• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ASUS DUAL RTX 2080TI OC, Power target 400% and GPU clock 300MHZ

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
Dual RTX 2080ti OC stuck at Power target status 400% and GPU clock at 300MHz. (as in picture, just after reboot) Is this card dead?
pasted image 0.png

The card may occasionally operate normally, but usually sooner or later goes into Power target status 400% and GPU clock 300MHz. It still works, but as 300 MHz would assume
  • The card was not (perhaps) opened before, because the warranty sticker was intact and in place. However, I opened the card and changed thermal pastes even though there was nothing wrong with the heat.
  • Checked that everything is okey inside the card. (i don't know anything about electrical things, but everything seemed to be in order. lol)
  • Replaced the card with another BIOS and it didn't work either.
The card has now been on two different computers and the same problems continue. So I don't think the problem is due to Windows / driver / other component.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
1,791 (1.22/day)
System Name Bro2
Processor Ryzen 2700X
Motherboard MSI X470 Gaming Carbon
Cooling Corsair h115i pro rgb
Memory G.Skill Flare X 3200 CL14
Video Card(s) RX Vega 64 Red Devil / Sapphire 5600XT pulse
Storage M.2 Samsung Evo 970 250MB/ Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) LG 27UD69 UHD
Case Fractal Design G
Audio Device(s) realtec 5.1
Power Supply Corsair AXi 760W / Seasonic 750W GOLD
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech slim
Software Windows 10 64 bit
Are you monitoring this card during a game or idle? Seems like idle to me. Do not expect 2080 TI to boost clock while the card is doing nothing. The target clocks and power will go up when you are taxing the card. Use a benchmark or a game and then look how it behaves.
1582551000921.png

You seem to have set the max and min frequency. and you can see the graph showing that frequency did go up to more than a 300 MHz.
I guess the card is fine. Test it during a game.
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,349 (2.88/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
Are you monitoring this card during a game or idle? Seems like idle to me. Do not expect 2080 TI to boost clock while the card is doing nothing. The target clocks and power will go up when you are taxing the card. Use a benchmark or a game and then look how it behaves.
View attachment 145798
You seem to have set the max and min frequency. and you can see the graph showing that frequency did go up to more than a 300 MHz.
I guess the card is fine. Test it during a game.
Check his "current" readouts, total power at 400 with 300mhz GPU clock. And it's dropping during actual load.

Get rid of the GPU tweak, use gpuz to verify clocks.
 
Last edited:

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
You seem to have set the max and min frequency. and you can see the graph showing that frequency did go up to more than a 300 MHz.
I guess the card is fine. Test it during a game.
The same problem continues when playing or testing.
For example in 3Dmark, at the beginning of the test, the card may be fully functional, about 150 FPS. Suddenly, the FPS may drop to 30 and this can continue for either 2 seconds or the rest of the test..
I'll post more data and pictures later today.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
1,791 (1.22/day)
System Name Bro2
Processor Ryzen 2700X
Motherboard MSI X470 Gaming Carbon
Cooling Corsair h115i pro rgb
Memory G.Skill Flare X 3200 CL14
Video Card(s) RX Vega 64 Red Devil / Sapphire 5600XT pulse
Storage M.2 Samsung Evo 970 250MB/ Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) LG 27UD69 UHD
Case Fractal Design G
Audio Device(s) realtec 5.1
Power Supply Corsair AXi 760W / Seasonic 750W GOLD
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech slim
Software Windows 10 64 bit
Check his "current" readouts, total power at 400 with 300mhz GPU clock. And it's dropping during actual load.

Get rid of the GPU tweak, use gpuz to verify clocks.
Are you saying he's overclocked the card to 400% of the power? Yeah I can see that now since you have pointed it out. That is crazy and I didn't even know 2080TI's can go that far.
The same problem continues when playing or testing.
For example in 3Dmark, at the beginning of the test, the card may be fully functional, about 150 FPS. Suddenly, the FPS may drop to 30 and this can continue for either 2 seconds or the rest of the test..
I'll post more data and pictures later today.
Get rid of all the OC. set the card to default like Chomiq said.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.45/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Probably the card at this rate.
 

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
Probably the card at this rate.
First this had: 90.02.0B.00.80
i downloaded: 90.02.17.00.39
but the same problems continue.

