• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Can't install Crysis

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#1
Hi,

I just installed Vista Ultimate x64 on my pc. Before I installed Vista I had XP Professional on it and Crysis did work great.
But now I did a clean install (first format and then install Vista) and the problem is I can't install Crysis now.
When I press Install at the autorun my mousepointer changes for a second and I see a little black screen and after 1 sec it just closes and nothing starts.
When I go to the DVD and try to install from there it says:
'The version of this file is not compatible with the version of Windows you're running. Check your computer's system information to see whether you need an x86 (32-bit) or x64 (64-bit) version of the program, and then contact the software publisher.'

And if I start the file named Crysis.msi then I get this problem:
'Couldn't launch the CD Key tool. Setup will be terminated.'

These are the specs of my pc:
Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
MSI P35 NEO2-FIR
Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x

My processor isn't clocked so it runs @ 3.00ghz and I have combined total of 4gb ram.
On XP I could run the game perfectly so I know my pc can handle it.
How can I install Crysis?? :(
 
Joined
Apr 14, 2008
Messages
3,338 (0.95/day)
Likes
500
Location
Brooklyn, New York 11223
System Name Mine | Dad + Mom
Processor E8500 E0 Wolfdale @ 4.6GHz 1.5V | E2180 M0 Allendale @ 3.0GHz 1.3V
Motherboard Asus Maximus Formula (X48) w/ Rampage BIOS | Asus P5Q Pro (P45)
Cooling Xigmatek Rifle HDT-S1283 w/ SFF21F Fan | Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Memory G.Skill Pi Black 2x2GB 1.02GHz CL5 | OCZ Reaper 2x2GB 1.05GHz CL5
Video Card(s) Sapphire 4870X2 2GB 820/1020MHz | Sapphire 4850 1GB 700/1100MHz
Storage WD VR 150GB 10K RPM + WD 500GB 7.2K RPM | WD 200GB 7.2K RPM
Display(s) Acer P243WAID 24" 1920x1200 LCD | Acer V193W 19" 1440x900 LCD
Case Cooler Master HAF 932 Full-Tower | Antec Twelve Hundred Mid-Tower
Audio Device(s) Fatal1ty Xtreme Gamer w/ Z-5500 5.1 | On-Board Audio w/ S-220 2.1
Power Supply PC Power and Cooling 750W Non-Modular | Corsair HX-520W Modular
Software Windows Vista Home Premium X64 | Windows Vista Home Premium X64
Benchmark Scores Not Wasting Time!
#2
Hmmm. Since it saids your windows is not compatible with your Operating System, then you need a new OS. Or try right clicking the file > compatiblity > Check Run this program in compatibility mode for: > Windows XP Service Pack 2.
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#3
compatibility mode doesn't work :(
So do I need to reinstall Vista? (maybe x32 now?)
 
Joined
Apr 14, 2008
Messages
3,338 (0.95/day)
Likes
500
Location
Brooklyn, New York 11223
System Name Mine | Dad + Mom
Processor E8500 E0 Wolfdale @ 4.6GHz 1.5V | E2180 M0 Allendale @ 3.0GHz 1.3V
Motherboard Asus Maximus Formula (X48) w/ Rampage BIOS | Asus P5Q Pro (P45)
Cooling Xigmatek Rifle HDT-S1283 w/ SFF21F Fan | Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Memory G.Skill Pi Black 2x2GB 1.02GHz CL5 | OCZ Reaper 2x2GB 1.05GHz CL5
Video Card(s) Sapphire 4870X2 2GB 820/1020MHz | Sapphire 4850 1GB 700/1100MHz
Storage WD VR 150GB 10K RPM + WD 500GB 7.2K RPM | WD 200GB 7.2K RPM
Display(s) Acer P243WAID 24" 1920x1200 LCD | Acer V193W 19" 1440x900 LCD
Case Cooler Master HAF 932 Full-Tower | Antec Twelve Hundred Mid-Tower
Audio Device(s) Fatal1ty Xtreme Gamer w/ Z-5500 5.1 | On-Board Audio w/ S-220 2.1
Power Supply PC Power and Cooling 750W Non-Modular | Corsair HX-520W Modular
Software Windows Vista Home Premium X64 | Windows Vista Home Premium X64
Benchmark Scores Not Wasting Time!
#4
Sorry to say but you would have to. :(
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#5
:cry:

Do u know how to make a second hdd? (I got C:\ but I want to make another out of C:\ called Z:\ for example, so I can back-up my files there)
 
Joined
Apr 14, 2008
Messages
3,338 (0.95/day)
Likes
500
Location
Brooklyn, New York 11223
System Name Mine | Dad + Mom
Processor E8500 E0 Wolfdale @ 4.6GHz 1.5V | E2180 M0 Allendale @ 3.0GHz 1.3V
Motherboard Asus Maximus Formula (X48) w/ Rampage BIOS | Asus P5Q Pro (P45)
Cooling Xigmatek Rifle HDT-S1283 w/ SFF21F Fan | Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Memory G.Skill Pi Black 2x2GB 1.02GHz CL5 | OCZ Reaper 2x2GB 1.05GHz CL5
Video Card(s) Sapphire 4870X2 2GB 820/1020MHz | Sapphire 4850 1GB 700/1100MHz
Storage WD VR 150GB 10K RPM + WD 500GB 7.2K RPM | WD 200GB 7.2K RPM
Display(s) Acer P243WAID 24" 1920x1200 LCD | Acer V193W 19" 1440x900 LCD
Case Cooler Master HAF 932 Full-Tower | Antec Twelve Hundred Mid-Tower
Audio Device(s) Fatal1ty Xtreme Gamer w/ Z-5500 5.1 | On-Board Audio w/ S-220 2.1
Power Supply PC Power and Cooling 750W Non-Modular | Corsair HX-520W Modular
Software Windows Vista Home Premium X64 | Windows Vista Home Premium X64
Benchmark Scores Not Wasting Time!
#6
:cry:

Do u know how to make a second hdd? (I got C:\ but I want to make another out of C:\ called Z:\ for example, so I can back-up my files there)
Sorry but I don't know how to. You can use a USB stick or even a Ipod to store the files. And its strange how people can run crysis on x64 and you can't. Do you know if your mobo supports Vista X64?
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#7
this is how my pc looks like:
* Aspire X-Plorer
* Corsair CMPSU-450VX,450Watt
* Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
* Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
* Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
* MSI P35 NEO2-FIR
* Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
* Lite-On DH-20A4P-09C DVDRW
* Apacer MegaSteno AE100 Cardreader (16 in 1)

I think my mobo can handle Vista x64. I know for sure it can handle Vista.
 
Joined
Apr 14, 2008
Messages
3,338 (0.95/day)
Likes
500
Location
Brooklyn, New York 11223
System Name Mine | Dad + Mom
Processor E8500 E0 Wolfdale @ 4.6GHz 1.5V | E2180 M0 Allendale @ 3.0GHz 1.3V
Motherboard Asus Maximus Formula (X48) w/ Rampage BIOS | Asus P5Q Pro (P45)
Cooling Xigmatek Rifle HDT-S1283 w/ SFF21F Fan | Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Memory G.Skill Pi Black 2x2GB 1.02GHz CL5 | OCZ Reaper 2x2GB 1.05GHz CL5
Video Card(s) Sapphire 4870X2 2GB 820/1020MHz | Sapphire 4850 1GB 700/1100MHz
Storage WD VR 150GB 10K RPM + WD 500GB 7.2K RPM | WD 200GB 7.2K RPM
Display(s) Acer P243WAID 24" 1920x1200 LCD | Acer V193W 19" 1440x900 LCD
Case Cooler Master HAF 932 Full-Tower | Antec Twelve Hundred Mid-Tower
Audio Device(s) Fatal1ty Xtreme Gamer w/ Z-5500 5.1 | On-Board Audio w/ S-220 2.1
Power Supply PC Power and Cooling 750W Non-Modular | Corsair HX-520W Modular
Software Windows Vista Home Premium X64 | Windows Vista Home Premium X64
Benchmark Scores Not Wasting Time!
#8
this is how my pc looks like:
* Aspire X-Plorer
* Corsair CMPSU-450VX,450Watt
* Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
* Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
* Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
* MSI P35 NEO2-FIR
* Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
* Lite-On DH-20A4P-09C DVDRW
* Apacer MegaSteno AE100 Cardreader (16 in 1)

I think my mobo can handle Vista x64. I know for sure it can handle Vista.
Um... The psu can't handle those high-end stuff. Get at least 600 watts +
 
T

TechnicalFreak

Guest
#9
Umm.. I might be wrong (usually I am when it comes to games under Vista..), but perhaps Crysis isn't compatible with Vista 64Bit?

I just thought of it since this is a clue:

"'The version of this file is not compatible with the version of Windows you're running. Check your computer's system information to see whether you need an x86 (32-bit) or x64 (64-bit) version of the program, and then contact the software publisher.'"

What does the package/box the game came in say? I can't remember if it was Vista64 bit comp. or not...


<edit>
Ok, it IS compatible with Vista64 (called my friend who I gave the game to). But strange enough, some people find it diffucult just to launch the game once installed, and/or it crashes. Try Vista32??
 
Last edited by a moderator:

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#10
The problem isn't that I can't start the game. I can't even install it :(
If u want to start the game there is a x64 *.exe version so it also should work with x64 (like u said it).
I will try to install Vista32
 
Joined
Jun 17, 2007
Messages
7,325 (1.91/day)
Likes
995
Location
C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
System Name Unknown
Processor AMD Bulldozer FX8320 @ 4.4Ghz
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling XSPC Raystorm 750 EX240 for CPU
Memory 8 GB CORSAIR Vengeance Red DDR3 RAM 1922mhz (10-11-9-27)
Video Card(s) XFX R9 290
Storage Samsung SSD 254GB and Western Digital Caviar Black 1TB 64MB Cache SATA 6.0Gb/s
Display(s) AOC 23" @ 1920x1080 + Asus 27" 1440p
Case HAF X
Audio Device(s) X Fi Titanium 5.1 Surround Sound
Power Supply 750 Watt PP&C Silencer Black
Software Windows 8.1 Pro 64-bit
#11
I managed to install it on my Vista 64 Bit, you should be able to as well.

Get all the Updates for Vista, even install the Service Pack 1 for it, then try to install Crysis again.

Also, if you don't mind me asking, is it a Boot Leg copy of the game or a purchased copy?
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#12
I've installed all the updates (except all the language files cuz they are 0,6gb each and I don't want to waste my HD to something I wont use).
I dont mind, but this is a purchased copy.
 
Joined
Jun 17, 2007
Messages
7,325 (1.91/day)
Likes
995
Location
C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
System Name Unknown
Processor AMD Bulldozer FX8320 @ 4.4Ghz
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling XSPC Raystorm 750 EX240 for CPU
Memory 8 GB CORSAIR Vengeance Red DDR3 RAM 1922mhz (10-11-9-27)
Video Card(s) XFX R9 290
Storage Samsung SSD 254GB and Western Digital Caviar Black 1TB 64MB Cache SATA 6.0Gb/s
Display(s) AOC 23" @ 1920x1080 + Asus 27" 1440p
Case HAF X
Audio Device(s) X Fi Titanium 5.1 Surround Sound
Power Supply 750 Watt PP&C Silencer Black
Software Windows 8.1 Pro 64-bit
#13
I've installed all the updates (except all the language files cuz they are 0,6gb each and I don't want to waste my HD to something I wont use).
I dont mind, but this is a purchased copy.
So you have installed Service Pack 1?
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#14
Yes :p
 
Joined
Jun 17, 2007
Messages
7,325 (1.91/day)
Likes
995
Location
C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
System Name Unknown
Processor AMD Bulldozer FX8320 @ 4.4Ghz
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling XSPC Raystorm 750 EX240 for CPU
Memory 8 GB CORSAIR Vengeance Red DDR3 RAM 1922mhz (10-11-9-27)
Video Card(s) XFX R9 290
Storage Samsung SSD 254GB and Western Digital Caviar Black 1TB 64MB Cache SATA 6.0Gb/s
Display(s) AOC 23" @ 1920x1080 + Asus 27" 1440p
Case HAF X
Audio Device(s) X Fi Titanium 5.1 Surround Sound
Power Supply 750 Watt PP&C Silencer Black
Software Windows 8.1 Pro 64-bit
#15
Joined
May 13, 2006
Messages
1,550 (0.37/day)
Likes
291
Location
City 17, California, U.S.A.
Processor AMD FX 8300 @ stock.//AMD 5350 AM1 APU.
Motherboard Biostar TA970.//ASUS AM1M-A.
Cooling AMD vanilla Wraith.//APU oem.//80mm Arctic Cooling fans both cases.
Memory 16G G.Skill TridentX @ 1866mhz.//8G low/low Crucial 1600mhz.
Video Card(s) Sapphire 8G RX 580 Pulse @ stock.//APU.
Storage Seagate 1T SSHD.//WD 500g Black.
Display(s) Dell S2309W 23" 1080p, shared.
Case Blue Chenming 301KB. (Vintage beauty).//Antec NSK 1300.
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty Xtreme Gamer.//Onboard Realtek.//Shared Logitech 2.1's.
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 610.//Antec NSK 1380 psu.
Mouse Logitech MX518, shared.
Keyboard Logitech K310, shared.
Software Windows 10 Pro x64.//Windows 10 Home x64, XP Pro x86 dual boot.
Benchmark Scores FX rig is the gamer.//AM1 rig is the daily driver.
#16
Could hitting F8 on boot and selecting "Disable Driver Signature Enforcement" help? I had to select that to install the 8.4 Cats. on Vista 64. I will be going to Vista 64bit on my main PC and have Crysis. I sure hope it will work. :eek:
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,262 (4.28/day)
Likes
6,069
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#17
i ran crysis on 64bit never had any problems make sure that you uninstall deamon tools or alcahol 120 or w/e if you have any disk emulator progs as crysis's protection wont allow installation with those installed
 
Joined
Dec 13, 2007
Messages
2,758 (0.75/day)
Likes
465
#18
If your using deamon you can just turn the elmulation on. Then you'll be ok. I'm running vista x64 it works fine for me.
 
Joined
Jul 31, 2007
Messages
1,002 (0.26/day)
Likes
34
Processor i5-2500K @ 3.2Ghz
Motherboard ASRock Z68 Extreme3 Gen3
Memory Corsair Vengeance 8GB
Video Card(s) Radeon HD 7850 2GB
Storage 250GB Samsung EVO; 1TB WD Black
Display(s) 22" ASUS
Power Supply Rosewill Hive-650
Software Windows 8 64-bit
#19
umm, i have those installed and use them to install crysis occasionally(i do have it but i leave me disk sometimes and have it on a external drive) and did you try turning UAC off or running as admin?
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#20
I've Daemon Tools installed and I dont think that's the problem because when I had XP I had also DT installed.

I bought the game through a site and they don't take it back :S
I'm runnig as admin (also only account) and UAC is turned off.
 

DonChillow

New Member
Joined
May 4, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Duo,Boxed, E8400, Socket 775
Motherboard MSI P35 NEO2-FIR
Memory Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x
Video Card(s) Asus EN8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16
Storage Seagate Barracuda ES, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Case Aspire X-Plorer
Power Supply Corsair CMPSU-450VX,450Watt
#22
No. I don't life in the USA.
I got a from a dutch site (cuz I live in the Netherlands): www.bol.com
 
Joined
Jul 31, 2007
Messages
1,002 (0.26/day)
Likes
34
Processor i5-2500K @ 3.2Ghz
Motherboard ASRock Z68 Extreme3 Gen3
Memory Corsair Vengeance 8GB
Video Card(s) Radeon HD 7850 2GB
Storage 250GB Samsung EVO; 1TB WD Black
Display(s) 22" ASUS
Power Supply Rosewill Hive-650
Software Windows 8 64-bit
#23
go download a torrent version and use your key. thats the best thing i could think of doing, i also think it would be ok because you have the game

(if the torrent version works)
 
Joined
Sep 9, 2006
Messages
994 (0.24/day)
Likes
28
Location
SoCal
Processor Intel C2D E6420 (3.2 gHz @ 1.365v)
Motherboard Gigabyte 965P-DS3
Cooling Zalman CNPS9500 LED
Memory 4 x 512mb Corsair XMS2 DDR2 667
Video Card(s) Visiontek HD 4870 512mb
Storage 200gb Maxtor SATA, 400gb WD SATA
Audio Device(s) Audigy 2 ZS
Software Windows XP Pro SP2
#24
:cry:

Do u know how to make a second hdd? (I got C:\ but I want to make another out of C:\ called Z:\ for example, so I can back-up my files there)
Partition your main HD then. I don't know about Vista but when you're installing XP it gives you an option to create partitions on any installed hard drives, essentially creating new drives.
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,262 (4.28/day)
Likes
6,069
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#25
you can partition one in windowgo to administrative tools>computer management>Disk management than you just right click on w/e drive you want and you can partition it


admin tools can be in your start menu if you enable it in the tool bar properties or you can find it in your CP