• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

ASUS M5A97 evo 8gb (3.42 usable)

Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#1
Good day All

Urgent solution needed.

I have an small issue, tried to find the solution to problem on the web, but no luck.

I bought a new pc this weekend but on win 7 ultimate 64 bit it only show 8gb (3.42 usable), not sure what the issue can be, is it the board or mem or CPU, not really sure as i tried almost everything. Yes the msconfig max mem is unticked. The config is as follow. AMD phenom 2 1090T 3.2 Ghz 6 core, Asus M5A97 evo, crossair DDR 3 1333 mhz 8 Gb set (2x4gb) and a ATI 6850 1GB DDR 5 256 bit card. The bios on ASUS only showed 4gb, after an bois version update it stated to show 8gb mem, but still windows show 8gb (3.42 usable). Bios also shows the other 4gb is hardware reserved. Can anybody please help me get a solution to the problem, Not sure if it is a windows setting, bios, motherboard, cpu or if it is not the right mem. As the Asus M5A97 evo does support 32 gb mem and crossair DDR 3 1333 mhz. Tired all solutions I know. O yes the mem is in the 2 blue mem slots, tried other combinations too.

Thanks so much :cool:
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Joined
Mar 25, 2009
Messages
8,739 (2.74/day)
Likes
3,634
Location
04578
System Name Black Box
Processor 4770K @ Stock
Motherboard MSI Z87 GD65 Gaming
Cooling Swiftech H2O 220X@ Prestige
Memory Avexir 2133 4x4GB (16GB)
Video Card(s) MSI GTX980Ti Gaming
Storage 1TB + 512GB SSD + 5 TB Storage
Display(s) Dell U2412M + Samsung TA350
Case Phanteks Enthoo Luxe
Audio Device(s) onboard
Power Supply Zalman ZM1000-EBT
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard CM Quickfire TK
Software Windows 10 Pro 64bit
#2
rams probably in the wrong slots.

install ram in the proper slots furthest from the cpu check the motherboard manual.
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#3
Mem

rams probably in the wrong slots.

install ram in the proper slots furthest from the cpu check the motherboard manual.
Hi thanks for the fast reply, as stated in the post I tried all possible combinations for the mem. but had no luck, as per MB manual U are suppose to use the 2 blue slots but no luck, CPUID shows single channel and not duel channel for all possible combinations.
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Joined
Mar 25, 2009
Messages
8,739 (2.74/day)
Likes
3,634
Location
04578
System Name Black Box
Processor 4770K @ Stock
Motherboard MSI Z87 GD65 Gaming
Cooling Swiftech H2O 220X@ Prestige
Memory Avexir 2133 4x4GB (16GB)
Video Card(s) MSI GTX980Ti Gaming
Storage 1TB + 512GB SSD + 5 TB Storage
Display(s) Dell U2412M + Samsung TA350
Case Phanteks Enthoo Luxe
Audio Device(s) onboard
Power Supply Zalman ZM1000-EBT
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard CM Quickfire TK
Software Windows 10 Pro 64bit
#4
then i suggest you start digging around in the bios,

as single channel says theres something seriously fucked in the bios


you need to shut off the psu flip the switch off, unplug it, pull the cmos battery and jump the cmos pins to fully clear the bios back to defaults, then re hook everything back up and then manually set up the ram in the bios etc.


everything you need should be found here:
http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/M5A97_EVO/6.html
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#5
Lol

then i suggest you start digging around in the bios,

as single channel says theres something seriously fucked in the bios


you need to shut off the psu flip the switch off, unplug it, pull the cmos battery and jump the cmos pins to fully clear the bios back to defaults, then re hook everything back up and then manually set up the ram in the bios etc.


everything you need should be found here:
http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/M5A97_EVO/6.html
Lol, thanks will have a check in that post and let U know, thanks hey
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#6
Quick Q

