• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Annoying SSD issue

Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
This issue seems to be isolated to SSDs from doing some basic research.

When I try and install windows 7 x64 on my SSD I get the error:

Code:
Setup was unable to create a new system partition or locate an existing system partition.

My SSD can be seen in my PC on the left and I'm running FW v502

I have it in my SATA3 port which is a marvell 91xx controller with AHCI enabled.

I tried in IDE mode, in a SATA2 port, also using the specific AHCI driver from the mainboard site. Got the same error every time.

I tried the diskpart commands from here: http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds

Also did nothing.

any ideas?

The only way I was able to get it installed in the past was installing from within Windows installed on my old HDD already.

I just want it to work :banghead:

I'd even be willing to buy a SATA3 HBA card if it was guaranteed to work.
 
Joined
Aug 10, 2007
Messages
2,076 (0.40/day)
Location
Austin TX
System Name Hexy
Processor Intel i9 7900x @4.9Ghz (direct die liquid cooling)
Motherboard EVGA x299 Dark
Cooling Custom Liquid W/ 3x120 Radiator + 120
Memory 32Gb Team Group (B-Die) @3800 15-15-15-28 TRFC 380
Video Card(s) GTX 1080Ti Liquid Cooled & Shunt Modded
Storage Intel 900p 480Gb & 2x (Raid 0) 512Gb Sabrent Rockets
Display(s) PX329 + PX247
Case Custom Lian Li V1000L
Audio Device(s) Sennheiser HD58X + Sennheiser GSX 1000 + Fosi T20 W/ GE JAN 5654W Tubes
Power Supply Corsair RM 750x
Mouse Logitech MX Vertical
Keyboard Vissles 84 Key
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores its very fast.
you need to do a complete wipe of the drive to fix that issue, either a secure erase update the frimware or use acronis disk utilities drive wipe. make sure the SSD is the only thing plugged in too when your installing windows otherwise your boot files will be put on a separate drive
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
Joined
Aug 10, 2007
Messages
2,076 (0.40/day)
Location
Austin TX
System Name Hexy
Processor Intel i9 7900x @4.9Ghz (direct die liquid cooling)
Motherboard EVGA x299 Dark
Cooling Custom Liquid W/ 3x120 Radiator + 120
Memory 32Gb Team Group (B-Die) @3800 15-15-15-28 TRFC 380
Video Card(s) GTX 1080Ti Liquid Cooled & Shunt Modded
Storage Intel 900p 480Gb & 2x (Raid 0) 512Gb Sabrent Rockets
Display(s) PX329 + PX247
Case Custom Lian Li V1000L
Audio Device(s) Sennheiser HD58X + Sennheiser GSX 1000 + Fosi T20 W/ GE JAN 5654W Tubes
Power Supply Corsair RM 750x
Mouse Logitech MX Vertical
Keyboard Vissles 84 Key
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores its very fast.
It looks like that method will work just fine - as long as windows cant see your raided drives when your installing windows you should be fine as well
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
Thanks for the info, I'll give it a shot!
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
Must use Intel SATA port. Never had any SSD-specific install issue, but I have used only about 8 or so different drives, Crucial, Corsair, and OCZ.

The SATA2 port I mentioned above is an Intel.

There is a firmware update which the vendor specifically said to not use Marvell for the firmware updates.
 
Joined
Aug 10, 2007
Messages
2,076 (0.40/day)
Location
Austin TX
System Name Hexy
Processor Intel i9 7900x @4.9Ghz (direct die liquid cooling)
Motherboard EVGA x299 Dark
Cooling Custom Liquid W/ 3x120 Radiator + 120
Memory 32Gb Team Group (B-Die) @3800 15-15-15-28 TRFC 380
Video Card(s) GTX 1080Ti Liquid Cooled & Shunt Modded
Storage Intel 900p 480Gb & 2x (Raid 0) 512Gb Sabrent Rockets
Display(s) PX329 + PX247
Case Custom Lian Li V1000L
Audio Device(s) Sennheiser HD58X + Sennheiser GSX 1000 + Fosi T20 W/ GE JAN 5654W Tubes
Power Supply Corsair RM 750x
Mouse Logitech MX Vertical
Keyboard Vissles 84 Key
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores its very fast.
Must use Intel SATA port. Never had any SSD-specific install issue, but I have used only about 8 or so different drives, Crucial, Corsair, and OCZ.

as dave pointed out as well, you should have everything plugged into those intel ports especially if your running a REV 1 board, those marvel chipsets cause more problems than their worth, if you really want the sata 3 speed i'd recommend picking up a pcie card or getting a "newer" x58 board, as for the error your getting you still need to wipe that drive to get the error to go away
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
Any specific PCI-E cards you'd recommend?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
22,788 (3.60/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
try this:

put it on your mobo's sata port (in compatibility mode)

once setup is started, press shift+f10, which gives you a command prompt

diskpart
list disk
select disk 0 <make sure you pick the right disk based on the output of the list disk command)
clean
create partition primary
exit
exit

now you should be back in windows setup, click refresh to check if you can see the partition.

now power off and connect the drive to whatever controller you want it to live on (intel sata 6 gbps is the best in my opinion), also switch it to ahci mode in bios, then boot from your setup media again and complete the install

a little tip to make sure your windows installation will always see the drive, even when you switch between compat/ahci/raid:
regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci -> start = 0
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\pciide -> start = 0
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStorV -> start = 0
 
Joined
Aug 10, 2007
Messages
2,076 (0.40/day)
Location
Austin TX
System Name Hexy
Processor Intel i9 7900x @4.9Ghz (direct die liquid cooling)
Motherboard EVGA x299 Dark
Cooling Custom Liquid W/ 3x120 Radiator + 120
Memory 32Gb Team Group (B-Die) @3800 15-15-15-28 TRFC 380
Video Card(s) GTX 1080Ti Liquid Cooled & Shunt Modded
Storage Intel 900p 480Gb & 2x (Raid 0) 512Gb Sabrent Rockets
Display(s) PX329 + PX247
Case Custom Lian Li V1000L
Audio Device(s) Sennheiser HD58X + Sennheiser GSX 1000 + Fosi T20 W/ GE JAN 5654W Tubes
Power Supply Corsair RM 750x
Mouse Logitech MX Vertical
Keyboard Vissles 84 Key
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores its very fast.
unfourtinitly not, i've never had the pleasure of having to use one so my opinions in that area are null and void - im sure there are plenty of other people here that are willing to give suggestions in that area though
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
1,027 (0.19/day)
System Name My Current Desktop
Processor i7 6700k
Motherboard Gigabyte Z170X-Gaming 7
Cooling Corsair H80i v2
Memory 16GB Kingston HyperX Savage 2666 CL13
Video Card(s) RTX 3090 FE
Storage Samsung 970 EVO 500GB
Display(s) Dell S2716DGR 27" TN 1440p
Case Corsair 760T White
Audio Device(s) Schiit Bifrost2
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Corsair K70 RGB LUX
Software Win 10 Pro 1903 x64
try this:

put it on your mobo's sata port (in compatibility mode)

once setup is started, press shift+f10, which gives you a command prompt

diskpart
list disk
select disk 0 <make sure you pick the right disk based on the output of the list disk command)
clean
create partition primary
exit
exit

now you should be back in windows setup, click refresh to check if you can see the partition.

now power off and connect the drive to whatever controller you want it to live on (intel sata 6 gbps is the best in my opinion), also switch it to ahci mode in bios, then boot from your setup media again and complete the install

I've actually tried this already, I'll give it a shot again and make sure all the settings/HW config are correct.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
22,788 (3.60/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
I've actually tried this already, I'll give it a shot again and make sure all the settings/HW config are correct.

if you did, then np
 
Top