• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD 590 driver installation issues?, is my card damaged?

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Hi guys, i got used card online and put in my PC and it looks like it is broken. Here are the screenshots of the card, can this card be fixed?? I tried reinstalling amd drivers but that did not work, i have the latest 20.7.2 amd software. Is the card damaged or is it something to do with installation? If i just use 590 monitor says no display. Any help would be appreciated!
devicemanager.PNG

code43.PNG

gpuz1.PNG
gpuz2.PNG
gpuz3.PNG


Also tried to flash bios but it says error reading rom...
bios.PNG
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
card is toast or the bios on the card is toast
I would just return the card its not worth the headache fixing somebody elses fkup
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
Are you plugging your old RX 580 in? If so, what happens if you boot with RX 590 only?
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Thanks
Are you plugging your old RX 580 in? If so, what happens if you boot with RX 590 only?
Yes i am plugging in my old RX 580 as well(that is how i can get my PC bootup), if i plug in just 590, my monitor says no input detected..
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
Well, I'm assuming that you've been scammed and no way you can return that card, cause if you can you should take that road.

For now just make sure you're connecting the 2x8 power cables, use the ones you powered RX 580 with, we are sure they're intact.

check if the card fans are spinning once you turn on your machine.

If you feel comfortable to take the card apart to get access to the chip, you can plug it without the cooler, put your fingers on the chip then power on your PC, see if the chip is beginning to get warmer, if so turn off your PSU immediately

If the chip is not getting any hot, that may indicates that there's a short somewhere on the PCB and the chip itself is fine, there's a fair chance you can fix it in that case but that's another whole story.
 
Last edited:

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Well, I'm assuming that you've been scammed and no way you can return that card, cause if you can you should take that road.

For now just make sure you're connecting the 2x8 power cables, use the ones you powered RX 580 with, we are sure they're intact.

check if the card fans are spinning once you turn on your machine.

If you feel comfortable to take the card apart to get access to the chip, you can plug it without the cooler, put your fingers on the chip then power on your PC, see if the chip is beginning to get warmer, if so turn off your PSU immediately

If the chip is not getting any hot, that may indicates that there's a short somewhere on the PCB and the chip itself is fine, the chances you can fix it is high in that case but that's another whole story.
Thanks Sajid for the response, I don't think I can return the card but i did try switching cables, I am gonna try to check if the chip is getting warm right now
 
Joined
Sep 5, 2011
Messages
39 (0.01/day)
You have tried to put your 590 card in both pci expres ports. ???

where your rx 580 works there you should also try to put your rx 590 in.
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Thanks Sajid for the response, I don't think I can return the card but i did try switching cables, I am gonna try to check if the chip is getting warm right now
Well, I'm assuming that you've been scammed and no way you can return that card, cause if you can you should take that road.

For now just make sure you're connecting the 2x8 power cables, use the ones you powered RX 580 with, we are sure they're intact.

check if the card fans are spinning once you turn on your machine.

If you feel comfortable to take the card apart to get access to the chip, you can plug it without the cooler, put your fingers on the chip then power on your PC, see if the chip is beginning to get warmer, if so turn off your PSU immediately

If the chip is not getting any hot, that may indicates that there's a short somewhere on the PCB and the chip itself is fine, there's a fair chance you can fix it in that case but that's another whole story.
Okay so I did try your method and the chip is getting hot, so does it mean the chip is corrupt?

You have tried to put your 590 card in both pci expres ports. ???

where your rx 580 works there you should also try to put your rx 590 in.
Yeah I tried that as well, but same result there is no display in my monitor.
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
Okay so I did try your method and the chip is getting hot, so does it mean the chip is corrupt?
That means power is delivered to the chip, it's more likely that the chip is defective but graphics cards are not that simple, It still could be some failing components on the board.

Heating on the chip with a hot gun is your best chance now, that won't fix it permanently but will resurrect it for some time, one to six months maybe more.
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
That means power is delivered to the chip, it's more likely that the chip is defective but graphics cards are not that simple, It still could be some failing components on the board.

