1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD’s Fab 36 Fully Converted to 65nm Process Technology

Discussion in 'News' started by malware, Jul 23, 2007.

  1. malware New Member

    Joined:
    Nov 7, 2004
    Messages:
    5,422 (1.15/day)
    Thanks Received:
    954
    Location:
    Bulgaria
    Advanced Micro Devices announced during the most recent teleconference with analysts that its Fab 36 had been fully converted to modern process technology and also said that the yield of those products was high enough.
    said Dirk Meyer, the president and chief operating officer at AMD, during the conference call.
    As a result, AMD’s first 65nm quad-core Opteron processors code-named Barcelona will be introduced in August or September, but will only run at 2.0GHz, whereas faster parts are projected to become available in Q4 2007.

    Source: X-bit labs
     
    10 Year Member at TPU
  2. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,805 (0.73/day)
    Thanks Received:
    234
    Location:
    US
    :toast:
     
    10 Year Member at TPU
  3. cdawall

    cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    26,320 (6.41/day)
    Thanks Received:
    7,325
    Location:
    Houston
    meh the 1.8ghz dual core opty 1210 clocks to 3.2ghz (easily) hopefully the 65nm and lower vcore hopfully will let this chip clock pretty high (maybe the 3ghz range?)
     
    10 Year Member at TPU
  4. mandelore

    mandelore

    Joined:
    Aug 12, 2006
    Messages:
    3,252 (0.80/day)
    Thanks Received:
    150
    Location:
    UK-small Village in a Valley Near Newcastle
    omg !!! HELL YEAH!!! :) :toast:

    right on track for my bday, woot!
     
    10 Year Member at TPU
  5. kwchang007

    kwchang007 New Member

    Joined:
    Jan 27, 2007
    Messages:
    3,962 (1.01/day)
    Thanks Received:
    185
    Location:
    Severn, MD, USA.
    Sweet :toast:
     
    10 Year Member at TPU
  6. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.40/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    nice that AMD is getting more up to date i want a 65nm to see how they overclock.
     
    10 Year Member at TPU
  7. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,809 (2.62/day)
    Thanks Received:
    548
    Location:
    Gurley, AL
    They do have out 65 NM procs now. Even some of the newer optys are on the same die size.
     
    10 Year Member at TPU
  8. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.40/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    I want the 45w(or what ever it is) Athlon x2 (65nm) i would like to see a 65nm sempron if the 90nm hit 3.1ghz than i would like to see what a 65nm can do if a dual core x2 the new one hit 3+ghz than a sempron would be kick ass.
     
    10 Year Member at TPU
  9. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    Looks likes the Kentsfield and Conroe are no longer top of the game. :D
     
    10 Year Member at TPU
  10. Random Murderer

    Random Murderer The Anti-Midas

    Joined:
    Dec 6, 2006
    Messages:
    6,977 (1.76/day)
    Thanks Received:
    1,903
    Location:
    Florida, A.K.A. the Sweatbox
    heh, not trying to be a fan boy here, but theyre STILL way behind intel. intel already has a couple 45nm plants.
     
    10 Year Member at TPU
  11. prime95 New Member

    Joined:
    Dec 6, 2006
    Messages:
    166 (0.04/day)
    Thanks Received:
    0
    This progression to 65nm seems slow to me, and the progression of dual to quad core is also mighty slow. I'll put aside the fact that software still has catching up to do...
     
    10 Year Member at TPU
  12. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.40/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    fan boy JK:laugh: I agree they are behind before you go calling me a fan boy look at my system specs.
     
    10 Year Member at TPU
  13. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,318 (6.03/day)
    Thanks Received:
    3,777
    Many people have already had the 65nm dual cores to 3GHz or higher. I had my Brisbane to 3GHz on 1.55v, and I know a few that got higher than me on less volts with better chips.
     
    10 Year Member at TPU
  14. DanTheBanjoman Señor Moderator

    Joined:
    May 20, 2004
    Messages:
    10,488 (2.14/day)
    Thanks Received:
    1,395
    Indeed, because having a new 65nm plant means they magically have killer chips out.
     
    10 Year Member at TPU
  15. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.40/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    I am talking about the NEW Athlon x2(EE) not Athlon 64 x2.
    This is the one i am talking about the 45w CPU
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819103186
     
    10 Year Member at TPU
  16. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    I still believe AMD just = raw power, and Intel = raw speed. I have a core 2 system.. and my AMD eats it..
     
    10 Year Member at TPU
  17. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,318 (6.03/day)
    Thanks Received:
    3,777
    Sorry, but that statement just doesn't make any sense. And what's the core2 system clocked at? And what are you using for the basis of comparison?
     
    10 Year Member at TPU
  18. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    I've had an equal ratio of Intel's to AMD systems over the past 8 years, and loved intels because they were always fast, but also loved amd's because they preatty much took everything I threw at them, where as the intel's were a little left behind.. I still have a Athlon XP 2800+ barton 2.08ghz stock, that chews up my intel p4 2.4...


    I've tried both systems at stock settings and oced setting for my core 2 vs amd x2.. and my amd beat the core 2 in almost every area.. my core 2 does things faster, but my amd does more at once at a constant pace where as the core 2 doesn't..
     
    10 Year Member at TPU
  19. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,318 (6.03/day)
    Thanks Received:
    3,777
    I don't know man. I think there is something else at play here. Something has to be holding the Core2 back, if that's the case.
     
    10 Year Member at TPU
  20. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    its a possibility. i'll admit i'm an amd fanboy, but amd's arn't that far behind performance(speed, power) wise. intels run a lot warmer than amd's as well.. that and they are still way too overpriced. the motherboards are twice as much as some am2 boards.
     
    10 Year Member at TPU
  21. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,318 (6.03/day)
    Thanks Received:
    3,777
    That I won't argue with. lol. A good overclocking AMD board can be had for $80 or less. (I know, I have one. lol)
     
    10 Year Member at TPU
  22. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    lol my $129 EVGA board only cost me $90.. for the same board in intel form, its like $180 or so I believe..
     
    10 Year Member at TPU
  23. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.40/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    I spent $99+shipping for my Gigabyte when i bought it.This thing overclocks to 400+mhz on FSB with stock chip-set volts.
     
    10 Year Member at TPU
  24. FOXCONN1115 New Member

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    398 (0.10/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Rhode Island, USA
    I built my now ex-gf a computer.. she uses is for mulimedia/webdesign.. AMD based.. she loves it. socket 939.. athlon x2 3800+ @ 2.4GHz, 2GB of Corsair XMS, 2x7800gt's.. stands up to Adobe Creative Suite 3 like its on vacation. :D
     
    10 Year Member at TPU
  25. kwchang007

    kwchang007 New Member

    Joined:
    Jan 27, 2007
    Messages:
    3,962 (1.01/day)
    Thanks Received:
    185
    Location:
    Severn, MD, USA.
    Yes A XP destroys P4, but Core 2 vs A x2 at the same clock speeds, Core 2 should be faster.
     
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)