• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

BSOD while gaming now boot loop

Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#1
I was playing LOL then the desktop bsod and when i tried to turn it on it entered a boot loop (black sreen). I forget to look at the error message but last time it bsod (2 weeks ago) it was atimak or sth like that.

I suspect it's the vid card problem so I removed it and plug the screen to the onboard card. This time screen would show boot screen but reboot right after. At this stage I'm able to enter bios. I unplugged all peripherals but still the same.

My suspect: video card 4870 or psu corsair hx620
History: i had this problem before with my old desktop. i chanced it and bought new mobo and i3-2120 and new ram and it solved the problem. I have been using the 4870 and psu corsair hx620 (moved from old system to new system) for about 4 years.

What should I do?
 
Last edited:
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#2
if worst come to worst i would probably looking for a gpu+psu combo from newegg for under $200. i only play LOL so i dont need anything too powerful. and my screen is only 19inch
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,315 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#3
take out your ram and test them one by one, If that fails reset the bios and you could check the speed and voltages of the ram to see if the voltages are right and make sure as what you set the voltage at it might be a little higher or lower.
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#4
i did the ram test one by one and still the same. When i take both ram out there's no error beep. could it really be the ram since i bought it less than a year? (even they are cheap kind like $45 for 8gb)
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,315 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#5
i did the ram test one by one and still the same. When i take both ram out there's no error beep. could it really be the ram since i bought it less than a year? (even they are cheap kind like $45 for 8gb)
So there is a beep before you started to take out the ram ?, be worth checking the motherboard website for beep codes for your board.

It's possible, but it could be the HDD or just OS corruption or many other things.

So there is no picture with the 4870 correct ?, but when you use the onboard you get a picture but reboots when it starts using the HDD ?.

Maybe the video card died and coursed OS corruption.

I would try a spare HDD if you have one handy or even ask a friend and see.
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#6
There was no beep both when the ram is plugged in or not. The os corruption does sound possible...
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#7
update to my problem:

I took out the 4870 and 1 stick of ram and tried to use the onboard vid card. My thought was that the os is corrupted.

I reinstalled win 7 on my original os drive (format + reinstall) and every thing went well until after the installation complete. After the installation finished, at the stage where it says "preparing desktop" it would then change to "shut down" and turn off right after and boot loop.

I tried another hdd but the same thing happen. I took out the mb battery to reset bios but the same boot loop persist.

at this point i think it could be the mb or the sata cable? or corrupted bios?
 
Last edited:
Joined
Mar 19, 2012
Messages
377 (0.18/day)
Likes
35
Location
Rizal, Philippines
System Name Poor Man's Build
Processor Intel i7 3960X 4.9Ghz Sandy Bridge E
Motherboard MSi X79A-GD65 8D
Cooling XSPC 240mm and 360MM (External) Rad
Memory 64Gb Corsair Dominator Platinum
Video Card(s) EVGA GTX770 SC ACX SLI (non water cooled yet)
Storage Intel 520 240GB SSD x2 /x2 WD Caviar Black 3TB 7200RPM 64MB Cache
Display(s) ASUS 27" 2560X1440 x3
Case Corsair 900D (upgraded from my lvl 10 gt and 600T)
Audio Device(s) Asus Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX1200i 80PLUS Platinum
Software Windows 7 Ultimate (FPP)
#8
well you might need a shopping cart on newegg for a nice combo deals.
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#9
bump
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#10
Your issue is identical to mine, literally. I'm rmaing my processor and mobo right now, and preparing myself for the possibility of ssd and both graphics cards too, all down to a freaky mobo
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#11
aargggg is it really the mobo? i just bought it not long ago too :((((((( please tell me there are other possibilities i will try it
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#12
aargggg is it really the mobo? i just bought it not long ago too :((((((( please tell me there are other possibilities i will try it
My mobo was 3 months old, and processor was about 5!
I tested my processor in another mobo, and it lit up the CPU ERROR LED, so the processor had an issue too, which i can only assume is the fault of the mobo, unless the processor took it out! Graphics cards started cooking too, havent been able to test if they are ok yet, will get the chance tonight, and then i have to test my ssd as well.
I reinstalled windows like you, then it bluescreened straight afterwards, and got stuck in an infinite loop of bluescreens with the 0x124 error, which is hardware related.
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#13
i purchased the combo from newegg since May last year. If I rma now who should i go through?
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#14
i purchased the combo from newegg since May last year. If I rma now who should i go through?
Newegg I believe, you're lucky, theyre half competent. My supplier is not so good, and I have to check my processor in a third system yet, as the mobo has been put in my brothers computer, and it seems to work fine, although it wont overclock for some reason. God knows what my issue is, its far too generalised, could be anything.
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
2,553 (0.84/day)
Likes
1,013
Location
United States
System Name Aluminum Mallard
Processor Intel i7 940
Motherboard ASUS Rampage III: Gene
Cooling Noctua C-12P
Memory 6GB Corsair Dominator DDR3
Video Card(s) ASUS HD5870
Storage OCZ Vertex 2 60GB SSD, 2 x Seagate Barracuda 7200.12 in RAID0
Display(s) HP w2338h
Case Corsair 700D
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair TX850
Software Win7 Ult 64 bit
Benchmark Scores 31 FPS in Dalaran.
#15
Do you have a spare PSU or someone that can slap theirs in your PC? I'd try to test that before you drop more money on a new mobo.
 
Joined
Apr 4, 2009
Messages
529 (0.17/day)
Likes
20
Processor i3-4160
Motherboard msi z97 pcmate
Cooling generic
Memory 8gb ballistix
Video Card(s) evga 750 ti ftw
Storage samsung ssd 120gb + 1tb samsung
Case 210 elite
Power Supply evga 500w
Software Win 7 ultimate 64bit
#16
i do have a spare psu. could psu be the problem if the computer boot just fine during windows reinstall and almost get to the desktop? it's as if windows refuse to get to desktop...it wasnt a cold shutdown at the preparing desktop stage, it actually says "shutting down" with spinning circle and everything...

(im bumping this hoping i would get more inputs :p . I cant get around to fix it until this weekend)
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,315 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#17
Well as you do have a spare one it wont do any harm to try.

Was this on the 6Gbit or the 3Gbit port you tried this on ?.. As you were saying you were getting better results using a different port which all so might mean the problem is with the mobo.

So you could try different ports but make sure the bios is setup at safe settings.


Sorry been away with the flu GAH..