• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

burning smell from h50

Joined
Apr 8, 2009
Messages
205 (0.06/day)
Likes
26
System Name my pc
Processor i5 2500k 5.2ghz @ 1.47v
Motherboard Asus P8Z68-V
Cooling XSPC Rasa RS360. Adding an RX240 soon
Memory 8GB XMS 3 1600mhz
Video Card(s) GTX 580 SLI 1ghz
Storage Western Digital 320gb Blue Caviar Raid 0
Display(s) Acer 23 H233H
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard :(
Power Supply Antec TruePower Quattro 1200w
Software Windows Vista Business 64bit
Benchmark Scores 49.6k Vantage
#1
I picked a new h50 cooler from bestbuy today and it was working great untill I did a intelburn test and during the 2nd run I started smelling a kind of burnt plastic coming from my PC. I checked it and it originated from the cooler. Now I was getting worried so I stopped the test and the pump started making noises. I turned off the computer now and before it shut down, the PUMP made a weird sound before turning off. Wtf is going on? Has it burnt out in less than 4 hours of use?!
 
Last edited:
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,646 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#2
have you checked visually, if theres something melt it should appear, try to remove it all the check visually,
does after the test your rig act something strange, like error, bsod or something that should be
for new thing i guess its coz its brand new and it aint got warm up time enough before you run it on test, its fine just like the stuff is 'shocked'
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
11,515 (3.96/day)
Likes
6,271
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7900X 4.5GHz 10c/10t 1.15V.
Motherboard ASUS Prime X299 Deluxe
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#3
Did you take the plastic off the base of the cooler before you installed it?
 
Joined
Nov 3, 2010
Messages
335 (0.13/day)
Likes
57
Location
London, England, UK
System Name Devil's Canyon PC build
Processor Intel i7-4790K
Motherboard Gigabyte Z97X-G1 Gaming WIFI-BK
Cooling Prolimatech Megahalems Black Edition Air Cooler, 2x Akasa 120mm PWN Piranha Fans (push-pull config)
Memory Patriot Viper 3 "Black Mamba" 32GB (4x8GB), 2133MHz, C11-11-11-30, 1.5v
Video Card(s) Gigabyte Windforce X3 GeForce GTX Titan X 12GB GDDR5 (Non-Pascal)
Storage Samsung 850 PRO 512GB SSD, 1TB Samsung 840 EVO SSD, Seagate 8TB Archive HDD, 2TB Samsung M9T HDD
Display(s) Asus ROG Swift 27" 144Hz G-Sync Gaming Monitor
Case Corsair Obsidian 650D Midi Tower - Black, 3x230mm Bitfenix SPECTRE PRO, 1x120mm Bitfenix PWN (SP)
Power Supply Seasonic 660W Platinum Certified Modular
Software Microsoft Windows 10 Pro x64
#4
It could be your CPU melting. :D
(Obviously not... well it shouldn't be...)

My advice is run you PC for a while, monitor the temps and if the problem is still there then I recommend that you replace the CPU Cooler with another one (doesn't have to be something new or serious, just as long as it is fully functioning) and if the problem is gone then you are certain by 100% that it is the H50 that needs to be examined and from there you should decide on whether you need a refund (if possible) or just replace it with something else.
 
Joined
Dec 2, 2009
Messages
3,257 (1.11/day)
Likes
315
System Name Mercury KM-81
Processor Phenom II x4 B50
Motherboard ASUS M4A89GTD PRO
Cooling Cooler Master Hyper TX3
Memory 6GB Ram (4GBx1 Corsair 2GBx1 Nanya)
Video Card(s) PowerColor AX6770 V2.0
Storage 2TB WD Black, 1TB Hitachi, 500 GB WD Blue
Display(s) Philips 247E-LPH 24" 1920x1080
Case Mercury
Audio Device(s) Integrated Realtek
Power Supply Corsair 750TX
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Maybe it is time to benchmark :D
#5
Joined
Apr 8, 2009
Messages
205 (0.06/day)
Likes
26
System Name my pc
Processor i5 2500k 5.2ghz @ 1.47v
Motherboard Asus P8Z68-V
Cooling XSPC Rasa RS360. Adding an RX240 soon
Memory 8GB XMS 3 1600mhz
Video Card(s) GTX 580 SLI 1ghz
Storage Western Digital 320gb Blue Caviar Raid 0
Display(s) Acer 23 H233H
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard :(
Power Supply Antec TruePower Quattro 1200w
Software Windows Vista Business 64bit
Benchmark Scores 49.6k Vantage
#6
Ya I took the plastic off. And it seems to be working fine now. Idk but my temps sky rocketed from 45-50c idle to 90c in burntest. Thats when I started smelling the burnt smell.
 
Joined
Jan 2, 2008
Messages
3,248 (0.89/day)
Likes
396
System Name Thakk
Processor i7 6700k @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte G1 Z170N ITX
Cooling Deepcool Maelstrom 120k / H55
Memory 16GB Corsair LPX DDR4 2400
Video Card(s) GTX1080ti Founders Ed. AIO Cooled
Storage Corsair Force GT 120GB SSD / Intel 250GB SSD / Samsung Pro 512 SSD / 3TB Seagate SV32
Display(s) Acer Predator X34 100hz IPS Gsync / HTC Vive
Case Cougar QBX mini itx
Audio Device(s) Realtek ALC1150 > Creative Gigaworks T40 > AKG Q701
Power Supply Thermaltake 600w 140mm
Mouse Logitech G900
Keyboard Ducky Shine TKL MX Blue + Vortex PBT Doubleshots
Software Windows 10 64bit
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12108888
#7
reseat. make sure when seating, not to lift up the base not even by a millimeter
 

Nitro-Max

New Member
Joined
Sep 9, 2006
Messages
2,476 (0.60/day)
Likes
232
Location
Great Yarmouth, United Kingdom.{East Anglian Coast
System Name Hells Core.
Processor Q6600 Go @ 3.6ghz 24/7 1.360v stable.
Motherboard Asus Rampage Formula.
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro (lapped). 1x120mm Akasa fan 2x80mm akasa fans (variable speeds)
Memory OCZ Reaper HPC 4GB 2x2 gigs pc2-6400 latency 6-6-6-15 @1100mhz. D9,s
Video Card(s) 2 x HIS HD5870's Crossfire
Storage WD Caviar SE 160GB 7200RPM SATAII 8MB Cache / Samsung 7200RPM SATAII 16mb Cache.
Display(s) 22" Benq True LED/HD.
Case Inwin IronClad Gaming case
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi™ XtremeMusic EAX 5.0.2
Power Supply Hiper 880W Type-M Quad sli crossfire certified. 85% Efficiency Rated.
Software Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores "3dmark06 23995" Q6600@4.3ghz 3870x2 GPU @900mhz MEM @1000mhz-OS XP. "The Current TPU Champ"
#8
The pump faulty?
 
Joined
Jan 2, 2008
Messages
3,248 (0.89/day)
Likes
396
System Name Thakk
Processor i7 6700k @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte G1 Z170N ITX
Cooling Deepcool Maelstrom 120k / H55
Memory 16GB Corsair LPX DDR4 2400
Video Card(s) GTX1080ti Founders Ed. AIO Cooled
Storage Corsair Force GT 120GB SSD / Intel 250GB SSD / Samsung Pro 512 SSD / 3TB Seagate SV32
Display(s) Acer Predator X34 100hz IPS Gsync / HTC Vive
Case Cougar QBX mini itx
Audio Device(s) Realtek ALC1150 > Creative Gigaworks T40 > AKG Q701
Power Supply Thermaltake 600w 140mm
Mouse Logitech G900
Keyboard Ducky Shine TKL MX Blue + Vortex PBT Doubleshots
Software Windows 10 64bit
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12108888
#9
So hows your temps now?
 
Joined
Dec 10, 2009
Messages
381 (0.13/day)
Likes
63
Location
Brisbane, Australia
System Name l The '1 pvvn j00 ^oobeh?!? l
Processor l Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz @ 4.2GHZ l
Motherboard l Gigabyte GA-EP45-UD3P Rev 1.1 l
Cooling Corsair H20 Watercooling l 6 Fans l Thermaltake DualOrb VGA Cooler
Memory l Kingston Hyper X 1066MHZ DDR2 6GB l
Video Card(s) MSI R6870 1GB Twin Frozr II
Storage l OCZ Vertex 60GB SSD l 2x1TB WD Caviar Green 7,200RPM Raid 0 l My Book WD 500G External l
Display(s) l BenQ E2200HD 21.5" HD l
Case l HAF 922 l
Audio Device(s) l Realtek ALC889A l Logitech G35 7.1 Surround Sound Headset
Power Supply Corsair 750W HX
Software l Windows 7 Ultimate 64-bit l
Benchmark Scores I ownz tehmz n00bez! >:D
#10
My H50 has never had that problem? You sure you installed it correctly?
 
Joined
Apr 8, 2009
Messages
205 (0.06/day)
Likes
26
System Name my pc
Processor i5 2500k 5.2ghz @ 1.47v
Motherboard Asus P8Z68-V
Cooling XSPC Rasa RS360. Adding an RX240 soon
Memory 8GB XMS 3 1600mhz
Video Card(s) GTX 580 SLI 1ghz
Storage Western Digital 320gb Blue Caviar Raid 0
Display(s) Acer 23 H233H
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard :(
Power Supply Antec TruePower Quattro 1200w
Software Windows Vista Business 64bit
Benchmark Scores 49.6k Vantage
#11
I went back to the store and exchanged for a new one. It's all good now