Can any one confirm that the mem and cpu and board combination is correct ? In theory the conbination should work and give me +- 8gb usable in windows and that the mem, cpu or motherboard is compatible with all. As per my knowledge it should all be fine. Hope it make sense, thanks :cool:
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,984
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#7
single channel?
check your ram, does it have same spec?
what about try resetting bios, or load the default bios setting?
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#8
Ram

single channel?
check your ram, does it have same spec?
what about try resetting bios, or load the default bios setting?
Hi, no matter how I fit the mem, it still show single channel in CPUID, it is a 8gb crosair set 2x4GB came as a set, it show 8gb in the bios, brand new board and update bios, before the update it only showed 4gb mem single channel
 
Joined
May 25, 2010
Messages
105 (0.04/day)
Likes
13
Location
Germany
System Name Cold Flame
Processor Intel Q9550 @ 4 GHz
Motherboard Asus Maximus II Formula
Cooling Air 4x 140mm Aerocool V14, 2 Aerocool 120mm V12
Memory G.Skill DIMM 4 GB DDR2-1200 Kit
Video Card(s) ATI HD 5870
Storage Samsung 1TB
Display(s) Samsung SyncMaster P2370
Case Aerocool BX-500
Audio Device(s) Xfi-Xtreme Gamer
Power Supply Corsair HX 850
Software Windows 7 x64
#9
32bit??
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.66/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#11
Have you enabled memory remapping?
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,388
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#12
AMD has some issues with RAM

try what i did for my DDR2 1066
use the slot on the extreme left and the one on the extreme right.

if this doesnt do the trick, then take each stick and place it individually and boot up. check if it shows 4GB after booting on both.


And i hope you are not using the IGP.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#14
Give it a fresh Windows installation if you haven't done so yet.
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#15
Sure

AMD has some issues with RAM

try what i did for my DDR2 1066
use the slot on the extreme left and the one on the extreme right.

if this doesnt do the trick, then take each stick and place it individually and boot up. check if it shows 4GB after booting on both.


And i hope you are not using the IGP.
Hi not sure what U mean by IGP, I will also give above a shot, thanks
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,388
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#17
i meant the Inbuilt Graphics Processor. do you use onboard for video?
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,984
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#19
have you tried each ram slot?
does every slot read the ram right?
maybe its coz the slot that cant recognize ram :shadedshu
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#20
Hi

have you tried each ram slot?
does every slot read the ram right?
maybe its coz the slot that cant recognize ram :shadedshu
Tried diff setups, didn't try each chip on it's own, will also give that a try , only tried slot blue\blue and black\black and black\blue and blue black, as for duel channel on the asus board it is recommended slot blue\blue. Thanks
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,984
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#21
not man, i mean you plug 1 ram in slot 1 then check it thru bios
if it read right change it plug out from slot 1 and plug in to slot 2 and check it again
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#22
Sure

not man, i mean you plug 1 ram in slot 1 then check it thru bios
if it read right change it plug out from slot 1 and plug in to slot 2 and check it again
Hi sure I did understand what U meant, haven't tried it that way, will deff do it, just gave U the setups I tried, thanks ;)
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,984
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#23
windows show 8gb (3.42 usable). Bios also shows the other 4gb is hardware reserved
3,42 gig + 4 gig = 7,42 gig
it must be wrong :confused:
what about the bios update
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,388
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#24
Tried diff setups, didn't try each chip on it's own, will also give that a try , only tried slot blue\blue and black\black and black\blue and blue black, as for duel channel on the asus board it is recommended slot blue\blue. Thanks
dual channel on BLUE BLUE?? hmmm...
are you sure? mine has each channel colored differently.
so mines BLUE-BLACK for dual channel.
 
Joined
Sep 26, 2011
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
SA, Farrarmere
#25
Mem

3,42 gig + 4 gig = 7,42 gig
it must be wrong :confused:
Well, in windows it shows 8GB (3.42 usable) in the BIOS it shows 8GB but also shows that a whole 4gb is hardware reserved. so that is why windows pickup the 8GB but only use a 4GB (3.42 GB usable) meaning that the other 4gb (3.42gb usable is hardware reserved) but why I ask.:ohwell: