• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Anyone have the new Asrock 7900XTX Aqua bios?

Joined
Dec 29, 2011
Messages
94 (0.02/day)
I am looking for the new Asrock 7900XTX Aqua bios to flash onto my Phantom. I can't seem to extract it out of Asrock's installer.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I am looking for the new Asrock 7900XTX Aqua bios to flash onto my Phantom. I can't seem to extract it out of Asrock's installer.
You cannot crossflash like that, leave your card alone
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yes you can... if you have a CH341A chip writer.
Yeah and you brick it because they are not the same exact part or kill the gpu because the fan is not keeping the hsf cool
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Still not going to work
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Try 7zip on the .zip file to extract the .exe maybe
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yeah, I already have tried that. I haven't been able to figure out a way to extract it out of there yet.
try this maybe.

 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yeah, that doesn't work either. Its not a supported installer.
I guess it will be a wait until someone has an aqua and does the bios dump
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
I also looked into extracting the bios file or flashing software, without luck
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
7,151 (1.04/day)
Location
Stuck somewhere in the 80's Jpop era....
System Name Lynni PS \ Lenowo TwinkPad L14 G2
Processor AMD Ryzen 7 7700 Raphael \ i5-1135G7 Tiger Lake-U
Motherboard ASRock B650M PG Riptide Bios v. 2.02 AMD AGESA 1.1.0.0 \ Lenowo BDPLANAR Bios 1.68
Cooling Noctua NH-D15 Chromax.Black (Only middle fan) \ Lenowo C-267C-2
Memory G.Skill Flare X5 2x16GB DDR5 6000MHZ CL36-36-36-96 AMD EXPO \ Willk Elektronik 2x16GB 2666MHZ CL17
Video Card(s) Asus GeForce RTX™ 4070 Dual OC GPU: 2325-2355 MEM: 1462| Intel® Iris® Xe Graphics
Storage Gigabyte M30 1TB|Sabrent Rocket 2TB| HDD: 10TB|1TB \ WD RED SN700 1TB
Display(s) LG UltraGear 27GP850-B 1440p@165Hz | LG 48CX OLED 4K HDR | Innolux 14" 1080p
Case Asus Prime AP201 White Mesh | Lenowo L14 G2 chassis
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Be Quiet! Pure Power 12 M 750W Goldie | 65W
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless | Lenowo TouchPad & Logitech G305
Keyboard Akko 3108 DS Horizon V2 Cream Yellow | L14 G2 UK Lumi
Software Win11 Pro 23H2 UK | Arch (Fan)
Benchmark Scores 3DMARK: https://www.3dmark.com/3dm/89434432? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/v3zbr
Come listen to @eidairaman1 he knows (I hope I am gender right here) what he is talking about about crossflashing and so on the newer cards can be bricked and if the manufacture than won't help people for their own mistakes you end up with a very expensive paper weight.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Only other Thing I can think of is Igors Lab more power tools to screw with the Phantom Bios.

@W1zzard do you think the file does an online download once executed?
 
Joined
Dec 29, 2011
Messages
94 (0.02/day)
Only other Thing I can think of is Igors Lab more power tools to screw with the Phantom Bios.

@W1zzard do you think the file does an online download once executed?
MPT doesn't suppport the 7900 cards, and they don't plan on adding support or, from the sounds of it, developing MPT further, which in turns make the harder OC guys turn to bios options.

As an update, I was able to get my 7900XTX Phantom running with the new Aqua OC bios with the a little direction from turbogear.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
MPT doesn't suppport the 7900 cards, and they don't plan on adding support or, from the sounds of it, developing MPT further, which in turns make the harder OC guys turn to bios options.

As an update, I was able to get my 7900XTX Phantom running with the new Aqua OC bios with the a little direction from turbogear.
So share that info and provide a bios dump for other users to be able to have it as well please.
 
Joined
Dec 29, 2011
Messages
94 (0.02/day)
So share that info and provide a bios dump for other users to be able to have it as well please.
I don't think we want to share the actual new bios dump. From what turbogear had tested, flashing that bios directly seems to not work and brick the card. It may be a issue with the extraction process with GPU-Z and that specific bios, I am not sure, but I think turbogear was in contact with W1zzard regarding it. You must first flash the original Aqua bios with a CH341a programmer, and AsProgrammer (04062021 version in my case), then use the Asrock OC Aqua bios update utility to update the bios to the higher power limit version.

I don't have my waterblock in yet. I did all the testing in a PC that also doesn't have a large enough PSU to really push that card. Once I get my waterblock in I will be able to mount it in my primary system and get some testing and results going. It looks like everything should be here by Saturday at the lastest, but maybe by Thursday if I am lucky. I may have it ready for some D4.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I don't think we want to share the actual new bios dump. From what turbogear had tested, flashing that bios directly seems to not work and brick the card. It may be a issue with the extraction process with GPU-Z and that specific bios, I am not sure, but I think turbogear was in contact with W1zzard regarding it. You must first flash the original Aqua bios with a CH341a programmer, and AsProgrammer (04062021 version in my case), then use the Asrock OC Aqua bios update utility to update the bios to the higher power limit version.

I don't have my waterblock in yet. I did all the testing in a PC that also doesn't have a large enough PSU to really push that card. Once I get my waterblock in I will be able to mount it in my primary system and get some testing and results going. It looks like everything should be here by Saturday at the lastest, but maybe by Thursday if I am lucky. I may have it ready for some D4.

Yeah the latest AMDVBFlash uses a different command syntax (just helped a 5700XT switch bios and is for the latest cards available.

I don't think we want to share the actual new bios dump. From what turbogear had tested, flashing that bios directly seems to not work and brick the card. It may be a issue with the extraction process with GPU-Z and that specific bios, I am not sure, but I think turbogear was in contact with W1zzard regarding it. You must first flash the original Aqua bios with a CH341a programmer, and AsProgrammer (04062021 version in my case), then use the Asrock OC Aqua bios update utility to update the bios to the higher power limit version.

I don't have my waterblock in yet. I did all the testing in a PC that also doesn't have a large enough PSU to really push that card. Once I get my waterblock in I will be able to mount it in my primary system and get some testing and results going. It looks like everything should be here by Saturday at the lastest, but maybe by Thursday if I am lucky. I may have it ready for some D4.
What I I'm saying is use gpu-z to upload it to the VGA bios collection, there is 1 file there but its the initial release.
 
Joined
Dec 29, 2011
Messages
94 (0.02/day)
What I I'm saying is use gpu-z to upload it to the VGA bios collection, there is 1 file there but its the initial release.
Yes, I get what you are saying, and I can do that, but from what Turbogear has found with that specific extracted bios with gpu-z is that it will brick the card if someone trys to use it, so I am not sure it is wise to share.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
40,692 (6.54/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yes, I get what you are saying, and I can do that, but from what Turbogear has found with that specific extracted bios with gpu-z is that it will brick the card if someone trys to use it, so I am not sure it is wise to share.
You aint the only 1 now

 

Lagboken

New Member
Joined
Apr 2, 2024
Messages
2 (0.02/day)
Hey! I stumbled upon this thread leading up to my atempt to flash my 7900 XTX Hellhound with the Asrock Aqua bios. I got a CH341A programmer and managed to flash one of the Aqua bioses from the TPU bios respitory. However one of my cards bios is now bricked it seems. My guess is that I selected the wrong bios from the bios list and flashed the "Extreme" bios. There seems to be 3 versions of the aqua bios uploaded to Techpowerup, one old version with a 339 powerlimit and 2 versions (uploaded same time and date) with 400w limit (i choose one of these two). People in this thread seem to have had luck making the flash work. Could you please point out which bios is the proper one to flash initially before using the Asrock bios update tool to update the bios to 500w+? Would be greatly appreciated :)
 
Joined
Dec 29, 2011
Messages
94 (0.02/day)
Hey! I stumbled upon this thread leading up to my atempt to flash my 7900 XTX Hellhound with the Asrock Aqua bios. I got a CH341A programmer and managed to flash one of the Aqua bioses from the TPU bios respitory. However one of my cards bios is now bricked it seems. My guess is that I selected the wrong bios from the bios list and flashed the "Extreme" bios. There seems to be 3 versions of the aqua bios uploaded to Techpowerup, one old version with a 339 powerlimit and 2 versions (uploaded same time and date) with 400w limit (i choose one of these two). People in this thread seem to have had luck making the flash work. Could you please point out which bios is the proper one to flash initially before using the Asrock bios update tool to update the bios to 500w+? Would be greatly appreciated :)
I am not sure if a re-flash will resolve the issue, but that is the only thing I can recommend trying. You want to flash the standard non-extreme Aqua bios, then once that works use AsRock’s utility to update the standard bios to the extreme bios.
 
Top