• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Amd's CCC settings help

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.64/day)
Likes
3,435
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#1
I'm not sure what I need to have checked in this option...
Also Im using HDMI to mini display plugin to my Gpu..

 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#2
GPU scaling actually helps with stretching or unstretching of the picture if it doesnt fully fit into the screen.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.64/day)
Likes
3,435
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#3
Isn't this scaling option for that?

I need to set the scaling to 0% otherwise everything is smaller on the screen...

Sorry for the stupid questions but this is something I never learned or had an understanding of :eek:

 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.05/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#4
That's partly because this shit isn't really explained anywhere comprehensively afaik. There is the Catalyst Tweak Guide but it hasn't been updated in 3 years.

I once found a great article on Rage 3D iirc explaining the proper 3D settings upon the (fairly recent) changes to the texture filtering options and interface but generally nada expect for discussions like this one.
 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#5
The thing you showed this time is for desktop scaling. I, for example, use it because my 1080p TV cant fit my desktop (I can't see my task bar) for some peculiar reason.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.64/day)
Likes
3,435
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#6
The thing you showed this time is for desktop scaling. I, for example, use it because my 1080p TV cant fit my desktop (I can't see my task bar) for some peculiar reason.
Mabey its hidden?

Task bar and start menu properties?

Mouse to the bottom of the screen- right click - properties- click task bar tab?
 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#7
no it couldn't just fit into my screen. it was not only on desktop it was in games as well. I fiddled with scaling bar and it made my desktop a little bit smaller to fit it in. I'll make some photos later on.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.64/day)
Likes
3,435
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#8
no it couldn't just fit into my screen. it was not only on desktop it was in games as well. I fiddled with scaling bar and it made my desktop a little bit smaller to fit it in. I'll make some photos later on.
Yeah Please do! and what driver you using?

anything past 12.4 ccc sent my card screwy on the scaling.
 
Last edited:
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#9


This is with 0% underscan



This is with 4% underscan.

As you already can see, I needed this function to fully fit my desktop on the screen. The tv I have s too stupid to do it - it resets the settings back so I had to use the driver's help.
I use 12.6 Driver.
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
122 (0.06/day)
Likes
84
Location
Canada
Processor Intel i9 7900X @ 4.5 GHz
Motherboard MSI X299 Gaming M7 ACK
Cooling Corsair H110i
Memory G.Skill TridentZ 32GB DDR4 3866 MHz
Video Card(s) NVIDIA TITAN X Pascal
Storage Samsung 500GB EVO / Seagate 2TB 7200 RPM
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX
Power Supply Seasonic Prime 850w Titanium
#10
http://s47.radikal.ru/i117/1207/94/8f135dddf6c3t.jpg

This is with 0% underscan

http://i078.radikal.ru/1207/e4/2ee6689ec6a6t.jpg

This is with 4% underscan.

As you already can see, I needed this function to fully fit my desktop on the screen. The tv I have s too stupid to do it - it resets the settings back so I had to use the driver's help.
I use 12.6 Driver.
What TV do you have? I had the same problem with my Samsung TV until I fiddled around in the picture options and found a "size" option that fixed my problem.
 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#11
What TV do you have? I had the same problem with my Samsung TV until I fiddled around in the picture options and found a "size" option that fixed my problem.
It is a Samsung TV as well. I believe it's LE32D400E1W. One of the budget 32" screens I think.
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
122 (0.06/day)
Likes
84
Location
Canada
Processor Intel i9 7900X @ 4.5 GHz
Motherboard MSI X299 Gaming M7 ACK
Cooling Corsair H110i
Memory G.Skill TridentZ 32GB DDR4 3866 MHz
Video Card(s) NVIDIA TITAN X Pascal
Storage Samsung 500GB EVO / Seagate 2TB 7200 RPM
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX
Power Supply Seasonic Prime 850w Titanium
#12
It is a Samsung TV as well. I believe it's LE32D400E1W. One of the budget 32" screens I think.
I'm reading the manual for your TV and it seems pretty similar to mine. If you access the menu and hit picture - picture options and you should see a "size" option. Set that to Screen Fit and it should fix your problem.

