• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ASUS Radeon X1950 Pro 256MB Temperature question

dave

New Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#1
Hi,

Im using ATITool for monitoring. Currently, im running the artifact scanning (fan speed at 50%) and the temperature is stable at 62 degree C. I would like to know if its too hot?

Yesterday, i was running Elders scrolls 4 : Oblivion and after 2hrs of gamming, my computer shut down completly (surprise !...). Im not sure if the temperature went very hot (i had not ATITool yesterday). My computer can shut down because of the video card like this?

Is there are another way to make the temperature drop...?

thx a lot everybody
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,875 (1.72/day)
Likes
2,329
Location
O-H-I-O
Processor Intel Core i3 8350K @ 4.8GHz
Motherboard Asus Prime Z370
Cooling Corsair H115i
Memory 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200
Video Card(s) Asus GTX 1050Ti 4GB
Storage Intel DC P3700 1.6TB / Intel Optane
Display(s) LG 34UC98 Curved Ultrawide
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#2
seems a bit high but normal really,my card runs around 60c at full load..what are your idle temps?
 

dave

New Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#3
Idel temp: 42 degree C (fan speed 50%)

I will raise the fan speed and make another test; i will also try to check this temp when oblivion is running

62 degree....i was worried !
 

mmx

New Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
339 (0.07/day)
Likes
0
Location
Europe
#4
Hi,

Im using ATITool for monitoring. Currently, im running the artifact scanning (fan speed at 50%) and the temperature is stable at 62 degree C. I would like to know if its too hot?

Yesterday, i was running Elders scrolls 4 : Oblivion and after 2hrs of gamming, my computer shut down completly (surprise !...). Im not sure if the temperature went very hot (i had not ATITool yesterday). My computer can shut down because of the video card like this?

Is there are another way to make the temperature drop...?

thx a lot everybody
Use ATI Tray Tools, it saves temps log, alspv u can adjust fan speed , depending of your GPU temp. Anyway, my sapphire x1950pro runs idle at 50C and in full load at 75, so i dont think thats why ur system crashes.
 
Joined
Aug 12, 2006
Messages
3,259 (0.70/day)
Likes
153
Location
UK-small Village in a Valley Near Newcastle
Processor I7 7700k De-lid @ 5.1GHz
Motherboard Asus Maximus Hero IX
Cooling Custom dual 360 rad loops. Cpu monoblock, 295x2 full cover waterblock. Custom R9290x waterblock.
Memory 16Gb Team Xtream DDR4 3600MHz
Video Card(s) Aorus Extreem Waterforce 2080 TI - +120Mhz core / +1500Mhz mem OC
Storage SSD RAID array, dozen TB HDD's in RAID
Display(s) 27" BENQ XL2730Z 144hz 1440p, Samsung 27" 3D 1440p, QNIX 144p @ 100Hz overclocked
Case Thermaltake Core series
Power Supply 1.5Kw
Mouse RAT 7
Keyboard Corsair Viper Mechanical (Spilled tea on Ryos II MK Pro :-( )
Software Windows 10 LTSB
#5
lol... dont think any need to worry :p the previous gen card x1900xtx can safely run at 90C, so 60 is great, the x1950 may b ment to run cooler, but hell 60 aint anything to worry about on x1k cards
 

Mediocre

New Member
Joined
Jun 11, 2006
Messages
1,237 (0.26/day)
Likes
70
Processor C2D E8400 @ 3.60GHz
Motherboard ASUS P5Q-Pro w/ extra Vreg HS
Cooling Apogee GTX, 2x120mm DD, MCP-1000P Res/Pump, all 3/8" 7x80mm (4x push/pull, 2x exhaust, 1x side)
Memory 2 x 1GB Corsair Dominator DDR2 1066 @ 800 (4-3-3-6)
Video Card(s) EVGA 9800GTX+
Storage 3 x 80 GB WD SATA300 (2x RAID 0)
Display(s) Scepter x37 1080p 37" LCD & Samsung 204B
Case CoolerMaster HAF932
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Mushkin HP-580AP (C/O TPU!)
Software Vista Ultimate (32-bit)
#6
scanning for artifacts doesn't really load your GPU like playing Oblivion or some other high-end 3d game.

I would bet my last dollar that your PC shutdown because SOMETHING overheated.

How old is the card? I find that I have to pull mine every 6 months or so to clean the dust out of the stock cooler.
The dust usually forms in front of the fins, preventing airflow.

