• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

ATI 48x0 series support thread.

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#1
Alright, ive found a few issues and i'm going to put the solutions in here as they become available.
At the time of writing this post, all these issues still exist on catalyst 9.4.

Global issues:
  • 1080P screens running in 1080i (30Hz) Mode in DIRECTX 10 GAMES (Some DX9 games have this issue, such as killing floor)
    Just go to scaling options in the CCC[/URL], and crank it to 0%. On some 1080P screens it seems to default to an odd setting, giving you black borders (this is an ATI bug, as i DONT get the scaling issue without ATI drivers installed!)
    Crossfire only issues:
  • S3 sleep state causing graphics corruption after wakeup SEE EXAMPLE
    Solution: said:
    Solved in catalyst 8.5
  • Second GPU running in 3D clocks when PC boots up, not 2D
    Solution: said:
    Solved in catalyst 8.5
  • Some users (mostly dual GPU cards) installing any driver after 8.10 causes a code 43 upon boot in Vista (possibly Win 7 too?) causing 1 gpu, in a 2 gpu setup, to be disabled by Windows because of a incompatible display driver.
    This is an uncommon problem. Formats and reinstalling windows often fixes it, some users have reported things such as installing IE8 have fixed it. I have a suspicion it may be a windows update causing or fixing the issue Another common issue is BIOS updates - check your card manufacturer for a BIOS update, and if none is found email them and ask for one..
    If you need to create a crossfire profile because the game doesn't support it, try this tool:
    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=293467
Lets keep this thread clean and focused on problems and their solutions. I dont want this going off topic and people being unable to get help, because someones ranting about an un-related problem.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.08/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#2
Crossfire only issues:

  • Installing any driver after 8.10 causes a code 43 upon boot in Vista (possibly Win 7 too?) causing 1 gpu, in a 2 gpu setup, to be disabled by Windows because of a incompatible display driver.

Solution said:
There is no ATI acknowledged, or other, known universal solution to this problem as there have been numerous reported ways to fix the problem. ATI has at least acknowledged the problem with a Hotfix for it, though it does not always work. The Hotfix driver is 9.3 Catalyst based and does still present the power play bug that was present on the released 9.3 driver.

For 4000, 3000, and 2000 series cards
ATI Hotfix download
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
5,048 (1.38/day)
Likes
1,782
System Name Addison Clark
Processor I7 7700k @ 5GHZ 1.35v
Motherboard Asus Z270 ITX
Cooling Corsair H100
Memory Corsair 16GB DDR4-3600
Video Card(s) Zotac 1080 TI F.E.
Storage Plextor M8Pe 1TB M.2
Display(s) Asus 28" 4K
Case Corsair 380T
Audio Device(s) Creative Omni USB
Power Supply EVGA G3 Supernova 1KW
Mouse G.Skill 780
Keyboard MS Sidewinder x4
Software Win 10 Pro
#4
Crossfire only issues:

  • Installing any driver after 8.10 causes a code 43 upon boot in Vista (possibly Win 7 too?) causing 1 gpu, in a 2 gpu setup, to be disabled by Windows because of a incompatible display driver.
I had this issue with my 3870x2's crossfired on Vista Home Premium x64. My solution was to remove 4Gb's of the 6Gb's I had at that time. I did only experience this with 8.12. I have not had this issue with my 4830's or the 4830 + 4850 crossfire I have running now on Win 7 x64 with the 9.3's, 9.4's, and beta 9.5's.
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.65/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#5
I got that HD 1080P thing fixed by checking all the NTSC things.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
Crossfire only issues:

  • Installing any driver after 8.10 causes a code 43 upon boot in Vista (possibly Win 7 too?) causing 1 gpu, in a 2 gpu setup, to be disabled by Windows because of a incompatible display driver.
I havent had that in crossfire, but i dont have an x2 card. Many, MANY people with this issue says formatting fixed it, so i currently beleive its some incompatibility we havent located yet.

After I did a non vlite install of vista solved my flickering problems.
what kind of flickering?

I had this issue with my 3870x2's crossfired on Vista Home Premium x64. My solution was to remove 4Gb's of the 6Gb's I had at that time. I did only experience this with 8.12. I have not had this issue with my 4830's or the 4830 + 4850 crossfire I have running now on Win 7 x64 with the 9.3's, 9.4's, and beta 9.5's.
I got that HD 1080P thing fixed by checking all the NTSC things.
Yeah that worked for me, once. then it just stopped on 9.4
 
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.08/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#7
I havent had that in crossfire, but i dont have an x2 card. Many, MANY people with this issue says formatting fixed it, so i currently beleive its some incompatibility we havent located yet.
I've done a format and it went away. Then, I was trying to oc and it rebooted during Vista start up and I've been fighting it ever since. I know the Hotfix worked for me, but I've experienced studder issues at 60+ fps that were very often and are not there with a normal driver package. I just reinstalled the 9.4 over itself for the 3rd time and I finally booted to no code 43. Irongiclly, this was after an update to IE 8 that I never use. I can't wait for 9.5 to come out since it fixes the power play bug on my X2 card, but I'm afraid that I'll be fighting issues again.

I would format, but I have a very, very early version of Vista that take about 100 updates just to get to SP1. I really need to make a image DVD so I can fix this when I install it on my new i7 system. I can't wait for W7.:banghead:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
I've done a format and it went away. Then, I was trying to oc and it rebooted during Vista start up and I've been fighting it ever since. I know the Hotfix worked for me, but I've experienced studder issues at 60+ fps that were very often and are not there with a normal driver package. I just reinstalled the 9.4 over itself for the 3rd time and I finally booted to no code 43. Irongiclly, this was after an update to IE 8 that I never use. I can't wait for 9.5 to come out since it fixes the power play bug on my X2 card, but I'm afraid that I'll be fighting issues again.

I would format, but I have a very, very early version of Vista that take about 100 updates just to get to SP1. I really need to make a image DVD so I can fix this when I install it on my new i7 system. I can't wait for W7.:banghead:
seriously, look into slipstreaming. You can buy a cheap 8GB flash drive, copy the vista DVD to it and then patch the service packs in, giving you a bootable USB stick with an up to date vista on it.

and besides, you should be downloading the entire service packs, and not web updating every time.
 
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.08/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#9
Yea, I was thinking about doing that this time, but after I kind of got beyond the point of a basic install of Vista and just said screw it.

Download the entire SP? Does this include all the needed things to install SP1? The date listed by the intial install is like oct/nov of 06. This things is like super pre SP1 before there ever was a thought of SP1 Vista install disk. lol
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#10
Yea, I was thinking about doing that this time, but after I kind of got beyond the point of a basic install of Vista and just said screw it.

Download the entire SP? Does this include all the needed things to install SP1? The date listed by the intial install is like oct/nov of 06. This things is like super pre SP1 before there ever was a thought of SP1 Vista install disk. lol
you can download the service packs in their entirety, so its a single .exe. No internet required, no downloads at all.

same with SP2, its on the front page right now (however you need SP1 installed before SP2 will install)
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#11
Thanks Mussels this is great. I actually expeirenced the S3 sleep issue this morning. I woke up and had left my computer on and I ended up haveing to hard restart my machine. I disabled the option until I can find a fix.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.08/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#12
Ok, I don't know how but updating to IE8 fixed my recent code 43. Bad thing is, I never use IE. I don't think I've used it for 2 or so years. I didn't restart for about 2 days in fear that it would come back, but I just did and still working fine. I'm at a loss on this one. Cat 9.4
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
Ok, I don't know how but updating to IE8 fixed my recent code 43. Bad thing is, I never use IE. I don't think I've used it for 2 or so years. I didn't restart for about 2 days in fear that it would come back, but I just did and still working fine. I'm at a loss on this one. Cat 9.4
how odd. i'll add it as a small note.
 

welly321

New Member
Joined
Mar 27, 2009
Messages
96 (0.03/day)
Likes
5
Location
Pittsfield, Massachusetts
System Name Gaming rig
Processor AMD Phenom II 720x3 at 3.4 ghz
Motherboard Foxconn A79A-S
Cooling Corsair
Memory OCZ Fatal1ty Edition 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) MSI twin frozr II 6870 1 gb
Storage Western Digital Caviar SE 320GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s
Display(s) 26" Asus 1080p
Case COOLER MASTER 690 with 1 extra 120mm exhaust fan blowing out the top.
Audio Device(s) Asus xonar dg with sennheiser 515
Power Supply COOLER MASTER UCP RS700-AAAAA3 700W
Software Windows 7 Ultimate
Benchmark Scores 3dmark11 : 4011 points on performance
#15
MSI 4800 series cards wont overclock with drivers after 9.1
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#16
MSI 4800 series cards wont overclock with drivers after 9.1
and the solution: dont buy MSI 48x0 cards. Hardly worth adding to the first post.
 

