• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Artifacts and loosing settings at startup on my secondary samsung monitor after new amd gpu

Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,097 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I5 9600k
Motherboard Msi MPG Z390 gaming pro carbon
Cooling Cooler master materliquid 240 lite with arctic p12 pwm pst
Memory 2x8gb corsair vengeance lpx 3000mhz cl 15 (running 3600mhz 16)
Video Card(s) Sapphire RX 5600 XT Pulse
Storage 1xtb intel 600p, 1x2000gb wd green
Display(s) 1x Msi Optix AG32CQ, 1x SAMSUNG 24" CFG7 SERIES C as accessory monitor (music,tv,videos,film)
Case Fractal design core 2300
Audio Device(s) Denon PMA-900V Cambridge audio Azur DacMagic
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G613
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
I have a samsung 24 cfg70 and a msi Optix AG32CQ both good freesync 144hz monitors (both freesync premium) with a Asus rtxcx 2060 strix oc.

Got some lag that made me thought about a freessync gpu, one that supports freesync 100%, so after i have googled it, it turns out a modest priced rx 5600 xt is faster than my card and not much more expensive than what i got for my Asus Rtx 2060, i now have a Sapphire rx 5600 xt pulse and it's just around 10% faster in the game i play most, it's also noticeable more quiet compared to my asus strix even with the stock fan profile it's more quiet than my asus card with a custom fan profile (nice).

First time i start my pc i get horizontal stripes in all kind of colors and for some reason it keeps loosing the setting on my samsung monitor


I know it's gpu/driver related since it never did it with my nvidia gpu. When my samsung monitor is on and works, theres nothing wrong with it, just first time i start my pc.

What can i do ? Is there some magical setting i can enable, i have adjusted the picture with a spyder 3 so im using that color profile

I feel it's gpu/driver related so i posted my question in here, since it's started again with a new gpu, i also think it's unstable lagging a bit (driver related) when having twitch on my samsung monitor in fullscreen and start project cars 2 on my msi monitor, it has crashed (remember i had something similar with a sapphire rx 580 pulse about a year where my samung had alot of horizontal stripes firts time i started my pc, i know my monitor is fine with a nvidia gpu).

Somthing like this but on the whole monitor from top to bottom
 
Last edited:
Joined
Nov 11, 2016
Messages
205 (0.16/day)
Processor I7 8700K @ 5.1Ghz
Motherboard Gigabyte Z370 Gaming 5
Cooling Custom Watercooling
Memory 4x8GB G.Skill Trident Neo 3600mhz cas 14
Video Card(s) RTX 2080 Ti + Heatkiller IV wb
Storage Plextor 512GB nvme SSD
Display(s) Acer X34P
Case Lian Li 011D Dynamic
Audio Device(s) Creative AE-5
Power Supply Corsair RM1000
1. DDU Nvidia driver and AMD driver in safe mode then install the latest official driver from AMD
2. Update chipset driver
3. Change the display cable
4. Pray that the driver is good since Navi driver suck ass especially with multi display config.
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,097 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I5 9600k
Motherboard Msi MPG Z390 gaming pro carbon
Cooling Cooler master materliquid 240 lite with arctic p12 pwm pst
Memory 2x8gb corsair vengeance lpx 3000mhz cl 15 (running 3600mhz 16)
Video Card(s) Sapphire RX 5600 XT Pulse
Storage 1xtb intel 600p, 1x2000gb wd green
Display(s) 1x Msi Optix AG32CQ, 1x SAMSUNG 24" CFG7 SERIES C as accessory monitor (music,tv,videos,film)
Case Fractal design core 2300
Audio Device(s) Denon PMA-900V Cambridge audio Azur DacMagic
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G613
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
Have used DDu
Have lates Driver
Have not had any display port cable problems

I changed my hz to 120 hz on my seconday montor and disabled enhanced sync and it's almost gone


I just think my graphic looks a bit strange in project cars 2 where the game looks dark, trees look very dark green (my monitors are color and gamma adjusted)
 
Joined
Nov 11, 2016
Messages
205 (0.16/day)
Processor I7 8700K @ 5.1Ghz
Motherboard Gigabyte Z370 Gaming 5
Cooling Custom Watercooling
Memory 4x8GB G.Skill Trident Neo 3600mhz cas 14
Video Card(s) RTX 2080 Ti + Heatkiller IV wb
Storage Plextor 512GB nvme SSD
Display(s) Acer X34P
Case Lian Li 011D Dynamic
Audio Device(s) Creative AE-5
Power Supply Corsair RM1000
Have used DDu
Have lates Driver
Have not had any display port cable problems

I changed my hz to 120 hz on my seconday montor and disabled enhanced sync and it's almost gone


I just think my graphic looks a bit strange in project cars 2 where the game looks dark, trees look very dark green (my monitors are color and gamma adjusted)
Yeah people who used AMD before will say that Nvidia color look washed out so I guess AMD color is more vivid ?

Could you try with a good quality HDMI cable with your main monitor ?
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,097 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I5 9600k
Motherboard Msi MPG Z390 gaming pro carbon
Cooling Cooler master materliquid 240 lite with arctic p12 pwm pst
Memory 2x8gb corsair vengeance lpx 3000mhz cl 15 (running 3600mhz 16)
Video Card(s) Sapphire RX 5600 XT Pulse
Storage 1xtb intel 600p, 1x2000gb wd green
Display(s) 1x Msi Optix AG32CQ, 1x SAMSUNG 24" CFG7 SERIES C as accessory monitor (music,tv,videos,film)
Case Fractal design core 2300
Audio Device(s) Denon PMA-900V Cambridge audio Azur DacMagic
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G613
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
No theres something wrong with the colors when i play the game
 
Joined
Feb 20, 2019
Messages
726 (1.55/day)
System Name PowerEdge R730 DRS Cluster
Processor 4x Xeon E5-2698 v3
Cooling Many heckin screamy bois
Memory 480GB ECC DDR4-2133
Video Card(s) Matrox G200eR2
Storage SD Card. Yep, really no other local storage.
Display(s) It's probably a couple of boring Dell Ultrasharps and a sacrificial laptop.
Case 39U 6-rack server room with HEVC and 44KVA UPS
Mouse Maybe
Keyboard Yes!
Software ESXi 6.5 U3
Benchmark Scores I once clocked a Celeron-300A to 564MHz on an Abit BE6 and it scored over 9000.
That video screams of a hardware defect. If you're 100% certain it's not the cable, try a different displayport on the card.

Also, what does it look like in the UEFI BIOS? Same problem, or does it only manifest once the GPU driver is loaded?
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,097 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I5 9600k
Motherboard Msi MPG Z390 gaming pro carbon
Cooling Cooler master materliquid 240 lite with arctic p12 pwm pst
Memory 2x8gb corsair vengeance lpx 3000mhz cl 15 (running 3600mhz 16)
Video Card(s) Sapphire RX 5600 XT Pulse
Storage 1xtb intel 600p, 1x2000gb wd green
Display(s) 1x Msi Optix AG32CQ, 1x SAMSUNG 24" CFG7 SERIES C as accessory monitor (music,tv,videos,film)
Case Fractal design core 2300
Audio Device(s) Denon PMA-900V Cambridge audio Azur DacMagic
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G613
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
I haven't been in the bios

So fare i only get a little after i have disabled enhanced sync where i have one twitch streamer i can get weak articfacts from and when i turn on my seconday samsung monitor atm im on 120 hz on my samsung monitor and i think i will get more problems if io go back to 144hz

I don't seem to loose settings, i turn on my sasmung monitor after i have gone into the desktop on my main monitor
 
Last edited:
Joined
Nov 7, 2017
Messages
431 (0.46/day)
Location
Ft. Washington, MD
System Name Main
Processor R7 3700x
Motherboard Gigabyte Aorus Ultra
Cooling Eisbaer 280, 2 Arctic F14 on rad (top), intake 3 Arctic F14, gpu P12 PWM (rad rear/exh)
Memory 16 GB 3600/16/19/19/36-1T@1.32v Corsair Veng Pro (micron die)
Video Card(s) EVGA 2080S FTW Hybrid
Storage 970 evo pro/Inland pro/Adata NVME's
Display(s) Vizio 43 UHD
Case Thermaltake S300 TG
Audio Device(s) Asus Xonar DX, modded Sennheiser HD 558, Klipsch 2.1 THX
Power Supply EVGA G+ 650w
Mouse Logitech G903
Keyboard GSKILL Ripjaws
Software win 10 x64
Benchmark Scores 3DMark11 xtrm 13898 Unigine SuperPosition 1080p xtrm 7455
This looks like vram issue, if its not port/cable or moni.
I did have similar prob on the DP port with one moni, turning the moni off and back on "fixed it" till next time it happened.
If its not that, its usually related to the vram (gpu) very small chance its the psu, especially with the unit you have

you can run OCCT to check the vram of the card.

OCCT
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
1,097 (0.38/day)
Location
Denmark
Processor I5 9600k
Motherboard Msi MPG Z390 gaming pro carbon
Cooling Cooler master materliquid 240 lite with arctic p12 pwm pst
Memory 2x8gb corsair vengeance lpx 3000mhz cl 15 (running 3600mhz 16)
Video Card(s) Sapphire RX 5600 XT Pulse
Storage 1xtb intel 600p, 1x2000gb wd green
Display(s) 1x Msi Optix AG32CQ, 1x SAMSUNG 24" CFG7 SERIES C as accessory monitor (music,tv,videos,film)
Case Fractal design core 2300
Audio Device(s) Denon PMA-900V Cambridge audio Azur DacMagic
Power Supply Evga supernova 650watt p2
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G613
Software Windows 10 64 bit, kaspersky Internet Security 20
I don't need 144hz with my secondary monitor but enabled it after the monitor has gotten warm and and had no problem

For some f... weird reason i get artifacts on my main monitor in the right lower corner when i watch one i follow on twitch in 720p articats (half of my screen in cinema mode) on my 2560x1440 monitor

when using my other monitor (full screen) or watch the stream om my main monitor in full screen instead or "black" cinema mode disbale i have no artifacts

Can someone explain why my current link settings is 2.7 Gbps x 4 on my 1920x1080 144hz monitor but 5.4 Gbps X 4 on my 2560x1440 144hz monitor

looks like this

2020-05-24 20_54_05-Window.png
 
Top