• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asus M5A78L-M Usb3 Repair

Joined
Mar 25, 2020
Messages
9 (0.02/day)
Location
Spain
System Name Warthog
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Superlux HD668b, Logitech G432, G430
Power Supply Tacens Vulcano 750W 80+ silver semimodular (pending to be changed)
Mouse Steelseries Rival 300, Hyper X Pulsefire Core
Keyboard Ozone AlphaStrike Outemu Red
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
So, a friend of mine gifted me this faulty motherboard, it just spins the fans indefenetly and doesnt boot, with a speaker didnt throw any beeps.
I tryed giving it a good clean just in case it had some liquid damage or whatever and while removing the NB cooler i scratched some traces: (Dumb me ik)
1626898161871.png

looks like the furthest down trace is broken and now when turning on the mb spins the fans for half a second and stops not giving any beeps.
I know it isnt worth to repair as it is an old cheap motherboard but i just want to learn.
So, could the trace made it spin the fans for half second and not work, other than not working before?
What could be the first broken thing in the Mobo (where it spins the fans but doesnt give post nor beeps)
Thx for your Time guys! :)

Ah yes, i forgot, when turning it on, neither the cpu or NB heats up, not even a bit, im guessing that could be power issue, or maybe a faulty bios chip?
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
52 (0.54/day)
Location
The Netherlands
System Name C₂H₅OH
Processor AMD Ryzen 5 5900X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master Rev 1.0
Cooling Custom loop - MO-RA3 420 Pro - Heatkiller 200 D5 pump/res combo
Memory G.Skill Trident-Z 4x8GB B-die 3800-14-15-15-15-34-1T 260 TRFC
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080 Ti Aorus Master
Storage Samsung 980 Pro 1TB - Intel 660 Pro 2TB
Display(s) Gigabyte Aorus AD27QD
Case Streacom BC1 Silver
Audio Device(s) Topping DX7Pro - Topping A90 - Hifiman Ananda - Focal Elear - Audeze LCD-XC - Adam A5X & Adam Sub 7
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Logitech G Pro Wireless
Keyboard Ducky One 2 SF White MX Speed Silver
Software Windows 10 Pro
Well it not giving you any information via beeps or whatever indicates (as far as I know) that it doesn't complete the POST. That could indicate the BIOS being corrupt. IF I'm correct, that motherboard has a DIP-8 socketed BIOS chip so it can be replaced. Have you tried to reset the BIOS completely? No PSU, no CMOS battery, then shorting the power on pins in the front panel header? I've had some seemingly dead Gigabyte boards, did the above and left the alone for a few days and they worked :p

Those traces are a bit difficult. You can repair them with some thin jumper wire by scraping of the solder masking and soldering the wire between both points. However, that takes a bit of skill and a half decent soldering iron. A small microscope might help. I've done it multiple times with success.
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
9 (0.02/day)
Location
Spain
System Name Warthog
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Superlux HD668b, Logitech G432, G430
Power Supply Tacens Vulcano 750W 80+ silver semimodular (pending to be changed)
Mouse Steelseries Rival 300, Hyper X Pulsefire Core
Keyboard Ozone AlphaStrike Outemu Red
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
I tought so on the bios being corrupt, already tryed clearing cmos but didn't work out.
Maybe i buy a bios programmer in Aliexpress and try to reprogram the bios chip.
The tracers i might be able to repair dont find it that dificult just nice and steady wrist. Thx for your help :)

Okey so, i checked continuity on the traces and they all have continuity, no one is bridged or shorted so i sealed them with clear nail polisher.
I also checked if the bios chip had voltage and it recives voltage normally
I tryed removing the bios chip and turning the pc on, and it does the same thing, fans spin for 0.5 seconds and thats it, so im guessing that the bios chip is dead.
Can anyone confirm it to me so i buy a bios chip and a programer?
Thx again :)
 
Top