• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Black screen crash GPU 100% fan - Weird issue

Joined
Jan 12, 2012
Messages
36 (0.02/day)
Likes
8
System Name THE BEAST
Processor i7 8700k
Motherboard ROG MAXIMUS X HERO
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB DDR4 Corsair Dominator Platinum 3200
Video Card(s) RX VEGA 64
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 x3 Samsung SSD 1TB, 500gb, 250gb
Display(s) Monitor: BenQ XL2730Z 144hz - "FreeSync"
Case lian-li alpha 550 - Black
Audio Device(s) Sennheiser GSX 1000 audio amplifier, Philips Fidelio x
Power Supply SuperFlower Leadex Platinum 1000W Fully Modular "80 Plus Platinum
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Corsair Strafe RGB Red Switches Mechanical
Software Windows 10 Pro 64bit
#1
Hello I have a very strange issue happening with my PC atm, first let me give you the specs

i7 8700k - Tested OC and Stock - Running Stock atm
ROG Maximus X Hero
16GB Corsair Dominator 3200mhz tested at the XMP speed at Stock - Running stock atm
1000w Superflower leadex platinum
RX VEGA 64 - Stock

This only happens when running games, its never happened when I just idea or using Chrome etc At random my screen with just turn off and the GPU fan speed will boost to 100% and audio will repeat itself i need to hold power button to switch off. When I back onto the desktop and I look inside Event Viewer I see that the Display driver had stopped Responding and Recovered. It never Recovers
So at this stage I start running all tests, RAM, SSD, HDD, changing PCIe cables maybe its the PSU? CPU? etc

This crash is so random that I have had it happen 30 mins into a game and 12 hours I had a game running for Alt-tabing in and out for 12 hours till it crashed.

I believe I found the issue and so far I not crashed for almost a day now. If I leave RX VEGA Wattman on balanced preset it will black screen
What I did was setup a custom wattman set the power limit to 50% and adjust the core clocks abit to 1300/1400 about what I get with balanced so it really hasn't changed....

Does anyone know why a stock preset from AMD Balanced mode might crash a system?
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,354 (2.25/day)
Likes
4,224
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
#2
I believe I found the issue and so far I not crashed for almost a day now. If I leave RX VEGA Wattman on balanced preset it will black screen
What I did was setup a custom wattman set the power limit to 50% and adjust the core clocks abit to 1300/1400 about what I get with balanced so it really hasn't changed....

Does anyone know why a stock preset from AMD Balanced mode might crash a system?
Update your system specs! ...that's quite an upgrade ;)

I don't know specifically, but can tell you after owning 2 Vega 64's and playing for hours with both, they behaved fine. I did notice the second one (they were both Powercolor), it ran almost 15c hotter than the first. My guess is that there's some instability with that particular card in the stock mode (overstating the obvious). Have you measured peak core/mem speeds and temps with GPUz???
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
36 (0.02/day)
Likes
8
System Name THE BEAST
Processor i7 8700k
Motherboard ROG MAXIMUS X HERO
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB DDR4 Corsair Dominator Platinum 3200
Video Card(s) RX VEGA 64
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 x3 Samsung SSD 1TB, 500gb, 250gb
Display(s) Monitor: BenQ XL2730Z 144hz - "FreeSync"
Case lian-li alpha 550 - Black
Audio Device(s) Sennheiser GSX 1000 audio amplifier, Philips Fidelio x
Power Supply SuperFlower Leadex Platinum 1000W Fully Modular "80 Plus Platinum
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Corsair Strafe RGB Red Switches Mechanical
Software Windows 10 Pro 64bit
#3
Update your system specs! ...that's quite an upgrade ;)

I don't know specifically, but can tell you after owning 2 Vega 64's and playing for hours with both, they behaved fine. I did notice the second one (they were both Powercolor), it ran almost 15c hotter than the first. My guess is that there's some instability with that particular card in the stock mode (overstating the obvious). Have you measured peak core/mem speeds and temps with GPUz???
Yeah nothing looks out of place, core speed starts of around 1500mhz memory 945 the core speed drops down and remains around 1300mhz has the GPU heats up. the max temp is no more than 80c on the core and memory.
 
Joined
Mar 18, 2008
Messages
4,668 (1.24/day)
Likes
1,141
Location
Australia
System Name Night Rider | Mini LAN PC | Workhorse
Processor AMD FX 8350 | i7 2600 | i7 970
Motherboard GA-990FXA-UD3 AM3+ | GA-H77M-D3H | Gigabyte EX58-UD5
Cooling AMD Wraith cooler| Coolermaster Gemini with Noctua 3000RPM Fan | Big shairkan B
Memory 4x2GB DDR3 G.Skill 1600 6-8-6-24| 2x4GB Corsair 1600 | 6x2GB DDR3 1300 Corsair
Video Card(s) ASUS GTX 970 OC in Sli | Gainward GTX 650 TI GS | ASUS 7970 Matrix
Storage 250GB Plextor SSD Por 5 /1TB WD Black | 500GB WD ES/WD Black | WD 320/Seagate 320
Display(s) LG 27" 1440P| Samsung 20" S20C300L/DELL 15" | 22" DELL/19"DELL
Case LIAN LI PC-18 | Mini ATX Case (custom) | Atrix C4 9001
Audio Device(s) Onboard | Onbaord | Onboard
Power Supply Silverstone 750 | Silverstone Mini 450W | Corsair CX-750
Mouse Gigabyte aivia krypton gaming mouse | Rapoo V900 | Gigabyte 6850X
Keyboard MAX Keyboard Nighthawk X8 | Creative Fatal1ty eluminx | Some POS Logitech
Software Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64/Windows 10 Home
#4
When ive seen this before from AMD cards, it ends up to be faulty, try different drivers if that doesnt work id say RMA the card
 
Joined
Aug 16, 2016
Messages
719 (1.02/day)
Likes
560
Location
Croatistan
System Name Tamagotchi Extreme
Processor Intel Core i7 6700K
Motherboard MSI Z170A Krait Gaming 3X
Cooling Be Quiet! Shadow Rock Slim with Arctic MX-4
Memory 16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000 MHz
Video Card(s) Sapphire Nitro R9 390 8GB with back plate
Storage Mushkin Triactor 240GB + Toshiba X300 4TB
Display(s) Philips 237E7QDSB/00 23" FHD IPS
Case Aerocool Aero-1000 white + 4 Arctic F12 PWM Rev.2 fans
Audio Device(s) Onboard Audio Boost 3 with Nahimic Audio Enhancer
Power Supply FSP Hydro G 650W (80 Plus Gold)
Mouse Sharkoon Shark Force
Keyboard E-Blue Cobra II
Software Windows 8.1 Pro x64
Benchmark Scores CPU-Z 1.82.2 (4,8 GHz + XMP): 574 ST / 2887 MT
#5
If your GPU from Sapphire? I don't know whether such issue affects all AMD cards, but similar problem affects my Sapphire Nitro R9 390 - whenever I modified frequency or voltage values. My screen doesn't crash or anything like that, but I experience massive throttling and when I exit the game and run TRIXX, fans automatically spin to 100%. The GPU was overheating because TRIXX interfered with cooling and the fans didn't spin.
I found a solution! :) I uninstalled TRIXX, removed its remains manually from the PC and registry, restarted the PC and installed TRIXX again - just for the sake of custom fan curve. I advise you to avoid overclocking, undervolting, overvolting, raising power limits etc. Or if you do, set custom fan curve or fixed fan speed - eg. 60%.

I advise you to reset the GPU to stock values, uninstall Radeon software, remove its remains (because software never uninstalls completely), restart the PC and make a clean install of the same software. Do not modify anything and see if the problem persists. If it doesn't, the card isn't faulty.
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
36 (0.02/day)
Likes
8
System Name THE BEAST
Processor i7 8700k
Motherboard ROG MAXIMUS X HERO
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB DDR4 Corsair Dominator Platinum 3200
Video Card(s) RX VEGA 64
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 x3 Samsung SSD 1TB, 500gb, 250gb
Display(s) Monitor: BenQ XL2730Z 144hz - "FreeSync"
Case lian-li alpha 550 - Black
Audio Device(s) Sennheiser GSX 1000 audio amplifier, Philips Fidelio x
Power Supply SuperFlower Leadex Platinum 1000W Fully Modular "80 Plus Platinum
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Corsair Strafe RGB Red Switches Mechanical
Software Windows 10 Pro 64bit
#6
If your GPU from Sapphire? I don't know whether such issue affects all AMD cards, but similar problem affects my Sapphire Nitro R9 390 - whenever I modified frequency or voltage values. My screen doesn't crash or anything like that, but I experience massive throttling and when I exit the game and run TRIXX, fans automatically spin to 100%. The GPU was overheating because TRIXX interfered with cooling and the fans didn't spin.
I found a solution! :) I uninstalled TRIXX, removed its remains manually from the PC and registry, restarted the PC and installed TRIXX again - just for the sake of custom fan curve. I advise you to avoid overclocking, undervolting, overvolting, raising power limits etc. Or if you do, set custom fan curve or fixed fan speed - eg. 60%.

I advise you to reset the GPU to stock values, uninstall Radeon software, remove its remains (because software never uninstalls completely), restart the PC and make a clean install of the same software. Do not modify anything and see if the problem persists. If it doesn't, the card isn't faulty.
The GPU is a Ref Sapphire. I dont install any OC software like Trixx or Afterburner. This is happening on the out of the box settings :( I have even couple days ago reinstalled Windows 10 full fresh install and just had the basic drivers and a game installed for testing the issue remained.

My only fix so far is changing the core states myself to a lower number than what is out of the box. So far I am yet to crash doing this.

Am just confused by how this is fixing the problem. I still getting the same speeds now vs the balanced preset.

When ive seen this before from AMD cards, it ends up to be faulty, try different drivers if that doesnt work id say RMA the card
I think you right, or my PSU is the issue.
 
Joined
Jan 6, 2014
Messages
151 (0.09/day)
Likes
32
System Name #projectEVO v2
Processor Intel i7 5820K @4.3Ghz
Motherboard Asus X99M-WS Motherboard
Cooling EK Supremacy EVO CPU, EK FTW3 GPU, Alphacool Monsta 240, Alphacool UT60 360, Aquacomputer Aqauero 6X
Memory Corsair 16gb Vengeance Ram LPX @3000MHz
Video Card(s) EVGA GTX 1080Ti FTW3 SLI
Storage HyperX Predator 240GB M.2 SSD, Seagate 4TB 7200rpm HDD (x2)
Display(s) ASUS MG279Q 1440P @144hz (3x) (7680x1440P) and ASUS PB287Q 4K Monitor and HTC VIVE
Case CaseLabs Mercury S5
Audio Device(s) TEAC AI-101DA | Schitt Stack UBER | Beyerdynamic DT990 | Sennheiser HD6XX
Power Supply EVGA 1600 Watt T2
Mouse Steel Series RIVAL 310
Keyboard Cooler Master Novatouch TKL, HHKB Pro 2, RealForce Topre 104UB, Topre Realforce RGB
Software Windows 10 PRO
#7
I've had this issue with a few VEGA 64's on one particular system with a Ryzen 1700X, ASUS Crosshair Hero VI, and Seasonic 1200 Watt XP3 Platinum and 1000 Watt PRIME Platinum PSU's. Oddly once i Transferred my crossfire VEGA 64's to a system with an Intel 8700K, ASUS Maximus Hero X, and EVGA 1600 Watt T2 Titanium PSU, all those issues went away. Still having an issue with this on a VEGA 64 LE on my AMD setup.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,152 (5.49/day)
Likes
6,638
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Top