• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ati radeon rx570 can't be installed

abarth23

New Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
3 (0.06/day)
Hello
I have an rx570 nitro+ 4gb card which was working great till 2 days ago. Now the system
when the system boot up I get a black screen. The card was flashed 1 year ago cause its used for mining and it was working perfectly. At the device manager i get Microsoft basic display adapter with the yellow triangle.
At the properties I get the following message:
This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31)
The driver trying to start is not the same as the driver for the POSTed display adapter.
I tried to reflash the bios of the card but i get the following error "Error reading from rom"
Drivers can't be installed, fans are working.
I would appreciate your help
 
Joined
May 20, 2020
Messages
74 (0.56/day)
Wow - looks like something is really wrong with the card itself I mean if BIOS flasher can't even read the ROM... Perhaps try reading the ROM or flashing from a simple DOS boot (USB key with ATI DOS flash) or Hiren's BOOT CD, the old version - WinXP (15.2) and see what atiflash says there.
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,215 (0.23/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
Do you have another gpu /igp you can use to boot into windows with with the 570 still installed?
Do you have dual bios? Does the other bios work?
Use atiflash cmd and use the -f cmd to force flash it if you're sure the rom you're trying to flash is the correct one for your card.

Other than that, you said the card was used for mining and had a mining bios on it for a time, these include tighter vram timings and over time it could have damaged the vram chips /gpu to the point of it no longer working now.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
9,631 (4.44/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
If the driver has changed, by updating itself, the obvious solution would be to revert back to the previous driver.
Code 31 only indicates an issue trying to start or install a driver, not a hardware or Bios issue with the GPU.
 

abarth23

New Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
3 (0.06/day)
If the driver has changed, by updating itself, the obvious solution would be to revert back to the previous driver.
Code 31 only indicates an issue trying to start or install a driver, not a hardware or Bios issue with the GPU.
The problem is that when I try to reinstal the drivers windows says that the best driver is Microsoft basic display adapter and doesbt let me do anything
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
9,631 (4.44/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
If the Rom can't be read, have a look through the following thread I linked and try the paper clip trick on the Bios chip.
 

abarth23

New Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
3 (0.06/day)
If the Rom can't be read, have a look through the following thread I linked and try the paper clip trick on the Bios chip.
Thanks for your quick reply. Could you please tell me which of the chip is for the bios and which pins should i short cause I have no idea
Thanks alot for your help
 

Attachments

Joined
Oct 22, 2014
Messages
9,631 (4.44/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
It's all explained in the thread I linked you to.
 
Top