Make sure you set to 0% underscan again to make sure its fixed :)
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,892 (0.77/day)
Likes
890
Location
Mainland Britain
System Name H2o Box
Processor Intel(R) Xeon e5-2690 v2 Stock 3.3GHz
Motherboard MSI X79A-G43 Plus (MS-7760) v3
Cooling CPU EK Block & Phobya G-Changer 360 V2.0 RAD H2o
Memory Gskill RipjawsZ 16Gb & Gskill TridentX 16Gb 9-10-9-28 2T @ 1866Mhz [locked]
Video Card(s) Zotac GTX 1080ti AMP EXTREME
Storage HyperX Fury 120GB & Savage 480GB SSD, Seagate 250GB,250GB 7200rpm Kingston 64GB SSD
Display(s) Panasonic GT30 46'' 1080p 3D HDTV [Custom Resolution 4096*2304]
Case Corsair O-800D
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Power Supply Be Quiet! [Dark Power Pro 11] 1200W CM replaced [7-4-2017]
Mouse Asus ROG
Keyboard Microsoft Digital Media 1.0A
Software Win 10 Pro 64Bit v 1703 / OS[build 16299.192]
#13
Hi

If you encounter the HDMI 24Hz bug that occurs with certain games and Catalyst drivers

[Catalyst Control Center] HDMI to connect to HDTV, you could try this - open Catalyst Control Center[preferences advanced view] select-My Digital Flat-Panels/HDTV Support (Digital Flat-Panel)select 1080p60 standard (1920x1080 @60Hz) Apply Format/ select add [a new screen will appear] ajust hight 1076 and accept/ select 1080p60 custom (1920x1076@60) Apply Format; use this for desktop and in games [1080p 1:1 scaling]

[Catalyst Control Center General Setting][preferences advanced view] select-My Digital Flat-Panels / select - Pixel Format [Select a pixel format for this display] select - RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (Full RGB) and Apply

[Windows] Open Control Panel/Display/select - Adjust ClearType text / select Turn on ClearType and go Next select Keep current resolution 1920x1076 go Next and follow the guide; then apply

atb (all the best)

Law-II
 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#14
Hi

If you encounter the HDMI 24Hz bug that occurs with certain games and Catalyst drivers

[Catalyst Control Center] HDMI to connect to HDTV, you could try this - open Catalyst Control Center[preferences advanced view] select-My Digital Flat-Panels/HDTV Support (Digital Flat-Panel)select 1080p60 standard (1920x1080 @60Hz) Apply Format/ select add [a new screen will appear] ajust hight 1076 and accept/ select 1080p60 custom (1920x1076@60) Apply Format; use this for desktop and in games [1080p 1:1 scaling]

[Catalyst Control Center General Setting][preferences advanced view] select-My Digital Flat-Panels / select - Pixel Format [Select a pixel format for this display] select - RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (Full RGB) and Apply

[Windows] Open Control Panel/Display/select - Adjust ClearType text / select Turn on ClearType and go Next select Keep current resolution 1920x1076 go Next and follow the guide; then apply

atb (all the best)

Law-II
You're my saviour! I had this problem for a long time, and now it's fixed!
 
Joined
Apr 24, 2012
Messages
1,116 (0.53/day)
Likes
834
Location
Northamptonshire, UK
System Name Main/Backup/HTPC
Processor 5820K@4.4/X5650@4.0/i3 4360@3.7
Motherboard Gigabyte X99-UD5 WiFi/Asus P6TD Deluxe/MSI H81I
Cooling Custom water/Coolermaster TPC-800/Antec C40
Memory HyperX Fury 16GB 2666 MHz/Corsair Vengeance 10GB/Crucial Balistix Tactical 4GB
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 FE/GTX 690/Intel HD4600
Storage Samsung 960 EVO 250GB/OCZ Trion 100/OCZ ARC 100 120 GB
Display(s) Acer Z301c + Asus VC239H + Sammy T200/39" Panasonic HDTV
Case Fractal Design Arc XL/Aerocool Aero-500/Thermaltake Core V1
Audio Device(s) Asus Xonar DSX+SMSL SA50(Tannoy F1)/AMD HD/ Intel HD Audio+ Logi Z323
Power Supply Corsair RM850/ Corsair TX650/350W OEM
Mouse Logitech G900
Keyboard Logitech G610 Orion Red
Software Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit/Win 10 Pro 64Bit
#15
I'm reading the manual for your TV and it seems pretty similar to mine. If you access the menu and hit picture - picture options and you should see a "size" option. Set that to Screen Fit and it should fix your problem.

Make sure you set to 0% underscan again to make sure its fixed :)
The thing is if I change anything in screen settings, in a couple of minutes it just resets it back.
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
122 (0.06/day)
Likes
84
Location
Canada
Processor Intel i9 7900X @ 4.5 GHz
Motherboard MSI X299 Gaming M7 ACK
Cooling Corsair H110i
Memory G.Skill TridentZ 32GB DDR4 3866 MHz
Video Card(s) NVIDIA TITAN X Pascal
Storage Samsung 500GB EVO / Seagate 2TB 7200 RPM
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX
Power Supply Seasonic Prime 850w Titanium
#16
The thing is if I change anything in screen settings, in a couple of minutes it just resets it back.
This thread might have a fix for you - second post.

Link