• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD X2 3800 windsor overclock help

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#1
First let me tell you what kind of pc i have and we will go from there.
Asus M2N-SLI DELUXE
AMD X2 3800 Windsor
2 gig GSkill pc 6400 @ 4-4-3-5 2t stock
Ati Sapphire x1800xt
Zalman CNPS9500 AM2 cooler
HYPER 580 watt modular p/w

Moving on, this chip will do 2.6Ghrz stock volts without a problem. Anything more it results into a reboot everytime. Though i have hit 2.7 Ghrz and 2.75 Ghrz for a little time but result in app locking up and windows crashing also.

So do i need to try a burn in program? If so which one and how do i go about this issue. I really feel i should be able to get more out this cpu but could be wrong though.

So any tips or suggestions to try would be helpful at this point.

Good Day.
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,573 (1.41/day)
Likes
1,173
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#2
did u up the voltage for the CPU?
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,580 (4.55/day)
Likes
3,194
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#3
Overvolting will help, but is not reccomended on stock cooling. If you have no overvolting options and/or no advanced cooling, just run 2.5GHz as 2.6 seems to be your max.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#4
Yes i used different voltage settings, it will boot into windows at 2.8 Ghz but reboots shortly after so that's why i asked maybe a burn in program or something else to try.

I'm not running a stock cooler i am running a "Zalman CNPS9500 AM2 cooler" on it. Heat isn't a issue with that big cooler at this point. So i'm kinda stuck in a rut right now.

Good Day
 

Sovereign

New Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
789 (0.20/day)
Likes
65
Location
Midwest USA
System Name "The Gateway Donation"
Processor Mobile AMD Turion 64 ML-34, 1975 MHz (9 x 218) (1MB L2)
Motherboard MSI K8N Neo3-FSR (3 PCI, 1 PCI-E x16, 1 AGR, 2 DDR DIMM)
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 PRO + Various 80mm Case Fans
Memory 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM, Hynix & Nanya Chips)
Video Card(s) MSI HD2600XT 256MB GDDR4 Diamond OC Edition PCI-E x16
Storage Maxtor 6E040L0 (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Display(s) Princeton LCD1950 19" 8ms Digital LCD (1280x1024 @ 75Hz)
Case Gateway (2000) Beige P150 ATX MidTower Case
Audio Device(s) Aureal Vortex 2 SQ2500 "SuperQuad" Audio
Power Supply HEC Orion 500 watt ATX Power Supply
Software Windows XP Media Center Edition 2005 w/ SP2
Benchmark Scores SuperPi 1M @ You don't even want to know! ;)
#5
2.95GHz or thereabouts was the most I was able to get out of my Revision EE Windsor 3800+ X2 chip. It needed to be set at 1.5v VCore. You will also need to start relaxing your memory timings most likely once you get past the 2.75 to 2.8GHz speed barrier. I was running a 1GB Crucial Ballistix PC6400 Dual Channel kit @ CAS4.0 5-4-14 2T when the speed hit roughly 900MHz and it's just downhill from there. I'm guessing the closer you approach 2.9GHz or so, you'll need to loosen your mem timings to at least a CAS5.0 settings.
 
Last edited:

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#6
The first thing I would do is put your memory on a bigger divider. Drop the BIOS setting down to 667 or 533 MHz. That takes ram instability out of the equation. After you find your max cpu overclock, you can work on speeding up your ram.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#7
Okay, i will try the relaxing the memory, so should 5-5-5-12 be enough with the memory say on pc4200 or pc5400 then? I've included a screen shot of cpu-z for reference.



Good Day.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#8
Okay, i will try the relaxing the memory, so should 5-5-5-12 be enough with the memory say on pc4200 or pc5400 then? I've included a screen shot of cpu-z for reference.



Good Day.
Holy crap dude, you're running your memory at 1040MHz! Yeah, definitely go down a setting or 2, to the 4200 or 5400 you mentioned.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#9
Alright , yea this memory will crazy overclock that is why i was kinda doubting it was the ram. Okay i have to reboot in afew and i will see what happens after i turn down the ram.

Also seen your pictures where your rig smoked while you was gone. Real sorry to see that happen, i had a few go up in smoke to but no water cooled ones.

Good Day.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#10
Alright , yea this memory will crazy overclock that is why i was kinda doubting it was the ram. Okay i have to reboot in afew and i will see what happens after i turn down the ram.

Good Day.
I know they clock well. I have a set. But going over 1000MHz on stock timings is asking a bit much from them. I could only get about 975MHz on stock timings, regardless of voltage.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#11
well i tried pc4200 and pc5400 settings and nothing helped. So i'm using "OCCT" to do a burn in and see if it helps. If not perhaps i'm at the chips limit, and may need to upgrade to a better model.

Good Day
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.50/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#12
just for refernece, my windsor can do 2.8-2.9 with vcore of 1.4-1.45 mine can do about 2.6 stock volts, then i gotta jump to 1.4 after burn in i can run my cpu at 1.125-1.100 vcore.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#13
Well the burn in been going a little over 3 hours now , how long do i need to do this? And is there a proper way to do this or do i just let it toast ? Could it be i got a crappy motherboard maybe? I have another one same model never been opened, maybe it will offer a better result. But i really hate to open it and get no results. Maybe seel my 3800 X2 and spare motherboard and get a X2 6000+?

Good Day
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.50/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#14
i undervolted mine, i would run it at 1.125 with orthos for a few days and then you should be able to run the system at 1.000 after the burn in. with this type of burn in, you dont need as much voltage to get higher frequencies.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#15
Well burn in did nothing to help. Also went back and did another 14 hour burn in @1.2 core volts and did nothing for the cpu either. Guess 2.6 is all the stability overclock i will get. Maybe the new amds will overclock like the cd2's did.:banghead:

Good Day
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.50/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#16
you should be getting a lot better, chip can go to 2.8-2.9 but its not that big of a difference.
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#17
Yea, i guess it is just the point that most is getting it easily and here i am fighting to get over 2.6 ghrz. Maybe my luck is still at its worst. Maybe it is this Asus board and i should just sell both boards and cpu and buy something else. I'm just about at the end of the road with this amd.

Good Day
 
Joined
Jul 31, 2005
Messages
923 (0.20/day)
Likes
32
Location
Grantham UK, Lincs
System Name Lazy boh
Processor AMD X6 1090T @ 4ghz
Motherboard ASUS M4A89GTD PRO
Cooling TT FRIO
Memory Kingston HyperX 1600
Video Card(s) HD4870
Storage 60gb Ocz vertex 2 2x2TB 2x1TB 1x500GB
Display(s) 25.5" hanns G
Case Antec 1200 V1
Audio Device(s) onboard :P FTW
Power Supply Corsair TX750W v1
Software W7 64Bit
#18
you tried lowering your ht multi again to 3 drop your cpu multi aswell and memory divider and see what your board will do max fsb and slowy increase like that and go up to 2.8ghz like that but it might want more volts through your cpu and ram with the speeds they are running at
 

KILLER_K

New Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
94 (0.02/day)
Likes
5
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K vanilla
Cooling Zalman 9500
Memory Corsair Dominator pc8500 2 x 2gig
Video Card(s) Evga 8800gt
Storage 500gig Western Digital 16meg cache sata
Display(s) Samsung SyncMaster 213T
Case Antec p182
Audio Device(s) Realtek HD onboard
Power Supply Hiper 580 watt module
Software Vista Ultimate 64bit
#19
Yes the multi i always put on 3 for anything over 260 fsb. I will try a lower multi and see what happens tomorrow when i get some time. The volts to the cpu i have maxed and it yielded no effect on it. Maybe the cpu is just stubborn............

Good Day