Are you saying he's overclocked the card to 400% of the power? Yeah I can see that now since you have pointed it out. That is crazy and I didn't even know 2080TI's can go that far.

Get rid of all the OC. set the card to default like Chomiq said.
Everything is default.
asd.gif
3DMARK'.png
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.45/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Need complete detailed system specs
 

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
Problem solved..Maybe.. I will now look at a few days if the graphics card remains stable.

If graphics card fans are in "auto mode", fans RPM (0-2000rpm) and power target(102-400%) will be bouncing continuously.
But when I put the fans at a steady 50% speed, I was able to run 15x 3DMark test without any problems. o_O
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,349 (2.88/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
Remove that GPU tweak bs and install afterburner from MSI and add a custom fan curve.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
12,211 (5.85/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Weird stuff and this may have damaged your card too, but let's hope not.

At first glance I thought we were looking at a dead card... the extraordinary power target is usually a sign the card won't be able to get out of idle clocks anymore. But yours did... luckily.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
1,791 (1.22/day)
System Name Bro2
Processor Ryzen 2700X
Motherboard MSI X470 Gaming Carbon
Cooling Corsair h115i pro rgb
Memory G.Skill Flare X 3200 CL14
Video Card(s) RX Vega 64 Red Devil / Sapphire 5600XT pulse
Storage M.2 Samsung Evo 970 250MB/ Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) LG 27UD69 UHD
Case Fractal Design G
Audio Device(s) realtec 5.1
Power Supply Corsair AXi 760W / Seasonic 750W GOLD
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech slim
Software Windows 10 64 bit
Why would anyone do such an OC to any card anyway? That's just crazy.
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,349 (2.88/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
Yeah, from original graph it looked like the right fan was bouncing between on and off constantly.

Why would anyone do such an OC to any card anyway? That's just crazy.
Thing is, he wasn't oc'ing the card.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
1,791 (1.22/day)
System Name Bro2
Processor Ryzen 2700X
Motherboard MSI X470 Gaming Carbon
Cooling Corsair h115i pro rgb
Memory G.Skill Flare X 3200 CL14
Video Card(s) RX Vega 64 Red Devil / Sapphire 5600XT pulse
Storage M.2 Samsung Evo 970 250MB/ Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) LG 27UD69 UHD
Case Fractal Design G
Audio Device(s) realtec 5.1
Power Supply Corsair AXi 760W / Seasonic 750W GOLD
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech slim
Software Windows 10 64 bit
Yeah, from original graph it looked like the right fan was bouncing between on and off constantly.


Thing is, he wasn't oc'ing the card.
Well, from what I noticed is it's been OC'ed from the start and that is OPs question and concern. Changing cards from one to the other without properly removing drivers may cause problems. Maybe it is an used card and there is bios modification? Have you ever heard about a card (any card) that can push 400% power envelope with a regular Bios? I haven't. Don't know all the details but I assume after default settings all is back to normal.
 
Joined
Feb 3, 2017
Messages
2,391 (1.96/day)
Processor i5-8400
Motherboard ASUS ROG STRIX Z370-I GAMING
Cooling Alpenföhn Black Ridge
Memory 2*16GB DDR4-3200 CL16
Video Card(s) Gainward GeForce RTX 2080 Phoenix
Storage 1TB Samsung 970 Pro, 2TB Intel 660p
Display(s) ASUS PG279Q, Eizo EV2736W
Case Dan Cases A4-SFX
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G700
Keyboard Corsair K60
Total Power % does behave differently when idle compared to load. I have not seen quite 400% but it does go over 100% with some regularity in my RTX2080. My best guess is that this is part of idle power management and drivers use lower power target for idle to keep things in check.
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,349 (2.88/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
Well, from what I noticed is it's been OC'ed from the start and that is OPs question and concern. Changing cards from one to the other without properly removing drivers may cause problems. Maybe it is an used card and there is bios modification? Have you ever heard about a card (any card) that can push 400% power envelope with a regular Bios? I haven't. Don't know all the details but I assume after default settings all is back to normal.
"Dual 2080 Ti OC" is the model of the card from Asus.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
1,791 (1.22/day)
System Name Bro2
Processor Ryzen 2700X
Motherboard MSI X470 Gaming Carbon
Cooling Corsair h115i pro rgb
Memory G.Skill Flare X 3200 CL14
Video Card(s) RX Vega 64 Red Devil / Sapphire 5600XT pulse
Storage M.2 Samsung Evo 970 250MB/ Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) LG 27UD69 UHD
Case Fractal Design G
Audio Device(s) realtec 5.1
Power Supply Corsair AXi 760W / Seasonic 750W GOLD
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech slim
Software Windows 10 64 bit
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,349 (2.88/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
"Dual 2080 Ti OC" is the model of the card from Asus.
Not sure what you are trying to say here.
= Factory overclocked model. Thats what hes trying to say.

The same problems continue. Ideas? Picture is taken right after reboot.
logg.gif


Power Consumption 1037.3W o_Oo_Oo_Oo_Oo_O aka 399%
 
Last edited:

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
plz boys, gimme some tips =)

1. Gputweak uninstalled.
2. Card is completely default.
3. Have tried 2 different BIOS now.
4. 5. 6. 7. 8. ... :banghead:

And eidairaman1 was asking system specs:

Ryzen 5 1600
Wraith Prism RGB
Asus B350M-A
16GB HyperX 2666mhz
256GB Samsung m.2
Asus Dual 2080 ti OC
Seasonic G550 gold (i have tried Corsair ax860i, still same problems)
Windows 10 Pro
 
Last edited:
Joined
Aug 25, 2015
Messages
77 (0.04/day)
Location
Denmark
System Name Red Bandit
Processor Ryzen 7 3800X 4.425 1.325v FLCK 1900
Motherboard ROG Strix X570-F Gaming
Cooling Noctua NH-U12A
Memory G.SKILL Ripjaws 3800 CL16
Video Card(s) RTX 2070 SUPER DUAL EVO2
Storage Adata SX8200 PRO 2TB / Samsung 950Pro 512GB
Display(s) ROG STRIX XG32VQR VA Freesync/Gsync Compatible
Case Phanteks P400A
Audio Device(s) Logitech G533
Power Supply Corsair RM850 (2019)
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G710+ Blue
Software W10 Pro
plz boys, gimme some tips =)

1. Gputweak uninstalled.
2. Card is completely default.
3. Have tried 2 different BIOS now.
4. 5. 6. 7. 8. ... :banghead:

And eidairaman1 was asking system specs:

Ryzen 5 1600
Wraith Prism RGB
Asus B350M-A
16GB HyperX 2666mhz
256GB Samsung m.2
Asus Dual 2080 ti OC
Seasonic G550 gold (i have tried Corsair ax860i, still same problems)
Windows 10 Pro
Either do a DDU with a clean install and dont use 442.19 , they are bugged as hell ! use the beta 442,37 driver , much better. Or do a clean windows 10 install
 
Joined
Feb 21, 2014
Messages
1,158 (0.50/day)
Location
Alabama, USA
System Name Desktop || XPS 15 9560
Processor i5 4670k || i5 7300HQ
Motherboard MSI Z87-G41 || OEM
Cooling NZXT Respire T40 || OEM
Memory 16GB 1866Mhz DDR3 || 16GB DDR4
Video Card(s) EVGA GTX 1070 FTW || GTX 1050
Storage Ultra 2 480GB + WD Black 2TB || 1TB Crucial SSD
Display(s) ASUS VS228 1080p || Dell InfinityEdge 4k
Case NZXT Source 210 White || OEM
Power Supply Corsair CXm 750w || OEM
Mouse Corsair SABRE RGB || Logitech 720 Triathlon
Keyboard Steelseries APEX RGB || OEM
Isn't that the fail state for nvidia cards? Once something has broken it 'maxes' the power limit and locks the card to idle clocks?
 

replika

New Member
Joined
Feb 24, 2020
Messages
12 (0.12/day)
Either do a DDU with a clean install and dont use 442.19 , they are bugged as hell ! use the beta 442,37 driver , much better. Or do a clean windows 10 install
I have tried a few different drivers, but of course I can download someone specific if you can recommend something. (Looks like 442.19 :toast:)
This computer has just been loaded with clean windows = no effect
And like i have told in first post, the card has now been on two different computers and the same problems continue
 
Top