• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Bios flashing query.

Status
Not open for further replies.

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#1
Backstory:

I have three Sapphire HD7970 Vapor-X (lightning) cards purchased for gaming/cryptocurrency mining. I didn't know that the Vapor-X version is a crappy mining card compared to other versions of the 7970. My hash rates are significantly lower than they could be. (For the miners out there I see 550k/hs but other 7970 cards are capable of ~700 k/hs)

I have searched around some mining forums to see what I can do to fix this issue and I have found that people are flashing their bios to another to see the proper hash rates.

Where you come in:

I have reflashed my bios to three different bios with atiflash with reported success, but when I restart, my screens are blacked out. The computer starts fine with no errors and runs perfectly. I can see the desktop with rdp software but my monitors don't show anything.

I have currently flashed back to stock bios, but I would like to see the returns other people are seeing...
I feel I am missing something obvious, but I can't think what it might be.
Any ideas?
 
Last edited:

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,465 (10.10/day)
Likes
18,135
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#2
Have you tried overclocking?
 

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#3
Yessir. That's the only way I see the hash rates I'm seeing now. I have built my config a half a dozen times with the same result. Others with the same version card (Vapor-X)(Lightning) are having the same issues as I am but some have solved with a bios flash.
 

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#4
Bump. I understand bumping is frowned upon, but it's been a week...Am I out of luck with this? Has anyone had a fully functioning graphics cars with black screen issues?
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
626 (0.27/day)
Likes
482
Location
Where the hand of man has never set foot
Processor AMD Phenom II X4 965
Motherboard ASUS M4A79T Deluxe
Cooling Cooler Master Hyper 212 Plus with 2x SickleFlow 120 2000 RPM
Memory 2x2GB Kingston HyperX 1333MHz CAS7
Video Card(s) PowerColor Radeon HD 6870 (Baked 3 Times and Heat Gunned Once)
Storage Crucial MX100 512GB
Display(s) LG Flatron W2453V
Case Xigmatek Midgard-W
Power Supply Thermaltake TR2 RX 750W
Mouse HP VooDooDNA
Keyboard Corsair K60
#5
What bios did you use? Are you using HDMI? DVI?

Edit: Also, you only have a i5 to run 3 HD 7970... That might be a cpu bottleneck and could be the reason why you only have 550 k/hs. When you're mining, are all 3 cards running at 99%? Use GPU-Z to know.
 
Last edited:

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#6
I am using HDMI for both monitors. Two of the bios I used were

015.025.000.099.000000
015.022.000.005.000000
I'm not completely sure what the third one was.

One bios I got from this link https://forum.litecoin.net/index.php/topic,2963.0.html

I have deleted the bios when they didn't work for me. All bios were downloaded from techpowerup, hence the posts here asking for options.

Don't get too caught up with the mining aspect of this, that was included as a back story. (No disrespect intended) The cards have an issue that can be resolved with a bios flash. The question is regarding the black screens but perfectly running computer.
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,892 (0.77/day)
Likes
890
Location
Mainland Britain
System Name H2o Box
Processor Intel(R) Xeon e5-2690 v2 Stock 3.3GHz
Motherboard MSI X79A-G43 Plus (MS-7760) v3
Cooling CPU EK Block & Phobya G-Changer 360 V2.0 RAD H2o
Memory Gskill RipjawsZ 16Gb & Gskill TridentX 16Gb 9-10-9-28 2T @ 1866Mhz [locked]
Video Card(s) Zotac GTX 1080ti AMP EXTREME
Storage HyperX Fury 120GB & Savage 480GB SSD, Seagate 250GB,250GB 7200rpm Kingston 64GB SSD
Display(s) Panasonic GT30 46'' 1080p 3D HDTV [Custom Resolution 4096*2304]
Case Corsair O-800D
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Power Supply Be Quiet! [Dark Power Pro 11] 1200W CM replaced [7-4-2017]
Mouse Asus ROG
Keyboard Microsoft Digital Media 1.0A
Software Win 10 Pro 64Bit v 1703 / OS[build 16299.192]
#7
Hi

I have reflashed my bios to three different bios with atiflash with reported success, but when I restart, my screens are blacked out
One of two; The vbios image is incorrect, *possible causes [core] [mem] and or [volt] timmings and or
pcb revision/layout at component level disabeling the vga output signal

Two of two; The vga drivers were not fully uninstalled before flashing the vbios image
[*flash cards individually one at a time]

atb (all the best)

Law-II
 
Last edited:
Joined
May 22, 2013
Messages
1,133 (0.66/day)
Likes
572
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#8
I didn't think ATi flash was working for the 7000 series cards?
maybe you can try the Sapphire Trixx 4.4.0 beta modded... Has worked for some
 
Last edited:

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#9
I didn't think ATi flash was working for the 7000 series cards?
maybe you can try the Sapphire Trixx 4.4.0 beta modded... Has worked for some

ATi Winflash 2.3.0 is dated March 2013 so should do. Can the Op list the specs/speeds for his cards so I can look at another Bios match. Please confirm that you flashed all 3 seperatly with ONLY one card in a PCI-E slot at a time?

Edit: No wonder you have had some issues, from what I can see, one of those you have flashed is for a 6GB card and the other is for a 3GB card! :eek:
 
Last edited:

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#10
ATi Winflash 2.3.0 is dated March 2013 so should do. Can the Op list the specs/speeds for his cards so I can look at another Bios match. Please confirm that you flashed all 3 seperatly with ONLY one card in a PCI-E slot at a time?

Edit: No wonder you have had some issues, from what I can see, one of those you have flashed is for a 6GB card and the other is for a 3GB card! :eek:
I flashed with atiflash 4.07 booted from a thumb drive.
Cards are these
I did not flash each card separately, I didn't realize that made a difference. I will try that this weekend.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#11
I flashed with atiflash 4.07 booted from a thumb drive.
Cards are these
I did not flash each card separately, I didn't realize that made a difference. I will try that this weekend.
In my experience it does make a difference so hopefully it may improve things for you, the only 2 occasions I have had flashing problems in the past were with multi GPU setups and flashing individually solved it for me on both occasions..... just make sure you flash the right one with the right amount of VRam!

If that does not work we may need to find a better Bios match for you.
 

krusin

New Member
Joined
May 15, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Processor i5-3570K
Motherboard Gigabyte Z77X-UDH5
Cooling Corsair Watercooled (Sealed Unit)
Memory Corsair 4 x 4gb
Video Card(s) 3 x Sapphire HD7970 Vapor-x
Storage M4-CT128 M4SSD2 SCSI Disk Device 120 GB + WDC WD20 02FAEX-007BA0 SCSI Disk Device 2 TB
Case NZXT Switch 810
Power Supply Corsair AX1200
#12
Flashing a single card worked flawlessly, thanks for the help.
For anyone wondering, I am hashing at 650 kh/s per card without any tweaks now...It should get better when I take the time to properly set it up.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#13
Excellent news, glad to be of help.... resolved and thread closed.
 
Status
Not open for further replies.