• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Bootup problem

Joined
May 26, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 3700+ 2.2GHz
Motherboard Asus A8N32-SLi Deluxe
Cooling Akasa AK-913 EVO 33 Direct HeatPipe Copper
Memory 2GB Corsair XMS3200 dual 1GB+1GB(2-3-3-6)
Video Card(s) XFX 7900GTX Extreme Edition 512MB/675MHz/1700MHz
Storage Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA 16MB 7200RPM
Display(s) Samsung 19" LCD Syncmaster 930BF 4ms
Case In-Win S564 Midi Tower
Audio Device(s) Realtek® ALC850 8.1-channel
Power Supply XION ATX 500W SLI
Software XP Proff.sp2
#1
I have sometimes problems with windows.It takes sometimes up to 5 min. to start the, my cpu liht stays on.It not happening all time.What could be the problem.I have 3months old bios and new video card with new drivers.Everything works perfectly when it boots up.:banghead:
 
Joined
Mar 26, 2005
Messages
1,807 (0.39/day)
Likes
35
Location
Hamburg
Processor Intel I7 2600k@ 4.5
Motherboard Gigabyte p67 ud4 b3
Cooling AC Cuplex kryos Hf
Memory 8096 Exceleram 1600@ 1333 Cl9 1.35v
Video Card(s) Palit Gtx570@950/1900@1.063v
Storage Ocz Vertex 3 120gb, 2tb Seagate 7200rpm s-ata3
Display(s) Asus 24inch Lcd
Case Coolermaster Cosmos S
Audio Device(s) Creative X-fi with Teufel Magnum Power Edition
Power Supply Coolermaster 700W Silent Pro Gold
Software Linux?^^ ;P Windows 7 64bit
#2
do you repared your windows or where comes your installed version from?
and are you hanging while the windows logo is showing or while the black screen or in welcome screen?
 
Joined
May 26, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 3700+ 2.2GHz
Motherboard Asus A8N32-SLi Deluxe
Cooling Akasa AK-913 EVO 33 Direct HeatPipe Copper
Memory 2GB Corsair XMS3200 dual 1GB+1GB(2-3-3-6)
Video Card(s) XFX 7900GTX Extreme Edition 512MB/675MHz/1700MHz
Storage Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA 16MB 7200RPM
Display(s) Samsung 19" LCD Syncmaster 930BF 4ms
Case In-Win S564 Midi Tower
Audio Device(s) Realtek® ALC850 8.1-channel
Power Supply XION ATX 500W SLI
Software XP Proff.sp2
#3
yes when wind. logo is on and loading and it is corporate license
 
Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (2.07/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#4
Go into BIOS and disable Cool N Quiet. Cool N Quiet basically turns your processor down to like 1GHZ when you're not using the computer. There's some trouble with this on your system, I think, so it runs Cool N Quiet all the time.
 
Joined
May 26, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 3700+ 2.2GHz
Motherboard Asus A8N32-SLi Deluxe
Cooling Akasa AK-913 EVO 33 Direct HeatPipe Copper
Memory 2GB Corsair XMS3200 dual 1GB+1GB(2-3-3-6)
Video Card(s) XFX 7900GTX Extreme Edition 512MB/675MHz/1700MHz
Storage Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA 16MB 7200RPM
Display(s) Samsung 19" LCD Syncmaster 930BF 4ms
Case In-Win S564 Midi Tower
Audio Device(s) Realtek® ALC850 8.1-channel
Power Supply XION ATX 500W SLI
Software XP Proff.sp2
#5
Thanks! will try it today
 
Joined
May 26, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 3700+ 2.2GHz
Motherboard Asus A8N32-SLi Deluxe
Cooling Akasa AK-913 EVO 33 Direct HeatPipe Copper
Memory 2GB Corsair XMS3200 dual 1GB+1GB(2-3-3-6)
Video Card(s) XFX 7900GTX Extreme Edition 512MB/675MHz/1700MHz
Storage Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA 16MB 7200RPM
Display(s) Samsung 19" LCD Syncmaster 930BF 4ms
Case In-Win S564 Midi Tower
Audio Device(s) Realtek® ALC850 8.1-channel
Power Supply XION ATX 500W SLI
Software XP Proff.sp2
#6
I have tried the Qool 'N' Quiet problem still persist.Could anybody give some advice please
 
