• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

all getting lower fps then older set

Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#1
old set up:

AMD A8 3850
MSI A75ma-g55
discrete 6670 xtx 2g for duel graphic mode
16g ram
2 TB
window 7


New set up:

AMD a10 5800k
gigabyte f2a85x-up4
6670 xtx 2g for duel grahics
same ram
same TB
window 8

(IN DUEL GRAPHICS MODE )
on my older set up i would play borderlands 2 in 1280x720 and get 40 frames while moving shooting etc etc.
But on my new set same resolution and im only get 33 frames. And there are time were when im turning i get a spike goes down to like 22 frame for a split second . goes away for a long time then random but not because of large scale shooting I don't understand at all.

same for skyrim but im putting the setting lower on skyrim??? im playing skyrim in 1920x1080 was at 45 to 50 frame on old setup. im getting the same kind of frame on slightly lower setting but when turning or moving i get s spike as well. but its once for skyrim then goes away.

i have not tired out plantside yet but i probably dont need to lol.


All so. will me buying the AMD 7850 be even worth it. Ive seen some review being held with that card. i know the 7850 is bad ass but with the processor.
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
With Windows 8 in Infancy- that might be a issue. Remember however between FM1 and FM2 the design of the CPU changed internally- FM1 was a Stars Core where as FM2 is Pile Driver Based. Overclocking the A10 might fix your gripe.

old set up:

AMD A8 3850
MSI A75ma-g55
discrete 6670 xtx 2g for duel graphic mode
16g ram
2 TB
window 7


New set up:

AMD a10 5800k
gigabyte f2a85x-up4
6670 xtx 2g for duel grahics
same ram
same TB
window 8

(IN DUEL GRAPHICS MODE )
on my older set up i would play borderlands 2 in 1280x720 and get 40 frames while moving shooting etc etc.
But on my new set same resolution and im only get 33 frames. And there are time were when im turning i get a spike goes down to like 22 frame for a split second . goes away for a long time then random but not because of large scale shooting I don't understand at all.

same for skyrim but im putting the setting lower on skyrim??? im playing skyrim in 1920x1080 was at 45 to 50 frame on old setup. im getting the same kind of frame on slightly lower setting but when turning or moving i get s spike as well. but its once for skyrim then goes away.

i have not tired out plantside yet but i probably dont need to lol.


All so. will me buying the AMD 7850 be even worth it. Ive seen some review being held with that card. i know the 7850 is bad ass but with the processor.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,745 (4.54/day)
Likes
6,011
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#3
Can you upload a screenshot of CPU-Z and GPU-Z please.
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#4
I had to attach the cpu-z info.

The second cup-z file is one for when im in activate game mode i guess. but it keeps going back and forth showing me the core speed. it just keeps switches from 1300 to 4100 and im not playing any games.

 

Attachments

Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#5
I had to attach the cpu-z info.

The second cup-z file is one for when im in activate game mode i guess. but it keeps going back and forth showing me the core speed. it just keeps switches from 1300 to 4100 and im not playing any games.

http://gpuz.techpowerup.com/13/01/07/bk7.png
disable any power saving functions in windows itself, they tend to mess with todays systems.

Update The Motherboard Bios.
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#6
ok ill cut the power save off.... my mother is up to date, well there is a beta but its a beta that doesnt have all features...

All what say everyone about getting the 7850 no one has anwser that part of my question
 
Joined
Feb 26, 2008
Messages
4,870 (1.36/day)
Likes
681
Location
Joplin, Mo
System Name Ultrabeast GX2
Processor Intel Core 2 Duo E8500 @ 4.0GHZ 24/7
Motherboard Gigabit P35-DS3L
Cooling Rosewill RX24, Dual Slot Vid, Fan control
Memory 2x1gb 1066mhz@850MHZ DDR2
Video Card(s) 9800GX2 @ 690/1040
Storage 750/250/250/200 all WD 7200
Display(s) 24" DCLCD 2ms 1200p
Case Apevia
Audio Device(s) 7.1 Digital on-board, 5.1 digital hooked up
Power Supply 700W RAIDMAXXX SLI
Software winXP Pro
Benchmark Scores 17749 3DM06
#7
Is an a8 to an a10 really an upgrade? Haven't been keeping up with these processors.

You would probably be happy with a 7850, they are great for their price.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#9
oh wait dame near all power save option are turned off alrdy.
Would you be able to test under windows 7 to rule out windows 8 being an issue?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#10
ya that require a Format
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#12

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#14
Yes :( but would find out if windows 8 is the issue restricting the FPS



Well First off, I should have asked but did you test this with the A8 under windows 8?
Hey man not trying to undermine you- just think he wouldnt want to have to do that but Ya its very plausible because of how young windows 8 is compared to Windows 7.

OEM disk versions are full versions- not upgrade versions. Meaning You can wipe a HDD using Killdisk or even the WIndows DIsk and put the fresh OS on.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#15
Hey man not trying to undermine you- just think he wouldnt want to have to do that but Ya its very plausible because of how young windows 8 is compared to Windows 7.
No worries man, I just expressing my pain of the whole format issue. Yea it sucks but it would get the full prospective on how well the A10 preforms on both OS's
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#17
So should sick with the duel grahpics mode or try and get the 7850 with the a10
In the long run I believe the 7850 would perform better than the 6670 hybrid Xfired.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#19
Joined
Oct 29, 2010
Messages
2,944 (1.13/day)
Likes
1,379
System Name The Sheriff / The Deputy
Processor 2500K / G4560
Motherboard ASRock P67Extreme4 / Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3
Cooling CM Hyper TX3 / Intel stock
Memory 16 GB Kingston HyperX / 8 GB Kingston HyperX
Video Card(s) EVGA GTX 960 SSC / Gigabyte GTX 1050 Ti LP
Storage SSD, some WD and lots of Samsungs
Display(s) BenQ GW2470 / Samsung SyncMaster T220
Case Cooler Master CM690 II Advanced / Thermaltake Core v31
Audio Device(s) Asus Xonar D1/Denon PMA500AE/Wharfedale D 10.1/Senn HD518
Power Supply Corsair TX650 / Corsair TX650M
Mouse Steelseries Rival 100/ Mionix Avior 7000
Keyboard Sidewinder
Software Windows 10 / Windows 10 Pro
#20
i dont think you can hybrid the 6670 and the 7850 can you??
No. Anyway Hybrid crossfire is a gamble, some games work some perform worse. Get yourself a decent card and be done. 7850 is good enough.
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#21
No. Anyway Hybrid crossfire is a gamble, some games work some perform worse. Get yourself a decent card and be done. 7850 is good enough.

ok and ill just over clock the a10 with the 7850. casue i know ppl would complain about combining the a10 with the 7850
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#22
A10 really isnt that bad of a CPU when used with a discrete GPU. Dave has had quite the luck with OCing these chips and some have seen close to 5Ghz in benching. Get this thing to around 4.2Ghz and leave it and it should be perfect with a newer card such as a 7850.
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#23
A10 really isnt that bad of a CPU when used with a discrete GPU. Dave has had quite the luck with OCing these chips and some have seen close to 5Ghz in benching. Get this thing to around 4.2Ghz and leave it and it should be perfect with a newer card such as a 7850.
oh cool i got it to around 4.5 but that was with AMD vison conrtol cnter. i know it would be better to do OCing from the BIOS
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,936
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#24
oh cool i got it to around 4.5 but that was with AMD vison conrtol cnter. i know it would be better to do OCing from the BIOS
Yep just keep an eye on the temps and voltages and you should be fine as long as it passes stability tests. Good luck with the new rig!
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
34 (0.02/day)
Likes
0
#25
cool ill get the xtx 7850 start saving up now... thanks everyone for your advise, ill just play my game on med to low setting until then casue i still get 40 to 60 frame doing that. so thanks again