• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Bios Request: 1GB 8800GT bios to fix my Palit + via chipset/pcie 1.0 issue.

Epicurus

New Member
Joined
Jul 4, 2008
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
System Name Custom Build
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+ Socket 939
Motherboard Asus A8V-E SE
Memory 3 Gb DDR Kingston Value Ram (Non EEC)
Video Card(s) in between graphics cards
Storage Maxtor? 200 GB
Display(s) LG LCD
Case Antech Atlas Mini Server Case
Power Supply Antech TP2-550EPS12V 550W 36A on 12V rails
Software Windows XP Pro x64
#1
As you may be aware, not all 8800GTs are compatible with motherboards with old VIA chipsets or with PCIE 1.0/1.0a. My Palit 8800GT Super + 1GB isn't, but others have made thier cards compatible in thier latest firmwares. A lot of people have solved this issue by flashing a different bios onto thier card then modifying the timings and fan settings. I'd love to do this but I need the BIOS off of a 1GB card which is very hard to find as it's not in many of the databases and some companies like MSI have a live update service so you can't just download the BIOS straight off thier site.

As far as I know, XFX, EVGA and MSI have all fixed the issue in thier latest firmwares, and they have 1GB cards... so if somone with one of said cards would be able to make a copy of the bios on thier card with nibitor, and give me a shout, I'd appreciate it. Or you could be a good samaritan and submit it to techpowerup's database.

I would perfer a card that is not factory OCed (so 600MHz core/1800MHz mem) but I should be able to get things going even with an OCed bios if I edit some settings. Again, it must be a version with 1GB of memory and have the latest bios version.

I would really appreciate it if somone could help me out, because I'm not going to buy a new motherboard as that would mean I would have to buy a new CPU and RAM in my case which just isn't going to happen. I have spent weeks researching and working on this issue and Palit technical support has so far been painfully slow. I have been waiting for 2 weeks for a bios from them. It's been 24 days since I got the card and it still isn't working. Jesus, I am so fed up with this right now.
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,952 (2.68/day)
Likes
5,062
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#2
Well we do have a Palit representative (Palit_Guy) whom may be able to help you, he's a cool guy and has proven very helpful in many situations here on TPU. See if you can locate and PM him.

Also you should fill out your System Specs in UserCP and make sure to "Allow to Show" the system specs at the top, very helpful, even if you don't feel so that we can see what you're running for a build. And lastly, welcome to TPU, hopefully we can getcha sorted! I know there are a few users on here have that very card and may just be able to help you.

:toast:
 

Epicurus

New Member
Joined
Jul 4, 2008
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
System Name Custom Build
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+ Socket 939
Motherboard Asus A8V-E SE
Memory 3 Gb DDR Kingston Value Ram (Non EEC)
Video Card(s) in between graphics cards
Storage Maxtor? 200 GB
Display(s) LG LCD
Case Antech Atlas Mini Server Case
Power Supply Antech TP2-550EPS12V 550W 36A on 12V rails
Software Windows XP Pro x64
#3
Thank you. I've updated my system specs. I am positive this is the problem, but I suppose it may help others who have the same hardware and may be considering getting this graphics card. I spent considerable time lurking this and other tech-related forums, especially in the last month and I have noticed Palit_Guy before. I don't specifically need a Palit bios though, in fact I don't think they have this problem solved yet. I think any updated bios from a 1Gb 8800GT from XFX, EVGA or MSI (or any other manufacturer that solved the problem) should work in theory.
 

3xploit

New Member
Joined
Aug 20, 2007
Messages
275 (0.07/day)
Likes
24
Location
Canada
Processor i7 920 @ 3.9ghz 1.33vLoad
Motherboard evga x58
Cooling TRUE
Memory 6x1gb Aeneon 1600
Video Card(s) GTS 512 820/2052/1107 + accelero s1 (2x 120mm fans)
Storage Western Digital 500gb SATA
Display(s) ViewSonic 22" 1680x1050
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ONBOARD
Power Supply Tuniq 5501
Software Windows 7 x64 7100
#4

Epicurus

New Member
Joined
Jul 4, 2008
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
System Name Custom Build
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+ Socket 939
Motherboard Asus A8V-E SE
Memory 3 Gb DDR Kingston Value Ram (Non EEC)
Video Card(s) in between graphics cards
Storage Maxtor? 200 GB
Display(s) LG LCD
Case Antech Atlas Mini Server Case
Power Supply Antech TP2-550EPS12V 550W 36A on 12V rails
Software Windows XP Pro x64
#5
Yeah, thanks... I checked those... :/ Unfortunately the Nvidia and MSI Bioses are too old, since before the fix and there is no 1gb XFX or EVGA bios. The bios version I need has to be at least 62.92.24.XX.XX (at least that's when EVGA implemented thier fix)

The Palit ones wouldn't work because Palit never got around to fixing the issue. I don't think any of the other brands left on the list have fixed the issue either. I risked the ASUS one but it didn't help. It allowed my system to post but I still got extreme graphical artifacts even when adjusting the memmory timings, same thing I got when trying 512mb fixed EVGA bioses. Before I changed the bios to a fixed one, my system would not detect the graphics card at all.

So the solutions still seems to be: Wait X number more weeks until Palit sends me a new bios or track down an updated 1gb bios from those companies. Asus is never going to update the bios for my motherboard, I think they ditched it long ago.
 
Last edited:

Epicurus

New Member
Joined
Jul 4, 2008
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
System Name Custom Build
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+ Socket 939
Motherboard Asus A8V-E SE
Memory 3 Gb DDR Kingston Value Ram (Non EEC)
Video Card(s) in between graphics cards
Storage Maxtor? 200 GB
Display(s) LG LCD
Case Antech Atlas Mini Server Case
Power Supply Antech TP2-550EPS12V 550W 36A on 12V rails
Software Windows XP Pro x64
#6
I heard back from Palit and they finally sent me a bios after about 20 days. I won't try it out until tommorrow, but here it is in the meantime. I hope the next person with this problem can benefit from my experience.

Palit 8800 GT Super +1GB PCI-E 1.0 Bios:
 

Attachments