• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Adding a Single Boot Drive to RAID 0 Array

b82rez

New Member
Joined
Apr 17, 2010
Messages
132 (0.05/day)
Likes
18
Location
Hobart, Australia
System Name B82REZ-2010
Processor AMD 1090T at 4ghz - 1.425v
Motherboard ASrock 890GX Extreme 3
Cooling Corsair H50 - Push/Pull with Noctua NF-P12's Connected Via Zalman Fan Controller
Memory 8GB Corsair Dominator's 1600mhz (Dual Memory Config)
Video Card(s) Asus 5850
Storage 60GB Corsair SSD, 2x 1TB, 1x 750GB, 5x 2TB
Display(s) 23" Full HD LG LCD, 19" Acer LCD
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 850HX Modular PSU
Software Windows 7 Ultimate 64-Bit
#1
Hi Guys,

I just ordered a Corsair Force 60GB SSD, I want to install this as a single boot drive but leave my current raid 0 installation as storage (but in raid 0 config).

Is this possible? If so how do I go about this? Should I back up my data before I install the SSD?

Cheers
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#2
easy... just remove the sata cables to the Raid 0, install windows to the SSD, reconnect the Raid0 HDDs and your done.
 

b82rez

New Member
Joined
Apr 17, 2010
Messages
132 (0.05/day)
Likes
18
Location
Hobart, Australia
System Name B82REZ-2010
Processor AMD 1090T at 4ghz - 1.425v
Motherboard ASrock 890GX Extreme 3
Cooling Corsair H50 - Push/Pull with Noctua NF-P12's Connected Via Zalman Fan Controller
Memory 8GB Corsair Dominator's 1600mhz (Dual Memory Config)
Video Card(s) Asus 5850
Storage 60GB Corsair SSD, 2x 1TB, 1x 750GB, 5x 2TB
Display(s) 23" Full HD LG LCD, 19" Acer LCD
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 850HX Modular PSU
Software Windows 7 Ultimate 64-Bit
#3
Awesome! Do the sata cables have to be in the same port?
I was just a little scared I would break the array!
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#4
Awesome! Do the sata cables have to be in the same port?
I was just a little scared I would break the array!
depends on the raid controller... best to mark them to be sure, with the intel ich8r - ich10r you dont need to... not sure with the amd ones. chances are it wont matter tho.
 

b82rez

New Member
Joined
Apr 17, 2010
Messages
132 (0.05/day)
Likes
18
Location
Hobart, Australia
System Name B82REZ-2010
Processor AMD 1090T at 4ghz - 1.425v
Motherboard ASrock 890GX Extreme 3
Cooling Corsair H50 - Push/Pull with Noctua NF-P12's Connected Via Zalman Fan Controller
Memory 8GB Corsair Dominator's 1600mhz (Dual Memory Config)
Video Card(s) Asus 5850
Storage 60GB Corsair SSD, 2x 1TB, 1x 750GB, 5x 2TB
Display(s) 23" Full HD LG LCD, 19" Acer LCD
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 850HX Modular PSU
Software Windows 7 Ultimate 64-Bit
#5
Okay, so I've installed Windows 7 onto my SSD, I plugged back in my RAID 0, My PC picked it up fine, but when I boot from my SSD, it BSOD's...

I can either boot from my SSD in Sata mode and not have my RAID 0 drives or I can boot from my RAID 0 and defeat the purpose of owning an SSD..

What am I doing wrong guys?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#6
when you installed windows on the SSD, did u leave the bios is Raid mode?... if the answer is no then this is your problem.
 

b82rez

New Member
Joined
Apr 17, 2010
Messages
132 (0.05/day)
Likes
18
Location
Hobart, Australia
System Name B82REZ-2010
Processor AMD 1090T at 4ghz - 1.425v
Motherboard ASrock 890GX Extreme 3
Cooling Corsair H50 - Push/Pull with Noctua NF-P12's Connected Via Zalman Fan Controller
Memory 8GB Corsair Dominator's 1600mhz (Dual Memory Config)
Video Card(s) Asus 5850
Storage 60GB Corsair SSD, 2x 1TB, 1x 750GB, 5x 2TB
Display(s) 23" Full HD LG LCD, 19" Acer LCD
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 850HX Modular PSU
Software Windows 7 Ultimate 64-Bit
#7
I tried it in raid mode but windows wouldn't pick up my SSD so I put it back in Sata mode and it worked fine. I'm just going to back up my data and break the array. No real point having RAID 0 for data..imo.

Thanks for the help though!