• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

BF4 extreme rubber banding, suddenly unplayable

Status
Not open for further replies.
Joined
Sep 23, 2013
Messages
154 (0.10/day)
Likes
29
System Name Trixeon
Processor Xeon E3-1230-V2
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Coolmaster EVO
Memory Gskill 2133 8GB
Video Card(s) Sapphire R9-290 Tri-x o/c bios 1000/6000MHz
Storage 128GB SSD, 256GB SSD, 3TB HDD, 1TB HDD
Display(s) 3x 22" 1050 monitors 16:10
Case Xigmatec
Audio Device(s) onboard
Power Supply Xigmatec 800W centurio
Software Win7 64bit
#1
I've had a few of the usual issues with BF4, but it's suddenly become unplayable.

The night before last, I was playing a few rounds, no issues, then suddenly when I spawned on a new round, I found I could not move from the spawn point. At the most I could run 100m, but then would be sprung back to the start. In vehicles, they would come crashing back to the start in a cloud of dust. When changing weapon, it would keep changing back to the original or when moving a tank turret, it keeps moving back.
I switched off for the night and came back to it the next day. I had the same issue on all maps and all servers I tried. Strangely, I tried out BF3 and had the same issue.
There doesn't appear to be anything wrong with my internet connection, 9Mb/s download and 30-40ms ping. Nothing changed between rounds when the issue first appeared. No issue with single player game.
I've tried moving BF4 from SSD to HDD and back, no change.
I've searched the internet and can't really find any clues.

Please, does anyone have any suggestions? At the moment I can't play BF4 any more.

Thanks
 
Joined
Jul 21, 2008
Messages
4,434 (1.29/day)
Likes
1,050
Location
Clifton Park, NY
System Name [Uber Noober Setup]
Processor [i7 3770K]
Motherboard [MSI P67A-G45(B3)]
Memory [32GB Corsair Vengeance (8GBx4)]
Video Card(s) [EVGA GTX 1080]
Storage [128GB OCZ VTX4 SSD, 2TB Internal HDD]
Display(s) [2x 27" ASUS at 1920x1080p - 1x 34" Samsung at 1440p]
Case [Coolermaster CM 690]
Audio Device(s) [X-Fi XtremeGamer]
Power Supply [CORSAIR 850W]
Software [Windows 10 64-Bit]
#2

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,370 (10.17/day)
Likes
18,018
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#3
Suggestion: Wait for EA to hopefully fix their game.

That's about it bud. :ohwell:
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.24/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#4
I've had a few of the usual issues with BF4, but it's suddenly become unplayable.

The night before last, I was playing a few rounds, no issues, then suddenly when I spawned on a new round, I found I could not move from the spawn point. At the most I could run 100m, but then would be sprung back to the start. In vehicles, they would come crashing back to the start in a cloud of dust. When changing weapon, it would keep changing back to the original or when moving a tank turret, it keeps moving back.
I switched off for the night and came back to it the next day. I had the same issue on all maps and all servers I tried. Strangely, I tried out BF3 and had the same issue.
There doesn't appear to be anything wrong with my internet connection, 9Mb/s download and 30-40ms ping. Nothing changed between rounds when the issue first appeared. No issue with single player game.
I've tried moving BF4 from SSD to HDD and back, no change.
I've searched the internet and can't really find any clues.

Please, does anyone have any suggestions? At the moment I can't play BF4 any more.

Thanks

Rubber banding is usually always a connection issue. Either on your side or server side.

Scan for spyware/adware or background apps trying to hi-jack your internet connection.

Also make sure you connect to servers in your country or as nearest to you as possible.
 
