• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

ASRock Extreme9 locks up once in 3 days...

petar

New Member
Joined
Jan 30, 2013
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Location
Belgium
System Name WorkStation
Processor Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011
Motherboard ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX
Cooling 2 x 120x120x12 on Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
Memory 2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
Video Card(s) 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
Storage 1 x VertexIII 240 GB, 1 x vertex IV 240 GB, 4 x Disks of 3 T
Display(s) 2 x Lenovo 220L
Case Chieftec Bravo Black [BH-01B-B-B-OP] + DemciFlex.com Dust management + 4 CASE FANS
Audio Device(s) Creative Sound Core3D Audio (Part of Mobo Bundle)
Power Supply XFX 850 W Silber Modular
Software Windows 7 x64
#1
I have :

1 x MB ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX Retail
2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
1 x SSD 240GB OCZ Vertex IV 2.5" (6.4cm) SATA 6Gb/s MLC syncron (VTX4-25SAT3-240G)
1 x SSD 240GB OCZ Vertex III 2.5" (6.4cm) SATA 6Gb/s MLC asynchron (VTX3-25SAT3-240G)
4 x HDs each 3T
1 x VGA 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
1 x CPU Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011 WOF
1 x 120x120x12 Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
1 x 850W XFX Black Edition 80+ Silber Modular

No overclock, drivers from provided DVD or better.

Computer on idle load, over night freezes for no reason. No BSOD, no entires in even logs, no crash dump file. I tried clicking keyboard ShiftLock but, mobo is really frozen, led doesn't change a state.

WHAT I TRY:
===========

I am worried with compatibility of graphic card PCIE 2.1 and host PCIE 3 if there's some electronic incompatibility.

I have seen some similar forums when goggling X79 locks, frozen, ATI card 7850), but non of articles are answered.

I am waiting other GPU to fail now (old ATI 1650 passive cooling), and as well, waiting for other DDR modules to arrive for testing (also Kingston but 64 GB) to see if there's any difference.

WHAT I WANT TO ASK:
==================
I am not the only one having the issue, if anyone met, or have seen articles, or can provide solution - It would relief me. I am suffering / testing for months (as error shows up once in 3 days). I don't know which component is creating random lockups every day or once in 3 days... Is it motherboard, chipset, GPU Chipset.... anyone had this experience ??


PLEASE HELP OR DIRECT ME TO GOOD ARTICLE
====================================


Thanks for your effort in advance
Petar
 
Last edited:

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#2
Run MemTest and see if your RAM passes it.
 

petar

New Member
Joined
Jan 30, 2013
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Location
Belgium
System Name WorkStation
Processor Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011
Motherboard ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX
Cooling 2 x 120x120x12 on Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
Memory 2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
Video Card(s) 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
Storage 1 x VertexIII 240 GB, 1 x vertex IV 240 GB, 4 x Disks of 3 T
Display(s) 2 x Lenovo 220L
Case Chieftec Bravo Black [BH-01B-B-B-OP] + DemciFlex.com Dust management + 4 CASE FANS
Audio Device(s) Creative Sound Core3D Audio (Part of Mobo Bundle)
Power Supply XFX 850 W Silber Modular
Software Windows 7 x64
#3
Run MemTest and see if your RAM passes it.
- One overnight run passes it. I haven't tried 3 nights runs coz i need comp during day.
- I did also overclocked memory and then did test, in hope that overclock will fast fail if thers something that fails... but even overclocked test went ok.
- I did 1.65 as allowed by kingston, but I reverted to 1.5 ... again tests passes, both normal and slight overclock.
 
Joined
May 14, 2009
Messages
2,132 (0.68/day)
Likes
477
Location
Chicago burbs
System Name Halloween Boo!
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard Gigabyte Z77-Up7
Cooling Custom Water/ Thermalchill TA 120.3/ Swiftech Apogeee XT/ MCP655/ Swiftech M icrores/ XSPC RX 240
Memory 16G G.Skill trident 2400MHz
Video Card(s) 3 x Radeon 7970
Storage OCZ Revo Drive 240G
Display(s) 24 inch Viewsonic
Case Phobia WayCoolIt Test Bench
Power Supply Nexus 1100 watt
#4
Make sure your SSD or HDD is not on hybernate
 

petar

New Member
Joined
Jan 30, 2013
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Location
Belgium
System Name WorkStation
Processor Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011
Motherboard ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX
Cooling 2 x 120x120x12 on Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
Memory 2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
Video Card(s) 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
Storage 1 x VertexIII 240 GB, 1 x vertex IV 240 GB, 4 x Disks of 3 T
Display(s) 2 x Lenovo 220L
Case Chieftec Bravo Black [BH-01B-B-B-OP] + DemciFlex.com Dust management + 4 CASE FANS
Audio Device(s) Creative Sound Core3D Audio (Part of Mobo Bundle)
Power Supply XFX 850 W Silber Modular
Software Windows 7 x64
#5
Make sure your SSD or HDD is not on hybernate
Power management is on "Server", meaning min cpu 100%, max cpu 100%, disks never sleep, etc etc.

In the future I will have to let them sleep (as soon as I discover why the problem appears).

Thanks for idea.
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#6
If PLL Overvolt is enabled in BIOS, sleep does not work, and will crash the system.
 

petar

New Member
Joined
Jan 30, 2013
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Location
Belgium
System Name WorkStation
Processor Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011
Motherboard ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX
Cooling 2 x 120x120x12 on Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
Memory 2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
Video Card(s) 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
Storage 1 x VertexIII 240 GB, 1 x vertex IV 240 GB, 4 x Disks of 3 T
Display(s) 2 x Lenovo 220L
Case Chieftec Bravo Black [BH-01B-B-B-OP] + DemciFlex.com Dust management + 4 CASE FANS
Audio Device(s) Creative Sound Core3D Audio (Part of Mobo Bundle)
Power Supply XFX 850 W Silber Modular
Software Windows 7 x64
#7
Thanks for all ideas, please keep on writing. I am doing tests and following hints that has been provided. I takes 3-4 days to see if it worked well.
 

petar

New Member
Joined
Jan 30, 2013
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Location
Belgium
System Name WorkStation
Processor Intel Core i7 3930K 6x 3.20GHz So.2011
Motherboard ASRock Extreme9 Intel X79 So.2011 Quad Channel DDR3 ATX
Cooling 2 x 120x120x12 on Scythe Slip Stream slim 28,89dB(A)
Memory 2 x DDR3 16GB (4x 4096MB) Kingston HyperX DDR3-1600 DIMM CL9-9-9-24 Quad Kit
Video Card(s) 1024MB XFX Radeon HD 6870 Dual Fan Aktiv PCIe 2.1 x16 2xDVI/1xHDMI/2xminiDP
Storage 1 x VertexIII 240 GB, 1 x vertex IV 240 GB, 4 x Disks of 3 T
Display(s) 2 x Lenovo 220L
Case Chieftec Bravo Black [BH-01B-B-B-OP] + DemciFlex.com Dust management + 4 CASE FANS
Audio Device(s) Creative Sound Core3D Audio (Part of Mobo Bundle)
Power Supply XFX 850 W Silber Modular
Software Windows 7 x64
#8
I think i found the problem. There's setting in BIOS "Load Powersave Mode", which lowers DDR voltage from (JDEC defined) 1.5V to 1.41V.

When I disabled setting (which is by default disabled also) crashes stopped (so far). I must say it's bit odd to alter JDEC settings, but AMI and ASRock knows better :/
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#9
Interesting. Thanks for posting.