• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asus X570 TUF Gaming Plus Wi-Fi will not post

Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
So I come home and my computer is just off even though I left it running all day. I try to get it to boot back up and it won't. The board has 4 post lights, memory, CPU, VGA, and then POST in that order. The lights get to VGA and then the fans slow down and it will not go any further. I have swap the board with a brand new board of the same type with no change in the failed post. There is nothing on the screen. I have also tried with a different GPU (I think it is a Radeon HD 5450, but I am not sure), single stick of RAM, and no change.

At this point either both sticks of RAM burned out, the PSU is bad somehow, or the M.2 drive is preventing in from posting. Does anyone have any suggestions of what to try or have seen this issue before and know what is going on?
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,233 (0.31/day)
Location
Heart of Europe
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling water
Memory 32 dual ranked
Video Card(s) 1080ti
Storage raptors+ssd
Display(s) 120hz
Case open bench
Power Supply antec 1200 oc
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
is this the antec power supply from 2010\11 ?
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
is this the antec power supply from 2010\11 ?
No. The PSU is less than 2 years old. It it s 750W G.Skill unit I got from Microcenter on sale.

I have tested some more and I am sure it is not the RAM, HDD, M.2 drive, or any of the case fans short circuiting something. It has to either be the BIOS is stuck looking for an IGP that doesn't exist or something on the PSU VGA rail burned out.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,233 (0.31/day)
Location
Heart of Europe
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling water
Memory 32 dual ranked
Video Card(s) 1080ti
Storage raptors+ssd
Display(s) 120hz
Case open bench
Power Supply antec 1200 oc
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
only thing i can think of is test it outside of case with bare minimum even if it did work before
but it seems ya know what ya doing
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
8,000 (3.91/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor AMD 3200G
Motherboard MSI X470 Gaming Plus
Cooling Stock
Memory Adata 8Gb 2133Mhz DDR4
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 22" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
If you have already swapped the Motherboard for a similar type, then we can assume it's not the board or BIOS.
Also the PSU rail that supplies VGA can be ruled out if the HD5450 also shows no display and the boot process does not proceed, as that should not require a cable to be connected to supply power.
Do you have a spare Hard Drive you could do a fresh install on to test, while the M2 is removed?
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
I tested it with no drives connected and got the same result. I am going to swap the PSU in the morning. Thanks all.
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
The issue turned out to be the CPU of all things. The post light didn't match the actual cause of the issue, but it is back up and running now.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,233 (0.31/day)
Location
Heart of Europe
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling water
Memory 32 dual ranked
Video Card(s) 1080ti
Storage raptors+ssd
Display(s) 120hz
Case open bench
Power Supply antec 1200 oc
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
thanx for the info-glad you got it running again.
cpu is the last thing i would have thought off.
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
1,117 (0.29/day)
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor AMD Ryzen 9 3900x
Motherboard MSI PRESTIGE x570 CREATION
Cooling EKWB Phoenix 360 Push/Pull
Memory 32Gb 4400Mhz Patriot Viper Steel(Samsung B-die) @ 3800Mhz 16-16-16-32-48-1T @ 1.44v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 Gaming, watercooled with EKWB
Storage Adata SX8200Pro M.2 Nvme/Samsung 840 EVO/6Tb Raid -HGST Enterprise/IronWolf 8Tb/BW-16D1H-U PRO
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Fractal Design Define R6 Black Usb-C
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, 2x Dali Zensor 7, Dali Zensor Vokal, 2x Dali Zensor 1, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic Prime Ultra 750W
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/spy/10026304
The issue turned out to be the CPU of all things. The post light didn't match the actual cause of the issue, but it is back up and running now.
So the CPU died? Have you replaced it or just reseated it?
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
So the CPU died? Have you replaced it or just reseated it?
Replaced at this point. Reseating it didn't make a difference.
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
1,117 (0.29/day)
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor AMD Ryzen 9 3900x
Motherboard MSI PRESTIGE x570 CREATION
Cooling EKWB Phoenix 360 Push/Pull
Memory 32Gb 4400Mhz Patriot Viper Steel(Samsung B-die) @ 3800Mhz 16-16-16-32-48-1T @ 1.44v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 Gaming, watercooled with EKWB
Storage Adata SX8200Pro M.2 Nvme/Samsung 840 EVO/6Tb Raid -HGST Enterprise/IronWolf 8Tb/BW-16D1H-U PRO
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Fractal Design Define R6 Black Usb-C
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, 2x Dali Zensor 7, Dali Zensor Vokal, 2x Dali Zensor 1, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic Prime Ultra 750W
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/spy/10026304
So it probably died...have you been overclocking it prior to its death? Setting any manual voltages? Just want to find out if it was just bad luck, or if the 7nm silicon is really that fragile...
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,377 (1.33/day)
Location
Carrollton, GA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus X570 TUF Gaming Plus WiFi
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 3200 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti
Storage WD Blue M.2 1TB SSD :: 1 TB WD Black VelociRaptor
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case Fractal Meshify C
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
So it probably died...have you been overclocking it prior to its death? Setting any manual voltages? Just want to find out if it was just bad luck, or if the 7nm silicon is really that fragile...
Never been overclocked beyond the normal AMD built in.
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
1,117 (0.29/day)
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor AMD Ryzen 9 3900x
Motherboard MSI PRESTIGE x570 CREATION
Cooling EKWB Phoenix 360 Push/Pull
Memory 32Gb 4400Mhz Patriot Viper Steel(Samsung B-die) @ 3800Mhz 16-16-16-32-48-1T @ 1.44v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 Gaming, watercooled with EKWB
Storage Adata SX8200Pro M.2 Nvme/Samsung 840 EVO/6Tb Raid -HGST Enterprise/IronWolf 8Tb/BW-16D1H-U PRO
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Fractal Design Define R6 Black Usb-C
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, 2x Dali Zensor 7, Dali Zensor Vokal, 2x Dali Zensor 1, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic Prime Ultra 750W
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/spy/10026304
the normal AMD built in
You mean PBO? Or just the normal XFR? Any manual voltages set? Sorry for the questions, would just like to understand what made it die...
 
Top