• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Can't install XP Mode in Win7

Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#1
Well, in fact i can, but after installation, i'm supoose to get icons in start menu. But i don't.
And i can't do anaything with the damn thing. I've checked program files and all i can find there are some stupid scripts and VHD image. But no damn executables. WTF!?
 
Joined
Jul 10, 2008
Messages
255 (0.07/day)
Likes
18
Location
Wasteland
System Name Cast Lead™
Processor Intel(R) Core(TM) i5-7600 CPU @ 3.50GHz
Motherboard Asus ROG STRIX H270F GAMING
Cooling Cooler Master Hyper 212 LED
Memory G.SKILL Ripjaws V Series 8GB (2 x 4GB) DDR4 2400
Video Card(s) MSI Radeon RX 480 GAMING X 8G
Storage Seagate 1TB 7200 rpm
Display(s) LG 24MP59G
Case Green Z4
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply Green 650 UK Gold
Software Windows 10™ Pro 64 bit
#2
you can install only on Windows 7Professional /Windows 7Ultimate
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#3
I'm using Win7 Ultimate, so that shouldn't be an issue. Besides, i'm sure i'd get an error message if i wasn't allowed to install it on my edition.

It installs fine but i don't get any shortcuts and no wizard ever starts after installation (like i'm reading in tutorials on net and in MS help files which are even weirder).

I'm just following these steps:
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx

But i'm not getting the desired effect. I just don't get it.
 
Last edited:
Joined
Feb 10, 2007
Messages
2,402 (0.61/day)
Likes
468
Location
Oulu, Finland
System Name Enslaver :)
Processor Intel i5 3570K Ivy Bridge, 4GHz no voltage increase OC
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling CPU: Noctua NH-D14, Case: mix of different fans
Memory 24GB DDR3 1866MHz- mix Samsung green 1600MHZ OC + Kingston Fury 1866MHz stock
Video Card(s) ASUS GTX 1080 A8G Strix + disbled Intel HD4000
Storage 500GB Samsung Evo 850 SSD, internal WD Red 4TB for storage
Display(s) LG 55SJ810V 4K IPS TV, HDR
Case Corsair 800D
Audio Device(s) Over HDMI
Power Supply Quite new Corsair RM850x
Mouse ROG Gladius
Keyboard QPAD MX-50 mechanical
Software Windows 10 Pro x64
#4
Do you have the Virtualization technology for your CPU activated in the Bios?

It should look like this when everything is installed right:
 
Joined
Feb 19, 2009
Messages
1,565 (0.49/day)
Likes
542
Location
Warwick
System Name PC-Chips
Processor Intel core I5 4690K
Motherboard Asrock z87 Extreme 3
Cooling Noctua NH-D14
Memory G-Skill Ripjaws 2133mhz 4x4gig
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro+ 8gig
Storage Samsung 250gig 840 SSD / 1TB HDD
Display(s) Samsung C27F591 27 inch Curved LED
Case NZXT phantom 410
Audio Device(s) Realtek digital out - Yamaha A-S501 - Wharfedale pacific evo 20 speakers - Wharfedale SW150 sub
Power Supply Cooler Master G650M
Mouse logitech G402
Keyboard Logitech delux 250
Software Windows 10 pro 64bit
#5
i thought u had to install some virtual machine program thing to, i could be wrong tho but im sure i have read about it being needed.

lol the poster above beat me to it about the virtual pc thing.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#6
I thought that's kinda obvious isn't it? It's not that i can't install it like that, i don't have ANY means to run it. There are no executables, no shortcuts, nothing AT ALL. Like i haven't installed anything. I just got VHD file in Program Files folder and and some other useless files. How can i configure it if i can't execute anything. That's my problem, not VT tech or wrong edition of OS.
 