Joined
May 15, 2006
Messages
4,677 (1.10/day)
Likes
86
Location
Someone who's going to find NewTekie1 and teach hi
Processor DualCore AMD Athlon 64x2 4800+ (o/c 2801mhz STABLE (Ketxxx, POGE, Tatty One, ME))
Motherboard ASUS A8N-SLI Premium (PCIe x16, x4, x1)
Cooling PhaseChange Coolermaster CM754/939 (fan/heatsink), Thermalright heatspreaders + fan built on (RAM)
Memory 512mb PC-3200 DDR400 (set DDR-33 for o/c) by Corsair (matched pair, 2x256mb) 200.1/200mhz
Video Card(s) BFG GeForce 7900 GTX OC 512mb GDDR3 ram (o/c manually to 686 core/865 memory) - PhaseChange cooled
Storage Dual "Raptor X" 16mb 10krpm/RAID 0 Promise EX8350 x4 PCIe 128mb & Intel IO chip/CENATEK RocketDrive
Display(s) SONY 19" Trinitron MultiScan 400ps 1600x1200 75hz refresh 32-bit color
Case Antec Super-LanBoy (aluminum baby-tower w/ lower front & upper rear cooling exhaust fans)
Audio Device(s) RealTek AC97 onboard mobo stereo sound (Altec Lansing ACS-45 speakers - 10 yrs. still running!)
Power Supply Antec 500w ATX 2.0 "SmartPower" powersupply
Software Windows Server 2003 SP #1 fully patched, & massively tuned/tweaked to-the-max (plus latest drivers)
#7
Have you ever appended the /SOS (or, /bootlog) switch to your Windows OS bootup line inside boot.ini in root of C:\?

IIRC, that /SOS switch will show you (ala oldstyle OS loaders, like Linux has/had) more than just the "dots" of the drivers loading (like NT 3.5x & 4.x had showing during bootstrap in realmode), but actually each driver loading.

The /bootlog one is just what it says - it logs things during bootup & progressions of it. This switch turns on boot logging to a file that is named systemroot\Ntbtlog.txt.

That alone MAY help you diagnose which driver is "hanging up" or loading slowly, so you could look for an update or alternate (or. possibly report this to its vendor).

Another possible that MAY help you, is the user of the "Driver Verifier" tool, verifier.exe... did a post on how to use it here @ these forums:

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=12810

:)

* Hope that helps, because I am assuming its driver related, (could be a service too though) because of what you're stating...

However, I could be wrong, just like anyone else (assuming is dangerous, & I am not "right there" & all that, only 'remotely debugging' you here as are others).

There is also a "VERBOSE SWITCH" during your logon that MIGHT be of assist to you, & it's done via a registry hack (reports what's going on more specifically during logon for you), here are its particulars:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system]
"VerboseStatus"=dword:00000001

(Watch that space that's appearing in the word CURRENT in that path in the registry - for some reason? On edit here, it's NOT showing a space, but it IS on posting... don't "cut & paste" that, manually enter it is my advice)

APK

P.S.=> Now, if it's NOT drivers? I would suspect services... only way to really diagnose that imo, is to "trial & error" it, enabling only a minimum set & then enabling others (there's a decent set of guides on this forum for services trimming if your not "into" that yourself, but odds are, you are!)... apk
 
Last edited:
Joined
May 26, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 3700+ 2.2GHz
Motherboard Asus A8N32-SLi Deluxe
Cooling Akasa AK-913 EVO 33 Direct HeatPipe Copper
Memory 2GB Corsair XMS3200 dual 1GB+1GB(2-3-3-6)
Video Card(s) XFX 7900GTX Extreme Edition 512MB/675MHz/1700MHz
Storage Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA 16MB 7200RPM
Display(s) Samsung 19" LCD Syncmaster 930BF 4ms
Case In-Win S564 Midi Tower
Audio Device(s) Realtek® ALC850 8.1-channel
Power Supply XION ATX 500W SLI
Software XP Proff.sp2
#8
but one question? I have heard that maxtor diamond10 have had problems, could it be that my hd is bad?and how is the best way to test it.
The problem occures when my pc have been switcht off some time(like a half day)
if I do just the restart its boots up normaly.
 
