• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

A VERY Strange Problem!!!

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#1
Hi... I've got this VERY annoying problem

The thing is that I got an Radeon 9800 SE (128 Mb) from a friend (used).
When I got home, I of course intalled the new card in my comp. And everything worked just fine....
Untill the comp. crashed during gamplay (EQ2).
It went like that a few times, before I realised that My PSU was 'a bit' on the low side to run everyting..
SO...I replaced the card with my old card, a GF 5700 (256 Mb), and everything worked (almost, still crashed every now and then...but I was pretty used to that.. :-| ).
A week, or so later, I bought myself a NEW PSU, and at the samt time a pair of mem-sticks.
And hapy as a clam, I went home and replace the PSU...the RAM and the Graphics-card...'
And here's where the 'fun' starts..

When I start the computer with the ATI-card in place...the BIOS doese'nt seem to find the card...that is, I don't get the usual message (before the POST), that tells me what videocard I've got (Like I said before : It USED to work!!!).
But I do have picture...
And then Winsows starts (a tad slow...but...it starts)..
I was sortof expecting Win to fin new hardware....but NO...it did'nt.
It happily started in 1024*768*32....but in 60Hz...
Of course I tried to adjust that (who can live with 60Hz??).
Did'nt work..

So...I DL:ed, and installed the latest catalyst-pack....restarted the comp... Nthing had changed.. :(
Whn i tried to run the software installed with the driver-package...it said something about NOT finding any ATI hardware.. :(
So..I checked the Device Manger...found the card..under 'unknown devices'...(it found two of them, actually..but I think it should, dual monitor and everything...).
Turned the comp. off...waited...restarted..
STILL NO identification of my videocard... :(
And, of course, no change whatsoever in Win..

By this time, I was pretty pissed at the situation.. So I turned off the comp.
Changed back to my old card...more or less expecting that to not work either..
But to my surprise..everything was as it should.. The card got ID:ed, windows startded just fine...everything was back to normal again..

Untill I tried switching card again...No ID of the Radeon before POST, not found by the software/drivers in Windows....but still, it 'works'..in normal mode anyway...
But I can't change nothing...(xcept for the res, but NOT the refresh)...
And I still find 2 Radeon's, under 'unknown devices' in Device Manager....

I don't have a clue on WTF happened...it USED to work just fine before I changed the PSU & RAM..
I've even tried to remove one of the sticks, because someone suggested it might have something to do with the memory...but nothing changed...
I've looked through theese forums for someone with a similar problem, but have'nt found any...

But I hope some of U guys will have an answer to my problem...

FAA
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#2
It sounds like you have some drivers left over in your registry. First, go to the "Add/Remove Programs" list in the control panel. Now remove anything that has to do with ATI. Now click "start" then "run", now type regedit and press enter. Go file, export and save it to your desktop. Now click on Hkey_Local_Machine, now go to software. If you find anything ATI, delete it. Restart your computer and install the Catalyst pack. That should fix your problem.
 

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#3
Ehhh, I think not..

Because the thing is :
The card isn't ID:ed by my motherboard....that's WAY BEFORE windows have even started to load!!!
Even before the MB shows the info about the CPU, and checks the RAM..
AND I've used a little program called : Driver Cleaner Pro v1.2 (build 27), between changing of the cards...

FAA
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#4
Hmm, very strange indeed. My mobo dosen't recognize any video card when it starts up. Still, better to be sure that all of the driver traces are gone from the registry. It's easy to check and might give some positive results.
 

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#5
As I said in my original post:

1. When I first got the card, it worked just fine...the MB ID:ed it, and all.
I used 'Driver Cleaner Pro, to remove 'every trace' of the OLD videocard, before I changed cards...and windows 'found' it, installed drivers...worked just fine...

2. After I've replaced the PSU (to more powerful one), and changed the RAM in my system, it did'nt work... The MB does NOT ID the videocard...windows don't find it (but still it does, sortof ??), and th drivers don't recognize it?!?!?!

VERY annoying..
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,929 (1.35/day)
Likes
823
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#6
your ati drivers are not properly installed.. bin there done that million a times.. remove em and keep trying it will work on the end it always does..

there is an ati driver remover have u tried that..

trog
 

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#7
Have'nt tried a specific ATIdriver remover.....

But as I (still) see things, it just 'can not' be a 'simple' driver prob...
But then again...I could be (as so many times before), wrong...

Edit : The program I've used to remove the drivers is as stated above. Don't know if it's a very good program or npt, but that's the on I've used..
And I've even used the option to remove files from 'driver.cab' (maybe that's it??), used that feature for BOTH cards.
 
Last edited:

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#8
The reason I think it's the drivers is because mine was doing the same thing when I upgraded to the Omega 6.1 drivers. The card would sorta work, but it wouldn't be recognized by windows. After a fresh install and retesting everything in SmartGart it worked. Try testing all of the settings in the smart gart tab. It might just fix it.
 

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#9
ok... will (praying.. ;) )

Let you know...

Edit :

OK.. Now the problem is (partly) solved.. :)
How hard it was for me to believe, it WAS a 'simple' driver problem..

I found out, sortof by chance , what I've forgrgotten to do.. :D
It was kindof a simple matter of removing the card from the Device Manager...After I've cleaned orut the system, using the aforementioned 'Driver Cleaner Pro' (and my system STILL refused to ID the card...except as 'unknown deviceä)..
I opened the Device Manger, pretty pissed att thing, really..
Then it struck me that the card WAS there, and that Win DID find it....so I deleted the 2 cards found...restarted the comp...
And behold!! Windows DID find new harware...but it could'nt install any drivers for it...
So I just strted the Latest driver-pack....
Restarted...and guess what...the f***ng thing actually WORKED!!! Weeee..

BUT my MB still refuses to ID the card (before the p.o.s.t.), but then again..as long as it wors in Win, who cares.. :D

Thanks for proving me wrong, guys.. :D

Regards
FAA

P.S. Case closed...for now, anyways.. D.S.
 
Last edited:

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#10
BUMP!!

Sry...just could'nt resist. :p
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,929 (1.35/day)
Likes
823
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#11
let me have a guess about that boot up splash screen woomer... it isnt a card id.. its a special makers id.. like saphire blah blah blah.. or whoevers name was on the thing in the first place.. it has nothing to do with the machine not recogizing the card.. it was a driver mod by the makers to advertize their wares and nothing whatsover to do with anyhting else..

are u happy with that suggestion.. ????

trog
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#12
Glad you got it sorted out. I am a long time Nvidia user, so when I got ATI I found out how complicated the drivers were to install. The main issues with ATI are the drivers. I reccomend the omega drivers.
 

whoomer

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD XP1700+
Motherboard ECS K7S5A
Cooling ??
Memory 2*512 PC3200 (200MHz)
Video Card(s) GF 5700 256Mb (working) Radeon 9800 SE 128Mb (NOT working.. :( )
Storage Maxtor 6L200P0
Display(s) Philips 17"
Case ??
Audio Device(s) SB Live! Value
Power Supply Q-Tec 450W Dual Fan
Software WinXP Pro SP2
#13
Hmm, the thing about the 'SplashScreen' sounds like it could be just right...because the card does work... ;) Thank You 4 the info Trog100...

Ehh..ok, JC3126.
Where do I get them (I will look on this site and tha ATI-site...)...
Thanx for the tips. :)

Btw, is it NOT possible to turn of FSAA with the card (drivers)??
Because the lowest setting I've found is x2...(checked the 'controled by application' , though...).

A quick google and I found the 'omega Homepage'... :D
I wil take a look at them...once again, thanx for the tips... :)
 
Last edited:

jaystein

New Member
Joined
Nov 12, 2005
Messages
30 (0.01/day)
Likes
7
Location
Denver, CO, USA
Processor Dual Core Xeon, 2.33 x2
Motherboard Supermicro X7DAL-E 1333 mz FSB
Cooling Stock Xeon CPU Fans. Standard case Fans, one big fan
Memory 6gb server RAM.
Video Card(s) nVIDIA 8800 GTS 640
Storage 2 SCSI 70 gb, 2 SATA 250 gb
Display(s) 24" Dell
Case Antec 900
Audio Device(s) x-fi pro Gamer
Power Supply Galaxy 850
Software Win XP 64, Games, Animation software.
#14
Try the catalyst uninstaller, then use registry mechanic to scan and fix your registry.
Delete the ATI folder in C: then reboot and try again.
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#15
You can get the omega drivers from omegadrivers.net. They are MUCH better than the ATI drivers.