Heating on the chip with a hot gun is your best chance now, that won't fix it permanently but will resurrect it for some time, one to six months maybe more.
Thanks mate, I will try that option later and see how it goes.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
Ok lets not tell people to heatgun there gpus untill we accually know what is wrong Ok?

first thing is first dump the bios with the latest ati flash from dos and compare it to the latest official version for the card

some of these cards used for mining frequently show up on ebay and occasionally they have been flashed to a mining bios that disables all video output or have been incorrectly flashed and are bricked
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
Ok lets not tell people to heatgun there gpus untill we accually know what is wrong Ok?

first thing is first dump the bios with the latest ati flash from dos and compare it to the latest official version for the card
Good point! My apologizes.
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Ok lets not tell people to heatgun there gpus untill we accually know what is wrong Ok?

first thing is first dump the bios with the latest ati flash from dos and compare it to the latest official version for the card

some of these cards used for mining frequently show up on ebay and occasionally they have been flashed to a mining bios that disables all video output or have been incorrectly flashed and are bricked
I tried flashing the bios but I get Error reading the ROM( please see the screenshot) I feel like I tried everything on internet with no success
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
the gpu info he posted seems to indicate a bios corruption or other problem

I tried flashing the bios but I get Error reading the ROM( please see the screenshot) I feel like I tried everything on internet with no success
did you try it from dos ?

and what is the exact model of the card does it have a bios switch ?

if the bios is badly corrupted you may need to use a hardware programmer to recover the card
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
the gpu info he posted seems to indicate a bios corruption or other problem


did you try it from dos ?

and what is the exact model of the card does it have a bios switch ?

if the bios is badly corrupted you may need to use a hardware programmer to recover the card
The driver managed to detect it as an RX 590 card so it's an RX 590' BIOS and according to gpu-z it's able to auto detect the vram vendor, if it's a wrong BIOS, it should've at least reported a correct memory info.

I'm not sure tbh, but yeah it's still worth a shot to find out and get the original BIOS then flash it via an SPI programmer.

@Abhilash716 take a deep dive into that thread

Picture the white labels on the back of the card, maybe we can grab you the original BIOS.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
the error reading from rom is what has got me thinking it was a bad flash or something
that and the bios string gpu z is reporting is wrong look at the device id string its 1002 67df 1002 67df it should be 1002 67df -someothernumberhere
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
the gpu info he posted seems to indicate a bios corruption or other problem


did you try it from dos ?

and what is the exact model of the card does it have a bios switch ?

if the bios is badly corrupted you may need to use a hardware programmer to recover the card
the error reading from rom is what has got me thinking it was a bad flash or something
that and the bios string gpu z is reporting is wrong look at the device id string its 1002 67df 1002 67df it should be 1002 67df -someothernumberhere
@OneMoar Yeah I get Error reading from ROM as soon as I click the amdvbflashWin.exe with both my working RX 580 and this 590, not sure about the bios switch where do we find it? @Malik Sajid Here is the label on the back of the card
20200803_001001.jpg


@OneMoar Yeah I get Error reading from ROM as soon as I click the amdvbflashWin.exe with both my working RX 580 and this 590, not sure about the bios switch where do we find it? @Malik Sajid Here is the label on the back of the card
20200803_001001.jpg
Well is this a 580?? It's so weird on device and everywhere else it says 590!
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
@OneMoar Yeah I get Error reading from ROM as soon as I click the amdvbflashWin.exe with both my working RX 580 and this 590, not sure about the bios switch where do we find it? @Malik Sajid Here is the label on the back of the card
View attachment 164407
Oh that's an RX580, the previous owner probably thought that he can unlock it into RX 590, and flashed it with an RX 590 bios!
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
Oh that's an RX580, the previous owner probably thought that he can unlock it into RX 590, and flashed it with an RX 590 bios!
I suspected that was the case based on the bios string ;)
occasionally I have been known to be right

This bios may work

thankfully that card has a switch on the edge to change over to the backup bios
try that first the switch is located on the edge of the card usually twords the front its a very small switch easy to miss
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
I suspected that was the case based on the bios string ;)
occasionally I have been known to be right

This bios may work

That was one good observation, hope things will go right with this card.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
That was one good observation, hope things will go right with this card.
it likely has dual bios's he just needs to location the micro switch and move it to the other position
don't forget to repaste and reinstall the cooler
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
the switch should be on the other end on the very edge of the card
if its not there it doesn't have it sadly
in which case you will need to hope atiflash thatcan recover it, you may need to buy a hardware programmer if atiflash is unable to write to the card
 

Attachments

Last edited:
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
Here it's, hope it's there.
images (2).jpeg
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
the switch should be on the other end on the very edge of the card
if its not there it doesn't have it sadly
in which case you will half to open atiflash can recover it, you may need to buy a hardware programmer if atiflash is unable to write to the card
@OneMoar Looks like this card doesn't have it..but thanks for trying guys, I try other options mentioned here and update tomorrow..good night all for now !!!
 
Top