• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Another Heat Related Question

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#1
Ok so i was wondering...

I've heard it mentioned a few times now. The CPU and NorthBridge are usually around the same temps, My question is why? and also is one run through to the other ie: north bridge linked directly to the cpu, so the cpu would be hotter than usual caused by the hot northbridge?
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,371 (2.14/day)
Likes
1,004
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#2
Ok so i was wondering...

I've heard it mentioned a few times now. The CPU and NorthBridge are usually around the same temps, My question is why? and also is one run through to the other ie: north bridge linked directly to the cpu, so the cpu would be hotter than usual caused by the hot northbridge?
Not in my case. My CPU gets much hotter than the northbridge. Data flows between the Northbridge and CPU, so yes, they are linked.
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#3
My northbridge has always (since i've only noticed on this board) been just as hot as my CPU,
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,371 (2.14/day)
Likes
1,004
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#4
My northbridge has always (since i've only noticed on this board) been just as hot as my CPU,
Could be just your board. Or it could be a glitch in the reading program. Mine is at a 10*C difference right now.
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.10/day)
Likes
1,331
#5
Just look at the sizes of the average coolers for both, that basically tells you the power consumption is nowhere near the other.
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#6
Could be just your board. Or it could be a glitch in the reading program. Mine is at a 10*C difference right now.
That's something i've pondered awihle now!