• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Atiwinflash 2.77 error reading from rom - Gigabyte Gaming RX 580 8GB

Supernen

New Member
Joined
May 23, 2018
Messages
7 (0.25/day)
Likes
0
#1
Hi all,

I have a problem with atiwinflash version 2.77 to read my new Gigabyte Gaming RX580 8GB bios. This is a NEW card and NEVER bios flashed before. I'm using Windows 10 Pro 64bit (1709 update). The gpu recognize by windows and i can mine with stock bios with no issue.

I'v done the following but didn't work:
1) run atiwinflash as admin. But "error reading from rom" keep popping up.
2) install gpu on 16x pcie slot. Tried both slots as my mobo got 2 16x pcie slot.
3) DDU in safe mode, reinstall block chain driver and reboot.
4) run atipickel patcher and reboot.
5) clean install and reinstall windows 10.

I've run the same atiwinflash version on my other rig with no issue. The only different is the other rig use sapphire/powercolor cards.

Do anybody face the same problem on NEW card? Appreciate your guys help :) TQ
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
21,857 (5.46/day)
Likes
6,468
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,724 (3.44/day)
Likes
19,268
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#5
Click on the icon to the right of the BIOS version, this button lets you save the BIOS to file, just like ATIFlash
 

Supernen

New Member
Joined
May 23, 2018
Messages
7 (0.25/day)
Likes
0
#6
Refer to this page for mining related stuff
https://www.techpowerup.com/forums/threads/mining-bios-repository.237382/

See my signature for bios flash guidance.

Try an Older or newer version of winflash too

https://www.techpowerup.com/download/bios-flashing/
I just try this version but it shows "cannot find discrete ATI video card" what does this means?

Refer to this page for mining related stuff
https://www.techpowerup.com/forums/threads/mining-bios-repository.237382/

See my signature for bios flash guidance.

Try an Older or newer version of winflash too

https://www.techpowerup.com/download/bios-flashing/
I just try this version but it shows "cannot find discrete ATI video card" what does this means?

Click on the icon to the right of the BIOS version, this button lets you save the BIOS to file, just like ATIFlash
I've done this. it is a 256KB file rite? then when i want to flash new bios using ATIflash, ATIflash just didn't open, instead the "error reading from rom" pop-up
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
21,857 (5.46/day)
Likes
6,468
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#7
I just try this version but it shows "cannot find discrete ATI video card" what does this means?


I just try this version but it shows "cannot find discrete ATI video card" what does this means?


I've done this. it is a 256KB file rite?
Yes it is correct, no problem.

When you open the utility it states that?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
21,857 (5.46/day)
Likes
6,468
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#9
yea..seems atiflash doesn't recognize the card
Ok you may need to use the green screen version of flashing with correct commands, just please please please back up by making 3 copies of your bios and modifying just 1, make sure to change names of 2 and write down the exact names. Do you have file extensions enabled?

@MrGenius this is new.
 

Supernen

New Member
Joined
May 23, 2018
Messages
7 (0.25/day)
Likes
0
#10
Ok you may need to use the green screen version of flashing with correct commands, just please please please back up by making 3 copies of your bios and modifying just 1, make sure to change names of 2 and write down the exact names. Do you have file extensions enabled?

@MrGenius this is new.
I end up modding the bios for my new gpu on the old rig, done with no hassle. I think something to do with windows 10 april update causing this trouble.. Btw thanks guys for your help :)
 

Supernen

New Member
Joined
May 23, 2018
Messages
7 (0.25/day)
Likes
0
#12
Ok you may need to use the green screen version of flashing with correct commands, just please please please back up by making 3 copies of your bios and modifying just 1, make sure to change names of 2 and write down the exact names. Do you have file extensions enabled?

@MrGenius this is new.
Btw can u share how to perform the green screen version of flashing? Interested to know since i'm new to this. And also I did not sure file extension enabled. How to check this?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
21,857 (5.46/day)
Likes
6,468
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#13
Btw can u share how to perform the green screen version of flashing? Interested to know since i'm new to this. And also I did not sure file extension enabled. How to check this?
Here is the link for file extensions.

http://www.thewindowsclub.com/show-file-extensions-in-windows

I have a Guide in my Signature on how to do it from a green screen (command/dos prompt) it is called ATi&AMD GPU BIOS Flash, click on the text that says it
 

Conrad861

New Member
Joined
Jun 11, 2018
Messages
1 (0.13/day)
Likes
0
#15
Hi all !
I have quite the same problem on my NEW MSI RX 580 Armor 8G OC edition. Can u tell me how to fix the problem finally? Thanks a lot!
 
Last edited:
Top