• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Cannot Create Thrid Partition 3TB Drive

Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#1
I made an impulse buy of a Seagate GoFlex External 3TB drive. I didn't really need or want an external but when I looked up the internal version of the same drive it was $80 more (Seagate Barracuda XT). So I decided to take off the adapter and use it through Sata as an internal. When I went to format the drive (Vista 64-bit) I discovered that it was already partitioned into 2 partitions of unequal size (700GB and 1.3TB) and about 800 GB were unallocated. I was able to format the partitions however Disk Management is not letting me create a third partition with the unallocated space (grayed out). I also cannot make extended partitions or convert to GPT (also grayed out). I also tried deleting the smaller partition and increasing the size but it told me it is already at max.

Any ideas why this is happening? Is it because it's not GPT?
What is required to convert a drive to GPT?

Thanks
 

Attachments

Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#2
you cannot boot from a GPT disk afaik. therefore you cannot convert it as it would make windows unbootable..... assuming windows is installed on that 3TB HDD.

EDIT
after having another look at it, i dont think thats what your trying to do,

to fix the problem the easiest and safest way,
Delete the partitions you have created so far.
right click on the left most part, where it says Disk0.
select the GPT option.

EDIT2

the disk needs to be in GPT mode before you create partitions.
 
Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#3
Sorry, I didn't specify. I already have two 320 drives in a raid 0 where my system is installed. The 3TB is just for additional storage (see image).
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#4
Fixed my post :p
 
Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#5
Ok so there cannot be existing partitions to be able to convert to GPT? Silly of me not to try that right away. I'll try it tonight if I can, or tomorrow afternoon.
Is there anything else I should know?

EDIT

Lol I just saw your second edit.
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#6
yes, you should wait 5mins before reading my posts as i edit them often :p
EDIT:

should be pretty straight forward once you delete the partitions it should give you the option to convert to GPT and the rest is easy from there.
 
Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#7
Cool! Thanks for the quick reply. I'm excited to try, I want to call home and get someone else to do it for me :laugh:

Oh, another thing. I installed various programs that monitor HDD temperatures and none of them are picking up the drive or my other internals. Should I keep trying other software or will nothing pick it up? If you use one, which do you use?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#8
Aida/Everest or HWmonitor should pick up every sensor your system has, i however would not worry too much about HDD temps, as long as there is some airflow nearby they will be fine.


i have herd the best temp range for HDDs is more then 30-40 degress c... less then 50-60c. lower temps seem to kill HDDs much faster, or so i have been lead to belive due to the Oil/lube inside them not working as effectively.


i have no hard confirmed facts or links, but a quick google should bring you some results.
 
Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#9
HWMonitor didn't work, but I'll try Everest.

The reason I'm concerned is because this drive is known to go over 60 degrees in the enclosure under heavy use. I haven't taken it out yet since I still might return it/use it as an external and I didn't have to because of the design. :eek: The enclosure is really tough to get off and I didn't want to break it.
 
Joined
Jun 11, 2009
Messages
82 (0.03/day)
Likes
0
System Name Beast
Processor FX-9590
Motherboard Asus Sabertooth 990FX
Cooling Corsair Hydro Series H100i (push/pull)
Memory G.Skill Ripjaws PC3-12800 1600Mhz 4 X 4 gb
Video Card(s) Reference r9 290x
Storage Seagate Hybrid Drive 512 GB
Display(s) Samsung U28D590
Case CoolerMaster Haf 932
Audio Device(s) Intergrated
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 7 Professional 64bit
Benchmark Scores 3Dmark11: P12357
#10
GPT conversion worked after I deleted all the partitions. Thanks!

Everest didn't pick it up either. Do all hard drives have sensors?

Now that I got it set up... What free backup software would you recommend? Or should I not bother?