Joined
Sep 23, 2013
Messages
154 (0.10/day)
Likes
29
System Name Trixeon
Processor Xeon E3-1230-V2
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Coolmaster EVO
Memory Gskill 2133 8GB
Video Card(s) Sapphire R9-290 Tri-x o/c bios 1000/6000MHz
Storage 128GB SSD, 256GB SSD, 3TB HDD, 1TB HDD
Display(s) 3x 22" 1050 monitors 16:10
Case Xigmatec
Audio Device(s) onboard
Power Supply Xigmatec 800W centurio
Software Win7 64bit
#5
Really... we have an entire 141 page thread on nothing but battlefield 4 right below this one

http://www.techpowerup.com/forums/threads/battlefield-4-discussion-thread.180379/
Thanks for your attempt at helping and your assumptions at what you think I have and haven't done in order to formulate a rude and arrogant response, but strangely that's not what I needed. I wasn't after a 141 page general discussion about BF4. Maybe I should be more specific....

I've searched the internet and can't really find any clues and relate specifically to my issue or would appear to be a possible solution relating to my issue.

I hope that clarifies things for you and if you're not going to help, don't bother replying. Thank you.
 
Last edited:
Joined
Sep 23, 2013
Messages
154 (0.10/day)
Likes
29
System Name Trixeon
Processor Xeon E3-1230-V2
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Coolmaster EVO
Memory Gskill 2133 8GB
Video Card(s) Sapphire R9-290 Tri-x o/c bios 1000/6000MHz
Storage 128GB SSD, 256GB SSD, 3TB HDD, 1TB HDD
Display(s) 3x 22" 1050 monitors 16:10
Case Xigmatec
Audio Device(s) onboard
Power Supply Xigmatec 800W centurio
Software Win7 64bit
#6
Rubber banding is usually always a connection issue. Either on your side or server side.

Scan for spyware/adware or background apps trying to hi-jack your internet connection.

Also make sure you connect to servers in your country or as nearest to you as possible.
Thanks. I ran those checks and found nothing. I have network monitoring on my desktop and nothing else is using bandwidth. I use local servers with low pings (30-40ms) and it occurred after playing the same server with no issues for 3 hours, without even quitting the game or ALT-tabing out of it. Now effects all servers I've tried in BF3 and BF4.

Most posts related to this issue indicate a mild form of rubber banding or jumping, not this severe and suggestions seem to be around disabling HT (which I don't have) or windows power settings (which didn't change).
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
6,820 (3.62/day)
Likes
8,954
Location
Massachusetts
Processor i7 4790
Motherboard Asrock Z97 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 16 Gb kingston Hyper X
Video Card(s) Nvidia Reference GTX 970 x2
Storage C:\Samsung 850EVO 500Gb & Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Phanteks Enthoo Pro M Acrylic
Audio Device(s) Realtech Edition X1789,Ver2.78
Power Supply EVGA 220-G2-0650-Y1
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#7
there's REALLY nothing you can do. Assuming you have a BASIC knowledge of PC gaming , and what it relies on , both locally and over the internet. Like someone already said, short of network hungry app's hoarding your bandwidth, Your S.O.L.

But , If your dying to try anything, Maybe a re-install of the game, newer, or older driver for your GPU, etc.
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
2,553 (0.84/day)
Likes
1,013
Location
United States
System Name Aluminum Mallard
Processor Intel i7 940
Motherboard ASUS Rampage III: Gene
Cooling Noctua C-12P
Memory 6GB Corsair Dominator DDR3
Video Card(s) ASUS HD5870
Storage OCZ Vertex 2 60GB SSD, 2 x Seagate Barracuda 7200.12 in RAID0
Display(s) HP w2338h
Case Corsair 700D
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair TX850
Software Win7 Ult 64 bit
Benchmark Scores 31 FPS in Dalaran.
#8
Thanks for your attempt at helping and your assumptions at what you think I have and haven't done in order to formulate a rude and arrogant response, but strangely that's not what I needed. I wasn't after a 141 page general discussion about BF4. Maybe I should be more specific....

I've searched the internet and can't really find any clues and relate specifically to my issue or would appear to be a possible solution relating to my issue.

I hope that clarifies things for you and if you're not going to help, don't bother replying. Thank you.
That's just the way Shib is, you can safely ignore it. That's definitely a connection issue, check the official BF4 thread to see if other players are experiencing the same problem. I haven't played BF4 in a while, mostly because my PC is starting to have problems and I need to upgrade.
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.24/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#9
Thanks. I ran those checks and found nothing. I have network monitoring on my desktop and nothing else is using bandwidth. I use local servers with low pings (30-40ms) and it occurred after playing the same server with no issues for 3 hours, without even quitting the game or ALT-tabing out of it. Now effects all servers I've tried in BF3 and BF4.

Most posts related to this issue indicate a mild form of rubber banding or jumping, not this severe and suggestions seem to be around disabling HT (which I don't have) or windows power settings (which didn't change).
Check your software firewall to make sure BF4 has full control and unrestricted control. Maybe even disable it temporarily to see if the mater resolves itself.

If you have any ports blocked on your hardware firewall (router) or filtered maybe unblock it, or turn your router off completely temporarily whilst gaming to see if it solves the issue.
 

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,405 (3.56/day)
Likes
4,256
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#10
Why are people still buying BF games?
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.61/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#11
Why are people still buying BF games?
1) They enjoy playing battlefield. (This is why I bought it.)
2) They love to buy something and complain. (This is a lot of people on the Official Battlelog Forums.)
3) I ran out of ideas already. It's too early.
 
Joined
Sep 23, 2013
Messages
154 (0.10/day)
Likes
29
System Name Trixeon
Processor Xeon E3-1230-V2
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Coolmaster EVO
Memory Gskill 2133 8GB
Video Card(s) Sapphire R9-290 Tri-x o/c bios 1000/6000MHz
Storage 128GB SSD, 256GB SSD, 3TB HDD, 1TB HDD
Display(s) 3x 22" 1050 monitors 16:10
Case Xigmatec
Audio Device(s) onboard
Power Supply Xigmatec 800W centurio
Software Win7 64bit
#12
thanks all, I didn't change anything, but after 2 days of issues, it was working as normal last night (as in just random crashes, which is normal!).
 
Joined
Sep 23, 2013
Messages
154 (0.10/day)
Likes
29
System Name Trixeon
Processor Xeon E3-1230-V2
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Coolmaster EVO
Memory Gskill 2133 8GB
Video Card(s) Sapphire R9-290 Tri-x o/c bios 1000/6000MHz
Storage 128GB SSD, 256GB SSD, 3TB HDD, 1TB HDD
Display(s) 3x 22" 1050 monitors 16:10
Case Xigmatec
Audio Device(s) onboard
Power Supply Xigmatec 800W centurio
Software Win7 64bit
#13
Why are people still buying BF games?
personally, it's the first Battlefield I've tried and never in 30 years of gaming on PC and consoles have I ever seen a game with so many bugs and that includes games which loaded from tape on the Sinclair Spectrum. With any other product, you'd be able to get a full refund, but with BF4 it somehow seems acceptable because BF3 also had issues, so it's fine to continue that trend. Everyone should at least get a refund of 50% for all the issues it has. I'm pretty sure it didn't say anywhere when I bought it that it might experience random crashes or be unplayable.
 
Joined
May 1, 2012
Messages
1,024 (0.50/day)
Likes
170
Location
New Jersey, USA
System Name Current Rig
Processor Intel i7 920 oc to 3.5ghz
Motherboard MSI x58 Platinum
Cooling Cooler Master Seidon 120M
Memory G.Skill 6gb ddr3 1333mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Gigabyte GTX 670 OC WindForce 3X GV-N670OC-2GD
Storage Samsung EVO SSD
Display(s) Viewsonic 1440x900 5ms
Case CoolMaster HAF 932
Power Supply Coolmax 950w
Software Win 7 64bit
#14
thanks all, I didn't change anything, but after 2 days of issues, it was working as normal last night (as in just random crashes, which is normal!).
No need to cover your tracks... we all know it was the ssd pron that caused the issues. :D
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.56/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#15
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.24/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#16

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,370 (10.17/day)
Likes
18,018
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#17
thanks all, I didn't change anything, but after 2 days of issues, it was working as normal last night (as in just random crashes, which is normal!).
Sounds good. Issue solved, thread closed.
 
Status
Not open for further replies.