Joined
May 15, 2006
Messages
4,677 (1.10/day)
Likes
86
Location
Someone who's going to find NewTekie1 and teach hi
Processor DualCore AMD Athlon 64x2 4800+ (o/c 2801mhz STABLE (Ketxxx, POGE, Tatty One, ME))
Motherboard ASUS A8N-SLI Premium (PCIe x16, x4, x1)
Cooling PhaseChange Coolermaster CM754/939 (fan/heatsink), Thermalright heatspreaders + fan built on (RAM)
Memory 512mb PC-3200 DDR400 (set DDR-33 for o/c) by Corsair (matched pair, 2x256mb) 200.1/200mhz
Video Card(s) BFG GeForce 7900 GTX OC 512mb GDDR3 ram (o/c manually to 686 core/865 memory) - PhaseChange cooled
Storage Dual "Raptor X" 16mb 10krpm/RAID 0 Promise EX8350 x4 PCIe 128mb & Intel IO chip/CENATEK RocketDrive
Display(s) SONY 19" Trinitron MultiScan 400ps 1600x1200 75hz refresh 32-bit color
Case Antec Super-LanBoy (aluminum baby-tower w/ lower front & upper rear cooling exhaust fans)
Audio Device(s) RealTek AC97 onboard mobo stereo sound (Altec Lansing ACS-45 speakers - 10 yrs. still running!)
Power Supply Antec 500w ATX 2.0 "SmartPower" powersupply
Software Windows Server 2003 SP #1 fully patched, & massively tuned/tweaked to-the-max (plus latest drivers)
#9
Kaljurand33 said:
but one question? I have heard that maxtor diamond10 have had problems, could it be that my hd is bad?and how is the best way to test it.
The problem occures when my pc have been switcht off some time(like a half day)
if I do just the restart its boots up normaly.
It's possible it's not "110% compatible" w/ your mobo...

Funny thing is, now that you pointed that out?

Well, I had that happen on an Abit IC7-Max3 (nice as that mobo was, 1 of the top of 2003), w/ a NEW WD "Raptor X" 150gb SATA 16mb buffered 10k rpm diskdrive I have here, in my older/2nd machine here!

It was MY fault - I didn't check to see if it was compatible w/ older mobos, which used SATA 'bridges' many times (or, it may have been the disks themselves from WD, not sure anymore, but I know this was the case one way or the other), whereas new ones do not many times nowadays.

I had "intermittent" bootups, slow ones, etc. (so, you may be dead-on)... even though "older" Raptors (36gb & 74gb units w/ 8mb buffers on them & 10k rpm speed) work great w/ my 2nd rig's mobo!

ESPECIALLY AFTER POWERING DOWN - which it seems, you are seeing too!

(EDIT PART - easiest way to debug this may be to either: 1.) Reinstall the OS with this new disk & see how it goes, rebooting after each new update/patch by MS &/or softwares you use... OR, 2.) Trying another HDD!)

APK

P.S.=> If that's NOT the case? Try that stuff above, it may help you id the problem @ the very least...

See, I've got a "tendency" to often assume SOFTWARE/OS side stuff first (especially if not given all the 'hardware facts' but those are easy to overlook/forget right off the bat because I often assume that "you put it in & it should work" compatibility, I do it too)!

Nature of my job & all that, & have 'forgotten my roots' as a network engineer/hardware techie (which when I was primarily in that mindset, I would check hardwares first)! apk
 
Last edited: