• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD HD 5670

Marcus584

New Member
Joined
Dec 4, 2019
Messages
4 (0.08/day)
Hi,

I am looking at my nephews computer and just trying to get input on what you all think. He has a pretty old computer with a AMD HD 5670 which seems to run fine while the display drivers are Microsoft Basic Adapter. But as soon as I update them to the AMD HD 5670 drivers it may work for a bit but after a while or launching a game the screen will go blue/black/red/ or white with grey lines and freeze. After that the computer won't boot back up except into safe mode, then if I delete the AMD HD 5670 drivers it will boot again. I have tried the graphics card in another computer and the same thing so I suspect its the graphics card or their drivers are just bad. I had thought maybe it could be the PSU but since it works fine without the drivers and I have since unhooked 2 disc drives from the PSU I don't think so.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,006 (6.32/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Unhooking drives doesnt do anything for power delivery to a gpu.

Take pictures of the white stickers on card back, get gpu-z and post the main tab here too.

Was this computer built by someone or a company?
 
Joined
Sep 11, 2019
Messages
171 (1.27/day)
Processor i7 - 9700K
Motherboard Asus H370M Plus
Cooling Arctic Freezer 13
Memory 32GB G-Skill @ 2666Mhz CL15
Video Card(s) 5700 XT (Gigabyte Aftermarket)
Storage 970 EVO 500GB, 860 EVO 2TB, 840 Pro 256GB
Display(s) Samsung C32HG70 - 1440p, Freesync 2
Case Silverstone GD-07B
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber - Schiit Magni 2 Uber - Sennheiser HD595's
Power Supply Seasonic Focus GX-750
Mouse Steelseries Sensei 310
Keyboard Corsair K70 LUX (Brown Switches), Razer Orbweaver Chroma Stealth
You need to list the full system specs, including what Operating System you're running, and what version of drivers you're attempting to install.

For the record, the HD 5670 is no longer supported by AMD's most current drivers.
 

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,943 (1.07/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,006 (6.32/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,943 (1.07/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64

Marcus584

New Member
Joined
Dec 4, 2019
Messages
4 (0.08/day)
You need to list the full system specs, including what Operating System you're running, and what version of drivers you're attempting to install.

For the record, the HD 5670 is no longer supported by AMD's most current drivers.
Yeah could be it just went to amd website for the HD 5670 and downloaded the Catalyst Software Suite for windows 10 64 bit.

Unhooking drives doesnt do anything for power delivery to a gpu.

Take pictures of the white stickers on card back, get gpu-z and post the main tab here too.

Was this computer built by someone or a company?
Not at home right now but my brother said he bought it at Best Buy like 8 years ago. Has a crappy Dell ATI HD 5670 OEM GPU. So I guess I could try this driver https://www.dell.com/support/home/us/en/04/drivers/driversdetails?driverid=7dp14

Id say its one of the dell 8300s

You’re literally limited to one Legacy Driver if you install this one and still have issues it’s probably a hardware issue
Yeah thats the driver I download when it freaks out.
 
Last edited:

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,943 (1.07/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
Yeah could be it just went to amd website for the HD 5670 and downloaded the Catalyst Software Suite for windows 10 64 bit.


Not at home right now but my brother said he bought it at Best Buy like 8 years ago. Has a crappy Dell ATI HD 5670 OEM GPU. So I guess I could try this driver https://www.dell.com/support/home/us/en/04/drivers/driversdetails?driverid=7dp14

Id say its one of the dell 8300s
Well that appears to be a Windows 7 driver. The link I posted at least has all the OS choices and is the most “current“
 

Marcus584

New Member
Joined
Dec 4, 2019
Messages
4 (0.08/day)
You need to list the full system specs, including what Operating System you're running, and what version of drivers you're attempting to install.

For the record, the HD 5670 is no longer supported by AMD's most current drivers.
It looks to be the Dell 8100
Well that appears to be a Windows 7 driver. The link I posted at least has all the OS choices and is the most “current“
Ah yeah just noticed that. Well the computer seems to be a Dell XPS 8100. It came with windows 7 but was upgraded to windows 10.
Has the dell version of a HD 5670
8 GB Ram
350 W PSU
Core i7-860 processor
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,006 (6.32/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

Marcus584

New Member
Joined
Dec 4, 2019
Messages
4 (0.08/day)
Well that appears to be a Windows 7 driver. The link I posted at least has all the OS choices and is the most “current“
Any ways the one you linked is the one I had been downloading for windows 10 64 bit that would cause it to crash. But it seems like any driver thats not Microsoft Basic Adapter makes it crash. I also tested the GPU in the XPS 420 and it did same thing with those drivers.
 

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,943 (1.07/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
Any ways the one you linked is the one I had been downloading for windows 10 64 bit that would cause it to crash. But it seems like any driver thats not Microsoft Basic Adapter makes it crash. I also tested the GPU in the XPS 420 and it did same thing with those drivers.
Well I mean you could try the drivers you found as a last ditch effort but I don have high hopes of a different result. It sounds like the card is on its way out. The MS basic adapter isn’t anything more than to provide basic video function.
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,549 (0.68/day)
System Name Last Resort
Processor Core i5 4570 3.2ghz
Motherboard HP OEM
Cooling OEM HP cooler for cpu / Antec case fans for case
Memory 8GB DDR3 1333
Video Card(s) EVGA nVidia GeForce GTX 670 2GB FTW
Storage KINGSTON SA400S37240G + 500GB WD Blue
Display(s) LG ThinQ 4k TV
Case Antec
Audio Device(s) Koss CS-100 headset
Power Supply 550w
Mouse PS/2 ECM-S6102
Keyboard Dell
Software Windows 10 Pro
If it's crashing after installation of drivers you could be looking at a dead card. 2d and 3d are separated so to speak so often it will work fine with the Microsoft basic driver because it's using 2d or software rendering. When you install the driver windows will use the card to render graphics instead of the cpu. If your gpu is defective then it will show issues with drivers installed.

May be time for another gpu. Try for a used 1050. These often don't need a pcie power connection and may help with the old power supply as well.
 
Joined
Jan 4, 2014
Messages
22 (0.01/day)
Classic ATI GSOD. Crash your piggy bank, time to get a new card to replace a dead one!
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,006 (6.32/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Classic ATI GSOD. Crash your piggy bank, time to get a new card to replace a dead one!
For the amount of green cards I seen burn up there could of been some money returned for sure. And by the way the green cards crash the piggy bank.
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,646 (1.23/day)
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
It looks to be the Dell 8100

Ah yeah just noticed that. Well the computer seems to be a Dell XPS 8100. It came with windows 7 but was upgraded to windows 10.
Has the dell version of a HD 5670
8 GB Ram
350 W PSU
Core i7-860 processor
Did you do in-place OS upgrade or wipe and install OS fresh? I have seen similar issues when OS was upgraded.

Since it's old computer, try cleaning (with Air can) the PCI-E slot and neighboring areas. Last night I was installing windows 10 on an old computer which has Nvidia GF 210 card in it. Installed latest Nvidia drivers (that is compatible with W10) and every other time I boot, display is all corrupted. Uninstalled drivers went back to Windows drivers, everything is fine. Reinstall drivers issue starts. Cleaned all slots no luck. Changed boards, used same OS installation + video card + NV drivers, now all good.

One other thing you can try is to apply fresh TIM and see if that helps.
 
Top