Joined
Feb 10, 2007
Messages
2,402 (0.61/day)
Likes
468
Location
Oulu, Finland
System Name Enslaver :)
Processor Intel i5 3570K Ivy Bridge, 4GHz no voltage increase OC
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling CPU: Noctua NH-D14, Case: mix of different fans
Memory 24GB DDR3 1866MHz- mix Samsung green 1600MHZ OC + Kingston Fury 1866MHz stock
Video Card(s) ASUS GTX 1080 A8G Strix + disbled Intel HD4000
Storage 500GB Samsung Evo 850 SSD, internal WD Red 4TB for storage
Display(s) LG 55SJ810V 4K IPS TV, HDR
Case Corsair 800D
Audio Device(s) Over HDMI
Power Supply Quite new Corsair RM850x
Mouse ROG Gladius
Keyboard QPAD MX-50 mechanical
Software Windows 10 Pro x64
#7
I thought that's kinda obvious isn't it? It's not that i can't install it like that, i don't have ANY means to run it. There are no executables, no shortcuts, nothing AT ALL. Like i haven't installed anything. I just got VHD file in Program Files folder and and some other useless files. How can i configure it if i can't execute anything. That's my problem, not VT tech or wrong edition of OS.
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/ - install this first
 
Joined
Feb 10, 2007
Messages
2,402 (0.61/day)
Likes
468
Location
Oulu, Finland
System Name Enslaver :)
Processor Intel i5 3570K Ivy Bridge, 4GHz no voltage increase OC
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling CPU: Noctua NH-D14, Case: mix of different fans
Memory 24GB DDR3 1866MHz- mix Samsung green 1600MHZ OC + Kingston Fury 1866MHz stock
Video Card(s) ASUS GTX 1080 A8G Strix + disbled Intel HD4000
Storage 500GB Samsung Evo 850 SSD, internal WD Red 4TB for storage
Display(s) LG 55SJ810V 4K IPS TV, HDR
Case Corsair 800D
Audio Device(s) Over HDMI
Power Supply Quite new Corsair RM850x
Mouse ROG Gladius
Keyboard QPAD MX-50 mechanical
Software Windows 10 Pro x64
#8
BTW the XP mode sucks cause it emulates hardware from like 1989 and you cant use your current devices there...
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#9
It seems that for some reason i didn't get second link where i had to download VirtualPC. Just the first one. But now i got it. Weird. I guess it'll work now...
 
Joined
Jun 1, 2006
Messages
754 (0.18/day)
Likes
136
Location
Australia
System Name max
Processor Ming Mecca
Software Torah
Benchmark Scores 884509627386359275033751967 943067599621731590401694134 434007629683591574337516791 1976157334751953
#10
Joined
Jun 1, 2006
Messages
754 (0.18/day)
Likes
136
Location
Australia
System Name max
Processor Ming Mecca
Software Torah
Benchmark Scores 884509627386359275033751967 943067599621731590401694134 434007629683591574337516791 1976157334751953
#11
BTW the XP mode sucks cause it emulates hardware from like 1989 and you cant use your current devices there...
Are you talking about previous versions of microsoft virtualpc (2007sp1 comes to mind) that rely on software for virtualization...

i would certainly hope allowing access to your hardware through the bios would give you quite a few more options than a Pentium 3 (unless installed on a Pentium 3 based machine) than that of previous iterations of microsoft software products.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#12
Nah, he's talking about emulation of different components. The gfx card in emulated environment doesn't have the same HW functions as your physical one in host OS. Usually that means no HW Direct3D and stuff like that. Well, at least that was the case for VirtualPC 2007 and i don't think this has changed lately. Apart from resource sharing between host and client.
You can get 3D, just not through Direct3D. You have to use Software rendering.
 
Joined
Jun 1, 2006
Messages
754 (0.18/day)
Likes
136
Location
Australia
System Name max
Processor Ming Mecca
Software Torah
Benchmark Scores 884509627386359275033751967 943067599621731590401694134 434007629683591574337516791 1976157334751953
#13
okay.. that makes perfect sense now...i wasnt thinking about graphics at all:)

thinking about this..Intel have made huge development in the virtualization market, i wonder if nvidia could develop something similar with cuda...that would impress me
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,351 (2.56/day)
Likes
5,809
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#14
I think it all depends on how successful Windows 7 will be (and XP Mode with it).
If there is enough interest, there is a chance that other vendors will try to add features like this to Virtual Machine. Not sure how you'd utilize CUDA directly in it, but true 3D hardware aceleration inside VM would be nice indeed.