Gzero

New Member
Joined
Mar 16, 2005
Messages
718 (0.15/day)
Likes
52
Location
Scotland
Processor Intel i5 750
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Xigmatek S1283
Memory 4x2gb G.Skill DDR3 1600mhz 8-8-8-24 1t
Video Card(s) HIS 4870 512mb - powerplay modded
Storage Samsung F3 1TB
Display(s) Samsung LE40F86/Viewsonic vx2260wm
Case ThermalTake Tai Chi
Audio Device(s) Realtek ALC 889
Power Supply Corsair TX 750W
#17
Also if you find graphical corruption in a game, try disabling Catalyst Ai. Brothers in Arms Hells Highway the level with lots of rain at night went to completely unplayable (ui disappeared, and lots of visible memory leaks/texture errors) for me, until I disabled Ai.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#18
Also if you find graphical corruption in a game, try disabling Catalyst Ai. Brothers in Arms Hells Highway the level with lots of rain at night went to completely unplayable (ui disappeared, and lots of visible memory leaks/texture errors) for me, until I disabled Ai.
disabling catalyst AI disables crossfire. it is NOT a good solution.
 

Gzero

New Member
Joined
Mar 16, 2005
Messages
718 (0.15/day)
Likes
52
Location
Scotland
Processor Intel i5 750
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Xigmatek S1283
Memory 4x2gb G.Skill DDR3 1600mhz 8-8-8-24 1t
Video Card(s) HIS 4870 512mb - powerplay modded
Storage Samsung F3 1TB
Display(s) Samsung LE40F86/Viewsonic vx2260wm
Case ThermalTake Tai Chi
Audio Device(s) Realtek ALC 889
Power Supply Corsair TX 750W
#19
It is when you can't play the level at ALL.
Works fine for single card users, until the patch came out.
Just putting it out there. :p
Or a pc with a rubbish cpu that is under very high load.
 
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.08/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#20
If you need to create a crossfire profile because the game doesn't support it, try this tool:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=293467

Has been getting a lot of good comments back from users on all forums I've seen it posted. You can even decide on which method to use in crossfire.
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#21
i wish i would have seen this thread sooner. i've been pulling my hair out for the last week trying to figure out how to fix my flickering! it happens most in bioshock. some lighting and any hud elements flicker.
i'm running two 4870s and cat 9.4 on vista 64, so the 8.10 fix is already out the window. any ideas?

EDIT:
i updated my version of cf xtension and it seems to be resolved. if it starts happening again, i'll post back.
 
Last edited:

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#22
updated post 1 with a new piece of info (problem 1, solution 2) - its the easiest to do of them all, just requires a spare monitor port on your video card and screen.
 

theorw

New Member
Joined
Jul 5, 2007
Messages
771 (0.20/day)
Likes
49
Location
Athens GREECE
Processor C2D 8400@ 4,05GHz(currently)1,36v
Motherboard DFI LP x48 DK T2RS
Cooling XIGMATEK 1283 w/ bolt-thru kit/SCYTHE Mushashi x2
Memory Crucial BALLISTIX 6400 @900MHz 2,00v
Video Card(s) HD 5770 1040/1400 unlocked/musashi
Storage SG 120GB+WD 160GB
Display(s) 24" FLATRON W2442PA Full HD
Case COOLERMASTER HAF 932
Power Supply Thermaltake PUREPOWER RX 600
Software Vista ultimate SP1
Benchmark Scores VANTAGE:11700 3DMARKO06:18600 FURMARK:9K
#23
Dunno if i should post this here but having 2 4850s i discovered that CRYSIS @FULL HD!!!(vista everything maxed except 2 settings on 3 scale)
run smooooothly on 1 card crossfire disabled and by enabling it i had flickering + reduced FPS...
in the limit of being unplayable!
Now what would that mean???
cat 9.6 but checked it on 9.8 also!
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#24
Dunno if i should post this here but having 2 4850s i discovered that CRYSIS @FULL HD!!!(vista everything maxed except 2 settings on 3 scale)
run smooooothly on 1 card crossfire disabled and by enabling it i had flickering + reduced FPS...
in the limit of being unplayable!
Now what would that mean???
cat 9.6 but checked it on 9.8 also!
that would mean that crysis sucks for dual GPU, as it always has.