• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Can ramdisk programs be dedicated to gpu ?

CAPSLOCKSTUCK

Spaced Out Lunar Tick
Joined
Feb 26, 2013
Messages
8,370 (4.68/day)
Likes
17,750
Location
llaregguB...WALES
System Name Wendys Nightmare / Winebox/ Matchbox
Processor Xeon X5670 @4.4ghz / G540 stock/ Q 8300
Motherboard Rampage ii Extreme / Giga GA H61m/ Intel P35
Cooling modded H100 pump and 12omm rad / stock/ stock
Memory 16gb Hyper FurryX triple / 4gb ddr3 / 4gb ddr2
Video Card(s) Gigabyte Windforce Gtx 970 1485/1800
Storage Kingston V300 120gb /YES/YES/YES
Display(s) 24 HannsG / tv/ 19 "/ 24"
Case Custom treadplate /yes/ wooden winebox/ matchsticks
Audio Device(s) ASUS Supreme xfi 7.1 / ob 7.1 / o/b/ob
Power Supply Corsair 550w / XFX 550// shuttle/ shuttle
Mouse Dead.....all dead.
Keyboard IBM kb7993
Software Win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/capslockstuck/
#1
Can anyone please point me in the direction to any info?

I love my pc, i put it together and i i think its ace, definitely the best that i,ve put together and for not a lot of money, however......... i have an XFX hd 5770 and a Sapphire hd 5750 in crossfire and when i run unigine i get 55 ish FPS at stockspeeds on both. With a mild o/c on both i can hit 65. Both of these cards have 1gb GDDR5 each of memory.
I already use RAmdisk with my 8gb of ram and was wondering if there was any way of using my RAM to increase my gpus memory?

Maybe i,m just being fanciful and 2gb of gpu memory already sounds quite a lot but..........

Any ideas or success/failure stories out there
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,572 (2.10/day)
Likes
3,794
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#2
when gpu memory is full it uses you main system memory.

your gpu's are only using 1 gb as crossfire mirrors its ram.

no ramdisk can benefit gpu memory.
 

CAPSLOCKSTUCK

Spaced Out Lunar Tick
Joined
Feb 26, 2013
Messages
8,370 (4.68/day)
Likes
17,750
Location
llaregguB...WALES
System Name Wendys Nightmare / Winebox/ Matchbox
Processor Xeon X5670 @4.4ghz / G540 stock/ Q 8300
Motherboard Rampage ii Extreme / Giga GA H61m/ Intel P35
Cooling modded H100 pump and 12omm rad / stock/ stock
Memory 16gb Hyper FurryX triple / 4gb ddr3 / 4gb ddr2
Video Card(s) Gigabyte Windforce Gtx 970 1485/1800
Storage Kingston V300 120gb /YES/YES/YES
Display(s) 24 HannsG / tv/ 19 "/ 24"
Case Custom treadplate /yes/ wooden winebox/ matchsticks
Audio Device(s) ASUS Supreme xfi 7.1 / ob 7.1 / o/b/ob
Power Supply Corsair 550w / XFX 550// shuttle/ shuttle
Mouse Dead.....all dead.
Keyboard IBM kb7993
Software Win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/capslockstuck/
#3
Many Thanks

short and to the point

Do you use any ramdisk programmes?
 
Joined
Jan 11, 2009
Messages
9,025 (2.74/day)
Likes
1,446
Location
Montreal, Canada
System Name Fun waste of money
Processor i7 3930k @ 4 Ghz
Motherboard AsRock X79 Fatal1ty Professional
Cooling Dark Rock Pro 3 (removed 120mm fan)
Memory 32GB (4x8gb) 2133Mhz CL9 Mushkin RedLine
Video Card(s) EVGA ACX 3.0 GTX 1060 6GB
Storage 3.25TB separated in 5 SSDs (SanDisk Extreme Pro, Intel 730 & 520, 2*Crucial MX100)
Display(s) 27" 2560x1440 [Korean] PCBANK PB2700
Case BeQuiet! SilentBase 800
Audio Device(s) iBasso D10 + AKG KXXX
Power Supply EVGA P2 750W 80+ Platinum semi-fanless
Mouse Sensei RAW
Keyboard Black cherry MX Thermaltake ESports
Software Windows 10 Pro X64
#4
As he said, the system automatically uses RAM when GPU RAM is full.

I do use a RAMdisk, Qsoft. What questions do you have?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,203 (9.52/day)
Likes
13,691
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#5
no, theres nothing you can do there to add more ram. as someone with far more powerful video cards than you (but still 1GB each) i can tell you its not the RAM thats the problem - your cards just arent fast enough for more FPS.
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,572 (2.10/day)
Likes
3,794
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#6
I use ramdisk for my system pagefile. Help for loading faster on programs that utilize paging.

ASRock XFast RAM not sure if will work with a non Asrock motherboard.
 
Joined
Jan 11, 2009
Messages
9,025 (2.74/day)
Likes
1,446
Location
Montreal, Canada
System Name Fun waste of money
Processor i7 3930k @ 4 Ghz
Motherboard AsRock X79 Fatal1ty Professional
Cooling Dark Rock Pro 3 (removed 120mm fan)
Memory 32GB (4x8gb) 2133Mhz CL9 Mushkin RedLine
Video Card(s) EVGA ACX 3.0 GTX 1060 6GB
Storage 3.25TB separated in 5 SSDs (SanDisk Extreme Pro, Intel 730 & 520, 2*Crucial MX100)
Display(s) 27" 2560x1440 [Korean] PCBANK PB2700
Case BeQuiet! SilentBase 800
Audio Device(s) iBasso D10 + AKG KXXX
Power Supply EVGA P2 750W 80+ Platinum semi-fanless
Mouse Sensei RAW
Keyboard Black cherry MX Thermaltake ESports
Software Windows 10 Pro X64
#7
I have Xfast RAM too, great easy tool to use, but I find Qsoft to be superior in performance, though Asrock's tool is not too shaby
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,371 (3.98/day)
Likes
4,781
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 390X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#8

CAPSLOCKSTUCK

Spaced Out Lunar Tick
Joined
Feb 26, 2013
Messages
8,370 (4.68/day)
Likes
17,750
Location
llaregguB...WALES
System Name Wendys Nightmare / Winebox/ Matchbox
Processor Xeon X5670 @4.4ghz / G540 stock/ Q 8300
Motherboard Rampage ii Extreme / Giga GA H61m/ Intel P35
Cooling modded H100 pump and 12omm rad / stock/ stock
Memory 16gb Hyper FurryX triple / 4gb ddr3 / 4gb ddr2
Video Card(s) Gigabyte Windforce Gtx 970 1485/1800
Storage Kingston V300 120gb /YES/YES/YES
Display(s) 24 HannsG / tv/ 19 "/ 24"
Case Custom treadplate /yes/ wooden winebox/ matchsticks
Audio Device(s) ASUS Supreme xfi 7.1 / ob 7.1 / o/b/ob
Power Supply Corsair 550w / XFX 550// shuttle/ shuttle
Mouse Dead.....all dead.
Keyboard IBM kb7993
Software Win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/capslockstuck/
#9
Thankyou all

I know that it is what it is with the fps and im completely happy with FPS 60 in shift 2.

The 2 cards i have cost 100 quid second hand and were obviously better then the onboard 4250 on my Gigabyte 880 ud3h.

I suppose what i was really asking is how come a ram disk programme can make ram available (and in my case ramdisk utilizes 7 out of my 8 gb Ram) to other programs but not be able to assist GPU function.

Ive only just joined this forum and thought i had asked a question that might stretch some imaginative minds out there.

Like i said i love my pc and what it gives me.Crossfire with these cards doubled the FPS over a single 5750.

I dont know if i could have found a single card for 100 quid which would give me the same performance and i also like the idea that im using crossfire.
 
Joined
Jan 11, 2009
Messages
9,025 (2.74/day)
Likes
1,446
Location
Montreal, Canada
System Name Fun waste of money
Processor i7 3930k @ 4 Ghz
Motherboard AsRock X79 Fatal1ty Professional
Cooling Dark Rock Pro 3 (removed 120mm fan)
Memory 32GB (4x8gb) 2133Mhz CL9 Mushkin RedLine
Video Card(s) EVGA ACX 3.0 GTX 1060 6GB
Storage 3.25TB separated in 5 SSDs (SanDisk Extreme Pro, Intel 730 & 520, 2*Crucial MX100)
Display(s) 27" 2560x1440 [Korean] PCBANK PB2700
Case BeQuiet! SilentBase 800
Audio Device(s) iBasso D10 + AKG KXXX
Power Supply EVGA P2 750W 80+ Platinum semi-fanless
Mouse Sensei RAW
Keyboard Black cherry MX Thermaltake ESports
Software Windows 10 Pro X64
#10
If you are using 7GB of your RAM as a RAMdisk, games will definitively suffer from the lack of RAM

try to keep at LEAST a full 4GB of RAM available to your system
 
Joined
Mar 14, 2009
Messages
3,352 (1.04/day)
Likes
1,155
Location
Ohio
System Name Spanky
Processor Ryzen 1400
Motherboard MSI 350 gaming pro
Cooling NZXT Kracken X42
Memory 8gb Crucial 2133 at 2667
Video Card(s) Nvidia 1060
Storage 250gb WD blue
Display(s) Acer 32" 2560x1440
Case Raidmax Sigma
Audio Device(s) Sound Blaster Audigy FX
Power Supply Seasonic
Mouse Epicgear
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
#11
Using AMD's and Qsoft's Ramdisk which aren't bad I found the best usage with 8gb ram to be no more than 3gb for the Ramdisk...

But once I got a better HDD setup I found Ramdisk setups to be useless...
May try again for page file usage tho...didn't think about that.
 
Joined
Aug 4, 2007
Messages
3,830 (1.00/day)
Likes
281
Location
Netherlands
System Name HP z800 workstation
Processor Intel Xeon X5687 3,60ghz 12mb cache x2
Motherboard HP Z800
Cooling all on air
Memory 24gb ecc ram 1333mhz
Video Card(s) sapphire pulse RX 580 8gb
Storage 300gb harddisk and 1tb harddisk 128gb ssd OS 160gb pci-e ssd Fusion io drive
Display(s) Acer KA210HQ
Case HP z800 workstation case
Audio Device(s) Onboard
Power Supply HP z800 1100 watt
Mouse Drakonia Black
Keyboard Xtrust nameless?
Software Windows 7 ultimate 64bit, Luxion Keyshot 5, 3ds max 2016, fusion 360
Benchmark Scores 3d mark 11 p15601
#12
i use GiliSoft RAMDisk 4.5 ramdisk :)
 

CAPSLOCKSTUCK

Spaced Out Lunar Tick
Joined
Feb 26, 2013
Messages
8,370 (4.68/day)
Likes
17,750
Location
llaregguB...WALES
System Name Wendys Nightmare / Winebox/ Matchbox
Processor Xeon X5670 @4.4ghz / G540 stock/ Q 8300
Motherboard Rampage ii Extreme / Giga GA H61m/ Intel P35
Cooling modded H100 pump and 12omm rad / stock/ stock
Memory 16gb Hyper FurryX triple / 4gb ddr3 / 4gb ddr2
Video Card(s) Gigabyte Windforce Gtx 970 1485/1800
Storage Kingston V300 120gb /YES/YES/YES
Display(s) 24 HannsG / tv/ 19 "/ 24"
Case Custom treadplate /yes/ wooden winebox/ matchsticks
Audio Device(s) ASUS Supreme xfi 7.1 / ob 7.1 / o/b/ob
Power Supply Corsair 550w / XFX 550// shuttle/ shuttle
Mouse Dead.....all dead.
Keyboard IBM kb7993
Software Win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/capslockstuck/
#13
hmmmmmmmmmmmm

Tidy as we say in Wales.

I tried the free Radeon ramdisk which is limited to 4 out of 8 gb. And come to think of it im pretty sure the Dataram software im trying now is limited to 4gb. So as Win 7 task manager is showing 6 gb of 8 gb being used i think i.m right in thinking 4 gb is ramdisk and the remaining 2 is being used by the system.

Im gonna delete ramdisk and try your guys suggestions but limit it to 2 gb.

N-STER thanks
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,371 (3.98/day)
Likes
4,781
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 390X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#14
Tidy as we say in Wales.

I tried the free Radeon ramdisk which is limited to 4 out of 8 gb. And come to think of it im pretty sure the Dataram software im trying now is limited to 4gb. So as Win 7 task manager is showing 6 gb of 8 gb being used i think i.m right in thinking 4 gb is ramdisk and the remaining 2 is being used by the system.

Im gonna delete ramdisk and try your guys suggestions but limit it to 2 gb.

N-STER thanks
You have to buy it to use more than 4GB and if you have 16GB and use 10GB you start getting warnings.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,203 (9.52/day)
Likes
13,691
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#15
I know that it is what it is with the fps and im completely happy with FPS 60 in shift 2.

The 2 cards i have cost 100 quid second hand and were obviously better then the onboard 4250 on my Gigabyte 880 ud3h.

I suppose what i was really asking is how come a ram disk programme can make ram available (and in my case ramdisk utilizes 7 out of my 8 gb Ram) to other programs but not be able to assist GPU function.

Ive only just joined this forum and thought i had asked a question that might stretch some imaginative minds out there.

Like i said i love my pc and what it gives me.Crossfire with these cards doubled the FPS over a single 5750.

I dont know if i could have found a single card for 100 quid which would give me the same performance and i also like the idea that im using crossfire.
ramdisks dont magically create ram - they just make a program think its running from a hard disk, when its running from much faster ram.

your video card ram is faster than your system ram - so what you're asking would actually slow it down.
 

CAPSLOCKSTUCK

Spaced Out Lunar Tick
Joined
Feb 26, 2013
Messages
8,370 (4.68/day)
Likes
17,750
Location
llaregguB...WALES
System Name Wendys Nightmare / Winebox/ Matchbox
Processor Xeon X5670 @4.4ghz / G540 stock/ Q 8300
Motherboard Rampage ii Extreme / Giga GA H61m/ Intel P35
Cooling modded H100 pump and 12omm rad / stock/ stock
Memory 16gb Hyper FurryX triple / 4gb ddr3 / 4gb ddr2
Video Card(s) Gigabyte Windforce Gtx 970 1485/1800
Storage Kingston V300 120gb /YES/YES/YES
Display(s) 24 HannsG / tv/ 19 "/ 24"
Case Custom treadplate /yes/ wooden winebox/ matchsticks
Audio Device(s) ASUS Supreme xfi 7.1 / ob 7.1 / o/b/ob
Power Supply Corsair 550w / XFX 550// shuttle/ shuttle
Mouse Dead.....all dead.
Keyboard IBM kb7993
Software Win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/capslockstuck/
#16
Uninstalled ramdisk, downloaded the Radeon freebie, set it for 2046 mb, system is using 2gb ish
leaving 4 available for gaming.

I reckon Radeon will produce something more gamer orientated, may be right maybe not anyway no noticeable change in FPS

Really appreciate the input from everyone.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,511 (4.81/day)
Likes
5,596
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#17
your video card ram is faster than your system ram
Only relative to the cpu/gpu and its memory controller. Copying data over PCI-E to the GPU to get it into GPU memory is relatively slow compared to just shoving something into system memory.

All in all, I wouldn't mess with a ramdisk unless you're just playing around with it. 8Gb doesn't give you a lot to work with.