Fire up oblivion for an hour or more, then ALT+TAB and check the ATITool graph
 
Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (1.88/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#7
What power supply is in your computer, and what is the amerapge of each 12V+ rail?
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.31/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#8
I agree with Zek, what power supply do you have? 9 times out of 10, a sudden shutdown is cause by 1 of 3 things: A component failure(but it runs now, so that's out), a cpu overheat(you made no mention of high cpu heat, so I'm guessing that's out as well), and a psu overload.

While you're at it, you may just want to list all of your specs, it will make it much easier for us to help you.
 

dave

New Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#9
My system:
Corsair Value Select PC2-5300 2X1GB DDR2-667 240PIN Dual Channel Memory Kit

Pioneer DVR-112D Black DVD-RW 18X6X18 DVD+RW 18X8X18 DL 10X IDE OEM DVD Burner No Software

Coolermaster CAC-T05 Centurion 5 Aluminum ATX Tower Case 5X5.25 1X3.5 4X3.5INT SILVER-BLACK No PS

Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATA2 3GB/S 7200RPM 16MB Cache NCQ Hard Drive

Viewsonic VX2235WM 22IN Widescreeen LCD Monitor BLACK/SILVER 1680X1050 5MS 700:1 VGA DVI W/ Cable

Intel Core 2 Duo E6400 Dual Core Processor LGA775 Conroe 2.13GHZ 1066FSB 2MB Retail

ASUS Radeon X1950 Pro 581MHZ 256MB 1.4GHZ GDDR3 PCI-E Dual DVI-I HDCP HDTV Out Video Card (new card; i bought it one week ago)

ASUS P5N-E SLI Nforce 650I SLI LGA775 Conroe ATX 2PCI-E16 1PCI-E1 2PCI SATA2 Sound GBLAN Motherboard

OCZ ModStream power supply OCZ52012U EU – 520W

So thats it ! i saw that the videocard take approx. 204 watts at full load...it is possible the rest of the components take more than 520W - 204W?

Its a new card...1 week old :p

No overclock; now I put the video card fan speed at 80% manually when im gaming.

Thanks for the repply guys !
 

mmx

New Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
339 (0.07/day)
Likes
0
Location
Europe
#10
My system:
Corsair Value Select PC2-5300 2X1GB DDR2-667 240PIN Dual Channel Memory Kit

Pioneer DVR-112D Black DVD-RW 18X6X18 DVD+RW 18X8X18 DL 10X IDE OEM DVD Burner No Software

Coolermaster CAC-T05 Centurion 5 Aluminum ATX Tower Case 5X5.25 1X3.5 4X3.5INT SILVER-BLACK No PS

Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATA2 3GB/S 7200RPM 16MB Cache NCQ Hard Drive

Viewsonic VX2235WM 22IN Widescreeen LCD Monitor BLACK/SILVER 1680X1050 5MS 700:1 VGA DVI W/ Cable

Intel Core 2 Duo E6400 Dual Core Processor LGA775 Conroe 2.13GHZ 1066FSB 2MB Retail

ASUS Radeon X1950 Pro 581MHZ 256MB 1.4GHZ GDDR3 PCI-E Dual DVI-I HDCP HDTV Out Video Card (new card; i bought it one week ago)

ASUS P5N-E SLI Nforce 650I SLI LGA775 Conroe ATX 2PCI-E16 1PCI-E1 2PCI SATA2 Sound GBLAN Motherboard

OCZ ModStream power supply OCZ52012U EU – 520W

So thats it ! i saw that the videocard take approx. 204 watts at full load...it is possible the rest of the components take more than 520W - 204W?

Its a new card...1 week old :p

No overclock; now I put the video card fan speed at 80% manually when im gaming.

Thanks for the repply guys !
Well that PSU is more than enough, does it restart in other games to?
 

dave

New Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#11
The other game i've tried is heroes of might and magic 5. No prob happen
My pc did restart only one time.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.31/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#12
The other game i've tried is heroes of might and magic 5. No prob happen
My pc did restart only one time.
Have you played Oblivion for more than 2 hours, since the random restart?
 

dave

New Member
Joined
Apr 28, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#13
Yeah; i think so

Im not taking another chance...my videocard fan is at 80% when im gaming

Seems ok for the moment; no other prob happen :)
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.31/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#14
It could have just been a fluke. Your house power might've dipped low for a sec or 2. WHo knows? lol If you have any other probs, let us know.
 
Top