• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asrock A85X Extreme6 won't boot

Joined
Oct 29, 2012
Messages
1,889 (0.99/day)
Likes
742
Location
CZ
System Name TITAN Slayer / CPUCannon / MassFX
Processor i7 5960X @ 4.6Ghz / i7 3960x @5.0Ghz / FX6350 @ 4.?Ghz
Motherboard Rampage V Extreme / Rampage IV Extreme / MSI 970 Gaming
Cooling Phanteks PHTC14PE 2.5K 145mm TRs / Custom waterloop / Phanteks PHTC14PE + 3K 140mm Noctuas
Memory Crucial 2666 11-13-13-25 1.45V / G.skill RipjawsX 2400 10-12-12-34 1.7V / Crucial 2133 9-9-9-27 1.7V
Video Card(s) 3 Fury X in CF / R9 Fury 3840 cores 1145/570 1.3V / Nothing ATM
Storage 500GB Crucial SSD and 3TB WD Black / WD 1TB Black(OS) + WD 3TB Green / WD 1TB Blue
Display(s) LG 29UM67 80Hz/Asus mx299q 2560x1080 @ 84Hz / Asus VX239 1920x1080 @60hz
Case Dismatech easy v3.0 / Xigmatek Alfar (Open side panel)
Audio Device(s) M-audio M-track / realtek ALC 1150
Power Supply EVGA G2 1600W / CoolerMaster V1000 / Seasonic 620 M12-II
Mouse Mouse in review process/Razer Naga Epic 2011/Razer Naga 2014
Keyboard Keyboard in review process / Razer Blackwidow Ultimate 2014/Razer Blackwidow Ultimate 2011
Software Windows 7 Ultimate / Windows 7 ultimate / Windows 7 ultimate
Benchmark Scores cinebench 15.41 3960x @ 5.3ghz Wprime32m 3.352 3960x @ 5.25ghz Super PI 32m: 6m 42s 472ms @5.25ghz
#26
This board is VERY sensitive to PSUs. I sent a PSU to ASRock in Taiwan some time ago in testing this issue. If 12V or -5VSB is a bit erratic, board will do as you describe.

At the same time, some Gigabyte boards do this as well(haven't had issues with other brands yet). This is just something with AMD's platform design and an enabled feature it seems to me, since most modern systems don't use -5VSB even.

What you describe as the problem is EXACTLY how I experienced it. One boot is OK.. then after...no way. Swap PSU worked fine for me.

I hope it's something more simple for you, of course.. having to swap PSUs really sucks.
You mean +5VSB right because my PSU doesn't even have a -5VSB
What PSU did you use because I'm using a Seasonic M12II-620 which according jonnyguru has tighter regulation than my Antec 1200W.
 
Joined
Oct 29, 2012
Messages
1,889 (0.99/day)
Likes
742
Location
CZ
System Name TITAN Slayer / CPUCannon / MassFX
Processor i7 5960X @ 4.6Ghz / i7 3960x @5.0Ghz / FX6350 @ 4.?Ghz
Motherboard Rampage V Extreme / Rampage IV Extreme / MSI 970 Gaming
Cooling Phanteks PHTC14PE 2.5K 145mm TRs / Custom waterloop / Phanteks PHTC14PE + 3K 140mm Noctuas
Memory Crucial 2666 11-13-13-25 1.45V / G.skill RipjawsX 2400 10-12-12-34 1.7V / Crucial 2133 9-9-9-27 1.7V
Video Card(s) 3 Fury X in CF / R9 Fury 3840 cores 1145/570 1.3V / Nothing ATM
Storage 500GB Crucial SSD and 3TB WD Black / WD 1TB Black(OS) + WD 3TB Green / WD 1TB Blue
Display(s) LG 29UM67 80Hz/Asus mx299q 2560x1080 @ 84Hz / Asus VX239 1920x1080 @60hz
Case Dismatech easy v3.0 / Xigmatek Alfar (Open side panel)
Audio Device(s) M-audio M-track / realtek ALC 1150
Power Supply EVGA G2 1600W / CoolerMaster V1000 / Seasonic 620 M12-II
Mouse Mouse in review process/Razer Naga Epic 2011/Razer Naga 2014
Keyboard Keyboard in review process / Razer Blackwidow Ultimate 2014/Razer Blackwidow Ultimate 2011
Software Windows 7 Ultimate / Windows 7 ultimate / Windows 7 ultimate
Benchmark Scores cinebench 15.41 3960x @ 5.3ghz Wprime32m 3.352 3960x @ 5.25ghz Super PI 32m: 6m 42s 472ms @5.25ghz
#27
ok tried both boards with my 1200W PSU and neither of the two boards boots so I'm going with the CPU being toast.
 
Joined
Oct 29, 2012
Messages
1,889 (0.99/day)
Likes
742
Location
CZ
System Name TITAN Slayer / CPUCannon / MassFX
Processor i7 5960X @ 4.6Ghz / i7 3960x @5.0Ghz / FX6350 @ 4.?Ghz
Motherboard Rampage V Extreme / Rampage IV Extreme / MSI 970 Gaming
Cooling Phanteks PHTC14PE 2.5K 145mm TRs / Custom waterloop / Phanteks PHTC14PE + 3K 140mm Noctuas
Memory Crucial 2666 11-13-13-25 1.45V / G.skill RipjawsX 2400 10-12-12-34 1.7V / Crucial 2133 9-9-9-27 1.7V
Video Card(s) 3 Fury X in CF / R9 Fury 3840 cores 1145/570 1.3V / Nothing ATM
Storage 500GB Crucial SSD and 3TB WD Black / WD 1TB Black(OS) + WD 3TB Green / WD 1TB Blue
Display(s) LG 29UM67 80Hz/Asus mx299q 2560x1080 @ 84Hz / Asus VX239 1920x1080 @60hz
Case Dismatech easy v3.0 / Xigmatek Alfar (Open side panel)
Audio Device(s) M-audio M-track / realtek ALC 1150
Power Supply EVGA G2 1600W / CoolerMaster V1000 / Seasonic 620 M12-II
Mouse Mouse in review process/Razer Naga Epic 2011/Razer Naga 2014
Keyboard Keyboard in review process / Razer Blackwidow Ultimate 2014/Razer Blackwidow Ultimate 2011
Software Windows 7 Ultimate / Windows 7 ultimate / Windows 7 ultimate
Benchmark Scores cinebench 15.41 3960x @ 5.3ghz Wprime32m 3.352 3960x @ 5.25ghz Super PI 32m: 6m 42s 472ms @5.25ghz
#29
look I'm going with CPU being dead because I tried:
2 different mobos
2 different sticks of ram
2 different PSUs
1 CPU
so the only consistency is the CPU but none of the setups booted.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,808 (1.06/day)
Likes
1,579
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#30
interesting i never killed a cpu before in my life :eek:
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,659 (1.67/day)
Likes
2,608
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#31

cadaveca

My name is Dave
Staff member
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,580 (3.85/day)
Likes
10,949
Location
Parkland County, Alberta
#32
look I'm going with CPU being dead because I tried:
2 different mobos
2 different sticks of ram
2 different PSUs
1 CPU
so the only consistency is the CPU but none of the setups booted.

Yeah, after all that I'd be going down the same road too. It is odd to have a CPU die though, for sure. Hopefully that'll get ya sorted...