/7 stable, with 4x1gig ddr2 @ 1156mhz.

stick with the board you have, or try to find a ddr3 775 board, ddr3 is a fair bit cheaper. and performance ddr2 is getting pretty rare these days.
I have no plans on doing a thing with what I have . I have maxed it out !
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#44
Well I loosened up the timings to 6-6-6-18 and it seems to have helped . I will know better when I start my rig in the morning . As things were I was having some problems after shutting my system down and powering up in the morning , It would hang and I would have to do a shut down restart and then it was fine . I am hoping that this has solved the problem . Oh and I am getting a better score in Max mem BM .
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
2
Location
NORCAL
#45
hope it works out for you. I learned quickly in the 775 days how hard it was to get a good OC with 4sticks. I guess it just stress's the board too much. I had the same issue of the hanging reboot with my q9550 i ended just leaving it on all the time untill i sold the board and got the 1366.
 

trickson

OH, I have such a headache
Joined
Dec 5, 2004
Messages
6,486 (1.36/day)
Likes
927
Location
Planet Earth.
Processor Q9650
Motherboard Gigabyte.
Cooling air.
Memory 4gb kingston
Video Card(s) hd 5870
Software win7 64 bit
#46
hope it works out for you. I learned quickly in the 775 days how hard it was to get a good OC with 4sticks. I guess it just stress's the board too much. I had the same issue of the hanging reboot with my q9550 i ended just leaving it on all the time untill i sold the board and got the 1366.
All is working great now . No more hanging or any thing . :rockout:
 
Joined
Oct 4, 2007
Messages
2,444 (0.66/day)
Likes
352
System Name PC
Processor i7 2600K @4ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling Noctua NH-U14S
Memory 16GB Corsair Vengeance Blue DDR3 1600mhz
Video Card(s) Palit GTX 1080 Jetstream
Storage Samsung 850 pro 512gb SSD, 2x Kingston 120GB SSD, 2TB WB Green
Display(s) LG 34UM68 34-Inch Monitor
Case Corsair Obsidian 550D Case
Audio Device(s) Asus Xonar D2X PCI Express Audio / Audioengine A5+ Speakers
Power Supply Corsair RM650 Power Supply
Mouse Logitech G500 Mouse
Keyboard Corsair Vengeance K70 Keyboard
Software Windows 10 64bit
#47
yeah was gonna say i previously had 8gb (4x2gb corsair dominator DDR2 1066mhz) running with my old Q6600 CPU with no problems... motherboard was an Asus Maximus Formula II, overclock for 24/7 was 3.6ghz... highest i could go was 3.8ghz but that was the CPU's limit ont the rams fault.
 

Bo$$

Lab Extraordinaire
Joined
May 7, 2009
Messages
5,626 (1.79/day)
Likes
971
Location
London, UK
System Name Desktop | Server
Processor Intel i7 2700k @ 4.4GHZ | AMD 5350 @ 2500MHZ
Motherboard Asus P7Z77-V Pro | Asus AM1I-A
Cooling GeLID Tranquilo | Stock Air
Memory Crucial Ballistix 2x8GB CL8 1600MHZ | Corsair Vengence 2x4GB CL9 1600MHZ
Video Card(s) Gainward GTX 780 Phantom GLH | PNY GTX 750Ti
Storage Samsung 840 EVO 250GB + 4TB WD Red | 2x Seagate Barracuda 2TB
Display(s) Samsung S27D390H + Asus VE276Q | Headless
Case Fractal Design R5 | CM Elite 110
Audio Device(s) Asus Xonar D1 w/Otone Stilo 5.1 and Creative Fatal1ty headset
Power Supply EVGA Supernova 850 G2| Corsair CX430M
Mouse Razer Imperator 2012
Keyboard Corsair K90
Software Windows 7 SP1 X64 | Ubuntu 16.04LTS
#48
call it a day. Shove them on 800, tighten the shit out of those timings, it will more than compensate for the lower clocks, then slowly increase the frequency untill it is unstable/wont boot. That is the only option.

Im running a P5k premium with 8gb ram and i cannot even overlock on this POS!
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#49
From 800mhz to 1066mhz is not really a big jump on 775, Just leave them at whatever it is after your 4Ghz CPU clock and be done with it. You don't need the headache :)
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,984 (1.76/day)
Likes
1,551
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#50
Quote:
Originally Posted by TheMailMan78
I dunno about Intel but on older AMDs depending on how many sticks you use it limits the RAM speed. Example: Use 4 sticks you are caped at 800 due to the IMC.

Yeah I think this is just what I am hitting up against .
on my old ABIT quad GT an x38 mobo it was as you are saying i think it was trfc, but deffinately the highest setting which on my ocz ddr2 of the time was about 39 but it needed more time a lot more 54 @ddr2 1200Mhz came in at 54 or it wouldnt boot and to be honest even on lower memory speeds it was still in the low 50s or it wouldnt boot

abit rep told me it was due to the mem controller needing more time to address the mem but they went bust a week later and my rma faltered ,i gave up.

i know its not the same hardware but as others have said it happens and i had the same deal above with 2x2gig ocz flex xlcII and 4x1 1gigs of ddr2 8oo corsair xdr2 in two seperately matched pairs as you have, keep the pairs in the right channels too as mixing them may cause an inbalance<prob know that tho:)