• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

BFBC2 - weird fps drop when changing weapons

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#1
I thought I would try out bad company 2 on my new HD 7850. I'm currently running quite a bottlenecked system (Phenom II x4 @3.2Ghz, 4GB DDR2)

BF3 runs really well on Ultra with 4xMSAA@1080p with no weird issues at all (surprisingly smooth)

Bad company 2 runs really well also apart from one weird thing and that is a 20fps drop when changing weapons?? As you know, when you change weapons it brings up a visual indicator on the right of the screen which shows the weapon you have changed to and other items in your inventory. When this fades away again from the screen the fps go back up to normal?? I get no other major drops, even smoke seems to be fine.

I have tried this on the 12.3, 12.4 and now on the 12.5 betas all with the same results.

GPUz reports that gpu load goes down to 70% when this occurs with no drop in my card's clocks, at all other times it's tanked at 98% to 100%. Task manager shows no weird spikes in my CPU usage or drops.

Is this a driver issue? Can anyone else with a 7 series card who has the game installed try this out to see if they get the same results please?

If this is a driver issue can someone give me a link to leave feedback for the catalyst crew so it can be fixed in future drivers please.

Other than this one issue the card is very solid :rockout:

Thanks alot guys :)
 
Joined
Mar 4, 2011
Messages
229 (0.09/day)
Likes
44
Location
Toronto, ON
System Name The Sovereign's Prince
Processor i5 6600K
Motherboard Asus Maximus VIII Hero
Cooling CoolerMaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz
Video Card(s) Asus R9 290X DirectCU II OC
Storage SanDisk Extreme Pro 480GB, Intel 730 480GB, 2 x 3TB WD Red in RAID 1, 2 x 4TB WD Green in RAID 1
Display(s) BenQ V2400W 24" 16:10 1920*1200 LCD (Review/Pics @ http://hardforum.com/showthread.php?t=1315565)
Case Fractal Define R5 Windowless
Audio Device(s) SteelSeries Siberia 800, Asus Xonar Essense STX
Power Supply Corsair AX850
Mouse Logitech G900
Keyboard Microsoft Sidewinder X6
Software Win10 Pro x64
#2
If you have your AA mode in CCC set to Adaptive-AA or Super Sample AA mode, I would try resetting that to MSAA mode first. This includes SMOOTHVISION HD: AA and SMOOTHVISION HD: AF slider set to the 'Use application settings' checkbox.

Secondly, I would uncheck the Surface Optimization checkbox if you have that checked as I found that setting increased BC2s texture flickering more than reducing it... and it could be having a problem with your weapon switch side menu.

Finally, try turning off HBAO in the ingame settings. I know they're for more realistic cast shadows under bushes and so forth, but try it anyway and report back.
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#3
OK so my AA and AF settings were already set to the standard types and "Use application settings" in the Vision Engine CC. I then tried setting the game to the lowest details and it still does the same thing when I change weapons, 20fps or so drop until the indicator fades off screen again and then goes back to normal.

Ideally, I need someone who has the game installed and a similar card to try this out to see if it's happening to them also. I'm thinking it's a driver issue as an old system I used to have with an HD 5770 never did this.
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#6
Try a fresh install of drivers and see if that helps
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#7
I have tried 3 fresh installs recently, one with 12.3, one with 12.4 and this one with 12.5. Other games are working fine it's just this one issue.

Is anyone who has the game and a 7 series card willing to check this out for me please :)
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#8
I have tried 3 fresh installs recently, one with 12.3, one with 12.4 and this one with 12.5. Other games are working fine it's just this one issue.

Is anyone who has the game and a 7 series card willing to check this out for me please :)
Hmm that is very odd. Hopefully someone can test and see if they have the same problem as you on the 7xxx series. Best of luck in solving the problem :) it would really kill your gamplay as you switch weps alot in bfbc2.
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#9
Hmm that is very odd. Hopefully someone can test and see if they have the same problem as you on the 7xxx series. Best of luck in solving the problem :) it would really kill your gamplay as you switch weps alot in bfbc2.
The thing is, the most it drops to is 40ish which yes is playable in it's own right, but because the drop happens instantly from 60 or so to 40 or so it is very noticeable.

Otherwise it seems very smooth and at least I have BF 3 to tide me over.
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#10
Have you tried vsync off? It may help making it seem less laggy as fps drops, or may stock the drop compeletely.
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#11
Have you tried vsync off? It may help making it seem less laggy as fps drops, or may stock the drop compeletely.
I run with vsync off. In game settings -

DX 11
All on High
16xAF 4xAA HBAO - on
Vsync OFF

I just used the 60-40fps example as that's really about as low as it gets. (I'm only playing single player at the moment)
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#12
I run with vsync off. In game settings -

DX 11
All on High
16xAF 4xAA HBAO - on
Vsync OFF

I just used the 60-40fps example as that's really about as low as it gets. (I'm only playing single player at the moment)
Then as you stated before it's probably drivers. That's one thing that makes me think before buying a new line of AMD cards, hopefully they can get there act together. :shadedshu:rolleyes:
 
Joined
Jun 23, 2007
Messages
13 (0.00/day)
Likes
2
Location
Israel
Processor Intel Core 2 Quad Q9400
Motherboard Gigabyte G41M-ES2L (Mini-ATX)
Cooling A few nice fans
Memory 4Gb DDR2
Video Card(s) Sapphire Radeon HD7850 OC
Storage 500GB's
Display(s) LG 19Inch
Case Thermaltake Soprano Midtower ATX
Power Supply Antec 620W Gamer
Software Win7 32 Bit
#14
I also have been seeing some issues on BFCBC2 with a recently installed HD7850.
But my issue is much more severe, the game freezes out of nowhere! No idea why, after 20-30 minutes of being in a round my computer locks and I must restart.

Before anyone starts jumping, temps are good (getting to around 60's) and every other game (BF3, Skyrim, LA Noire, you name it) runs just fine, PSU is not the culprit either.

In short, something is up with BFBC2 and the HD7850, hope it will get fixed, seeing as how BFBC2 is WAY superior to BF3 and I miss having good long sessions :p
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#15
I also have been seeing some issues on BFCBC2 with a recently installed HD7850.
But my issue is much more severe, the game freezes out of nowhere! No idea why, after 20-30 minutes of being in a round my computer locks and I must restart.

Before anyone starts jumping, temps are good (getting to around 60's) and every other game (BF3, Skyrim, LA Noire, you name it) runs just fine, PSU is not the culprit either.

In short, something is up with BFBC2 and the HD7850, hope it will get fixed, seeing as how BFBC2 is WAY superior to BF3 and I miss having good long sessions :p
I never had any issues with freezing at all fortunately, or with any other games, just that strange glitch which was most likely down to the crappy motherboard/cpu/and ram I was running it with lol.BF3 on Ultra ran amazingly well.

Selling the card now anyway unfortunately for financial reasons. Great cards and when I'm back up and running I may get a couple in crossfire or go for GTX 670s!!
 

manofthem

WCG-TPU Team All-Star!
Joined
Jan 9, 2011
Messages
10,727 (4.24/day)
Likes
26,176
Location
Florida
System Name bBox | tOffice | mDonk
Processor i7 4770k @4.3 | i7 2600k @3.5 | i7 4790 @3.8
Motherboard MSI Z87 G45 | MSI Z68 GD55 | MSI H97M G43
Cooling Water | Reeven Justice RC-1204 | can't remember
Memory G Skill TridentX 8GB 2400 | Patriot Viper 3 8GB 1600 | G Skill Ripjaws 8GB 1600
Video Card(s) 2x R9 290's | 980 SC ACX2.0 | n/a
Storage 850 Evo 250GB & 2TB Desktar 5K3000 | 830 256GB & 1.5TB & 3TB Barracudas| 830 256GB
Display(s) QNIX WX2710 (96Hz OC) & Shimian Achieva QH270-Lite | Acer 27HL | n/a
Case 900D | Fractal Define S | n/a
Audio Device(s) Siberia v2 | onboard | n/a
Power Supply Corsair AX1200 | XFX 550Pro | SeaSonic 660XP2
Mouse Razer Mamba 2012 | Corsair M95 | n/a
Keyboard Das Keyboard Pro 4 (blues) | Cougar Attack X3 (blues) | n/a
Software Win 10 Pro x64 | Win 10 Pro x64 | Win 10 Pro x64
#16
I also have been seeing some issues on BFCBC2 with a recently installed HD7850.
But my issue is much more severe, the game freezes out of nowhere! No idea why, after 20-30 minutes of being in a round my computer locks and I must restart.

Before anyone starts jumping, temps are good (getting to around 60's) and every other game (BF3, Skyrim, LA Noire, you name it) runs just fine, PSU is not the culprit either.

In short, something is up with BFBC2 and the HD7850, hope it will get fixed, seeing as how BFBC2 is WAY superior to BF3 and I miss having good long sessions :p
When your pc freezes in Bc2, are you running any gpu monitoring program: gpuz, afterburner or another oc utility, the like? I had the freeze issue back then, and it came down to that, some kind of conflict. That or some pb issue. I tried all pb fixes and updates, sound care updates and fixes, disabling sound all together, and two ly thing that helped was not running any other program at the same time. (never happened in bf3)
 
Joined
Jun 23, 2007
Messages
13 (0.00/day)
Likes
2
Location
Israel
Processor Intel Core 2 Quad Q9400
Motherboard Gigabyte G41M-ES2L (Mini-ATX)
Cooling A few nice fans
Memory 4Gb DDR2
Video Card(s) Sapphire Radeon HD7850 OC
Storage 500GB's
Display(s) LG 19Inch
Case Thermaltake Soprano Midtower ATX
Power Supply Antec 620W Gamer
Software Win7 32 Bit
#17
I usually run it with GPUZ in the background, i'll try without. Thanks for the advice!
 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.45/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#18
did you sell the card yet? i wanted you to try the scoreboard in multiplayer match of >26 players, as i see quite a drop (same for moh, it's fine with like 20 or less players)

never had any problems with other hud elements though

oh & the mp server browser drops to like 40fps with a big list, i think the font rendering in bc2 is well... dumb
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#19
did you sell the card yet? i wanted you to try the scoreboard in multiplayer match of >26 players, as i see quite a drop (same for moh, it's fine with like 20 or less players)

never had any problems with other hud elements though

oh & the mp server browser drops to like 40fps with a big list, i think the font rendering in bc2 is well... dumb
I don't need to sell the card now thankfully but the game was uninstalled last night. I'll download tonight and reinstall it, should be able to try it for you in the morning. Weird thing is, I never had any issues with an HD 5770 in this game so I'm sure it's just a driver issue at present.

Do you have the link for catalyst feedback so I can make them aware of my issues?
 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.45/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#20
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#21
http://www.amd.com/us/CatalystCrewSurvey

thing is, someone must have noticed, 7800s arent weak at all & surely people play bc2 on them
Note, I'm also pairing it with a crappy system so maybe that's the issue? (Looking forward to unleashing it with a matched card and a decent processor) Either way I'll send them some feedback just in case. Thanks for the link :)