• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

BIOS flash gone wrong

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#26
I'm booting to DOS using a bootable CD with ATIFlash and the original BIOS on it. I tried all kinds of commands it just keeps giving the "adapter not found" message and Error 0FL01 .
 
Joined
Sep 20, 2006
Messages
460 (0.11/day)
Likes
22
#27
here's one thing to check; someone reported getting this error when they renamed their bios file name to "PE.bin" but instead of the file name being "PE.bin" it was "PE.bin.bin" ensure that you do not have a double .bin.bin , if you do, rename the file without adding the .bin

[RN] [biosfilename.bin] [biosfilename]
Then try flashing using
prompt:\atiflash.exe -f -p [adapter number] [biosfilename.bin]
without the brackets

Forgot to mention, for the bios file name, stick with the dos file naming limmit of 8+3
[12345678.123] no more than 8 charactors for the file name and no more than 3 charactors for the extension.

If your motherboard is an agp board, with built in graphics; disable the onboard graphics in the bios, then set init PCI first; use the pci card and a DOS boot disk/thumb/flash drive or DOS boot CD. I think setting init pci first will make the PCI card adapter 0 and your ati/agp card adapter 1, once you have this set, use the atiflash.exe -i to see if your ati card is being detected, then see if it's at adapter 1 position, then your command to flash the ati card will be:
atiflash.exe -f -p 1 [biosfilename]

try flashing with your original bios from there?
 
Last edited:

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#28
I don't have an integrated video board it's a P31 gigabyte board with PCI-e. The BIOS file name isn't a problem because I used it before and it worked, and I tried using 1 instead of 0 in the command line. It just won't work.
 
Joined
Sep 20, 2006
Messages
460 (0.11/day)
Likes
22
#29
OOPs, I checked out your system specs; guess you would have init display "pci-e" or "pci" ensure it's set to "PCI" then reboot using the PCI graphics card and retest atiflash adapter info
atiflash.exe -i after rebooting to your dos prompt; if you still get adapter not found??

You could try blind flashing again with just the ati card in the PCI-E slot, with init display set to PCI-E, using atiflash -f -p 0
I don't know what else to suggest. Since you don't have onboard graphics; nevermind about the "disable onboard graphics" comment.
 

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#30
The options in my BIOS are Set init display to PCI and PEG (whatever that is). But I will try a blind flash just in case.
 
Joined
Sep 20, 2006
Messages
460 (0.11/day)
Likes
22
#31
Found another command to try
atiflash.exe -p -newbios 0 [biosfilename] -f
or
atiflash.exe -p -newbios 1 [biosfilename] -f

Also, just googled PEG vs PCI
PEG = Set init display first to PCI express VGA card. PEG looks to be short for [P]CI [E]xpress [G]raphics

PCI = Set init display first to PCI.

IF it's set to PEG, 2400 would be adapter number 0
If it's set to PCI, 2400 would be adapter number 1 "if using a PCI card, as the PCI card would be adapter 0"
 
Last edited:

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#32
Thanks, I'll try those out.
 

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#34
Yeah, actually tried that as soon as I got the PCI card. The program doesn't start, as soon as I double click the exe one of the cores goes to 100% utilization and stays like that.
 

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#36
Oh, I forgot to change my specs. I went back to XP a few weeks ago.
 
Joined
Sep 20, 2006
Messages
460 (0.11/day)
Likes
22
#37
ah well, it's better to use the boot disk anyway. I go sleep! If you figure it out though; do post your solution.. It could be that you need a different version of atiflash or even use flashrom instead?
There's lots of atiflash and/or flashrom commands that are not included in the list shown when you type atiflash.exe /?

You may want to search for some more commands to try. BBL
 

mystikl

New Member
Joined
Jan 31, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
12
System Name Zangetsu
Processor Q6600 @3.0Ghz
Motherboard GA-P31 DS3L
Cooling akasa AK965
Memory ZEPPELIN 2X2 GB DDR2 800 4-4-4-12
Video Card(s) HD 7750
Storage Seagate Barracuda 1TB
Power Supply Antec EA380
Software WIN 7
#38
I tried a different version of atiflash with those commands but still nothing. I'll try flashrom and see if that works. Thanks for the help.
 
Joined
Jul 19, 2009
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
#39
hd2400xt vbios crisis

i waz trying to upgrade mi hd2400xt bios but it crashed. now i get bips and blank screen. is there a way to recover. i have the original bios, made it before upgrade...:p... hope for something like crisis recovery tool or wathever solution to make it alive again... 10x end please guide me to the right forum if this is not the one... bye