• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Cant boot from SSD on new rig?!

Joined
Oct 29, 2012
Messages
31 (0.02/day)
Likes
2
#1
So I currently have a 240GB Kingston 3K SSD on Computer A. I also have a HDD installed on Computer A. They both have Win7 installed on them. When I boot I'm given a choice which SSD/HDD to boot from. (AHCI active, etc) Everything works.

Problem:
I put SSD from Computer A to new computer, Computer B, and get "please select proper boot device and press any key" when I try to boot. The SSD is recognized in the BIOS and is the only boot device in the new computer! How do I get it to boot?! :banghead:
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#2
make sure that computer b is set to AHCI, if it isn't, windows wont boot, if it is, try doing a repair from a windows install dvd
 
Joined
Nov 1, 2008
Messages
3,621 (1.09/day)
Likes
937
Location
Vietnam
System Name Gaming System / Laptop / HTPC
Processor i5 8600K @4.6Ghz / i5 540m / i7 970
Motherboard Z370 Aorus Ultra Gaming / Acer / Shuttle sx58j3
Cooling CM Seidon 120 XL / Laptop Cooling / SE-903
Memory T Group Nighthawk (3000 MHz)/ 4GB DDR3 / 12gb DDR3
Video Card(s) Colorful 1080Ti / G210m / 7870XT
Storage 750G MX300 + 3TB HDDs / 250G Ultra II /250G 850 EVO
Display(s) Dell U2515H + Asus VX239H/ 15.6" Laptop Screen / 720p 42" Plasma TV
Case Cooler master HAF 922 / Laptop Case / Corsair Air 240
Audio Device(s) On Board Realtek
Power Supply Andyson N700 Titanium / Laptop Power / ACBell 700 W
Mouse Logitech G700s
Keyboard CM Quickfire XT (Cherry MX Reds)
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores 3DMark Firestrike = xxxxx Timespy = 9097 Heaven = xxxx
#3
I'm pretty sure you have to do a fresh install if you move it from one computer to another.
 
Joined
Nov 1, 2008
Messages
3,621 (1.09/day)
Likes
937
Location
Vietnam
System Name Gaming System / Laptop / HTPC
Processor i5 8600K @4.6Ghz / i5 540m / i7 970
Motherboard Z370 Aorus Ultra Gaming / Acer / Shuttle sx58j3
Cooling CM Seidon 120 XL / Laptop Cooling / SE-903
Memory T Group Nighthawk (3000 MHz)/ 4GB DDR3 / 12gb DDR3
Video Card(s) Colorful 1080Ti / G210m / 7870XT
Storage 750G MX300 + 3TB HDDs / 250G Ultra II /250G 850 EVO
Display(s) Dell U2515H + Asus VX239H/ 15.6" Laptop Screen / 720p 42" Plasma TV
Case Cooler master HAF 922 / Laptop Case / Corsair Air 240
Audio Device(s) On Board Realtek
Power Supply Andyson N700 Titanium / Laptop Power / ACBell 700 W
Mouse Logitech G700s
Keyboard CM Quickfire XT (Cherry MX Reds)
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores 3DMark Firestrike = xxxxx Timespy = 9097 Heaven = xxxx
#6
SSDs work differently from traditional Hard-Drives. It is the only thing i can think would be the problem.
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.56/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#7
Okay first. Are you plugging in both SSD and HDD in the new computer? Are you using a new motherboard in that new computer?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,031 (3.47/day)
Likes
6,633
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#8
Easy....When you formated the SSD in comp A you have a second drive connected and that drive has a boot sector. W7 will use the boot sector of any drive that is connected. So the SSD drive boot sector is on the other drive.

When installing W 7, Do NOT have another drive installed. W 7 will write its boot to the other drive
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,031 (3.47/day)
Likes
6,633
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#9
Why would I have to do a fresh install in order to boot?
Cause your boot sector is on the other drive. But even if that wasnt it silkstone is correct in that anytime you change motherboard you should fresh install. It may work but your at higher risk of driver conflicts.


Sorry about the double post :wtf:

So start over. Fresh install
 
Last edited:
Joined
Oct 29, 2012
Messages
31 (0.02/day)
Likes
2
#10
Easy....When you formated the SSD in comp A you have a second drive connected and that drive has a boot sector. W7 will use the boot sector of any drive that is connected. So the SSD drive boot sector is on the other drive.

When installing W 7, Do NOT have another drive installed. W 7 will write its boot to the other drive
Is there a way to re-install the boot sector to the SSD without reformatting?
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.56/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#11
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,031 (3.47/day)
Likes
6,633
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#12
You could try a W7 disk and do a repair but you still have the issue of the install is from another motherboard. And its a SSD so Im sure you dont want to take up more space then needed.


Clean Install
 
Last edited: