• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Acer 5720 black screen

Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#1
Hi all,i've got a problem with my sisters acer 5720 laptop.At first i would boot up with the screen barely visable after pressing and holding Fn & F6 the screen would show up but would then go back to barely visable.After unplugging the battery & taking out the power lead i proceeded to hold the power button for 30 seconds to reset the laptop but then nothing.Now the Fn & F6 keys do nothing.

When i boot up i can hear the fan and hardrive start up.They also stay on but the screen is just back.At the front i've 2 lights on a green lightbulb & a green battery icon.

Any ideas on what i could try?
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,527 (6.39/day)
Likes
6,950
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#2
have you tried to shine a flashlight on the screen and see if you see the background once its loaded? if so then sounds like the backlight inverter went out
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#3
Try pressing Fn+F5 as soon as the laptop turns on, then press Fn+Left arrow key.
Looking at a pic off the net, left arrow key might be "brightness up"

EDIT: It looks like Fn+F6 tells the laptop to put video to an external monitor? Not sure.
EDIT 2: If this is your keyboard, I'm right
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#4
I've tried with the light on my iphone 4 lol but nothing.I did think it was the backlight inverter aswell.I could get the screen up until i reset it by taking the battery out now nothing.The hdd light comes on at boot up then goes off.
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#5
I've tried your method still nothing.Just want to def make sure its the inverter as i dont fancy shelling out for it then it turning out to be something else.Thanks for the replies guys


Try pressing Fn+F5 as soon as the laptop turns on, then press Fn+Left arrow key.
Looking at a pic off the net, left arrow key might be "brightness up"

EDIT: It looks like Fn+F6 tells the laptop to put video to an external monitor? Not sure.
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#6
Have you pressed Fn+Left arrow repeatedly?
If that does nothing, press Fn+F5 and then press Fn+Left arrow repeatedly.
Pressing Fn+F6 has caused it to output the video to an external monitor, so we need to get it back using the lappy screen.
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#7
Yep tried both at startup and still nothing

Next step ill connect it to my pc monitor and see if i can get anything

Have you pressed Fn+Left arrow repeatedly?
If that does nothing, press Fn+F5 and then press Fn+Left arrow repeatedly.
Pressing Fn+F6 has caused it to output the video to an external monitor, so we need to get it back using the lappy screen.
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#8
Try Fn+F7, your finger might have slipped one time :p
Oh, just noticed, try Fn+Right arrow key repeatedly
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#9
Tried connecting it to pc monitor and nothing.I tried pressing Fn & F6 to get it to work with the external montior but nothing.I've noticed that caps lock and num lock lights dont work whilst pressing them.Surely if it was just the screen these buttons would still work?
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#10
Surely if it was just the screen these buttons would still work?
Correct. Sounds like it's not POST-ing at all.
How long has it been like it for (having to press Fn+F6 when it starts up)?
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#11
She's been having problems for the past week.The screen was barely visable,the only way it would light up was by holding Fn & F6.I then did a reset by taking out the power lead and battery and held the power button for 30 seconds but since i did that i get nothing now when booting up


Correct. Sounds like it's not POST-ing at all.
How long has it been like it for (having to press Fn+F6 when it starts up)?
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#12
Try Fn+F2 or Fn+F3 or Fn+F4. Leave it about 5 seconds after starting up before doing any of the Fn commands.
If the laptop has a volume knob on it, turn it all the way up (this might sound silly, I'm just thinking outside the box)
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#13
Update took a stick of ram out and booting up screens back on :wtf:


Try Fn+F2 or Fn+F3 or Fn+F4. Leave it about 5 seconds after starting up before doing any of the Fn commands.
If the laptop has a volume knob on it, turn it all the way up (this might sound silly, I'm just thinking outside the box)
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.24/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#14
Hahaha classic. I only just found out that my Toshiba Tecra A6 runs without ANY RAM!!!
The volume knob thing, FYI, I know some lappy's have a feature where you put a music CD in the drive, turn it on and it just plays the CD without booting into windows (laptop come Hi-Fi lol).

Glad the culprit is eliminated!
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
199 (0.06/day)
Likes
1
System Name Bella
Processor Intel Core i7 920 2.66Ghz
Motherboard Gigabyte EX58-UD3R
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory Kingston HyperX 6GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Radeon 4850
Storage Western DIgital Caviar 250GB SATA
Display(s) Hanns.G HW191D
Case Antec 902
Power Supply Kingwin Mach 1 600Watt Modular
Software Windows 7
Benchmark Scores None yet!! I think i've managed to get the Ram timings right?
#15
Its booting but screen goes back black until i press Fn & F6 it briefly comes on then goes off again so could it be the inverter? also what would cause the ram to have gone faulty? after cleaning the ram and re-installing its booting fine. Looks like its just the screen.I'll order a inverter and give that a go

Thanks for your help


Hahaha classic. I only just found out that my Toshiba Tecra A6 runs without ANY RAM!!!
The volume knob thing, FYI, I know some lappy's have a feature where you put a music CD in the drive, turn it on and it just plays the CD without booting into windows (laptop come Hi-Fi lol).

Glad the culprit is eliminated!
 
Last edited: