• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Can't update to Catalyst 6.9

valiant65

New Member
Joined
Oct 1, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Seattle
Processor Intel Core 2 Duo E6600 (2.40 GHz, FSB1066, 4 MB L2)
Motherboard Asus P5WDH Deluxe Wireless Edition
Cooling Thermalright SI-128 Heatsink w/120mm Scythe Fan
Memory Corsair XMS TWIN2X2048-6400C4 EPP DDR2-800 2x1024MB
Video Card(s) ATI Radeon X1950XTX 512MB
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII (not RAID conf'd at the moment)
Display(s) ViewSonic VP930b
Case Lian-Li PC7H+ w/ Window (black) w/120mm fan front and back
Audio Device(s) none (using the integrated one currently)
Power Supply Seasonic S12 Series 600W Power Supply
Software XP Pro SP2
#1
I just got an ATI 1950xtx card but I am not able to update Catalyst to 6.9 (the version on the CD is 6.8 I think although the version numbers are a bit confusing in the About box). When I try to run the 6.9 installer I get an "inf not found" error message with a recommendation to install a "standard VGA adapter" before running the installer. One of the big reasons for getting this card was to run both HDR and anti-aliasing on Oblivion but I can't install the "Chuck patch" either - same error message. I've googled around a bit and found other people with the same problem but no solution :(

Hoping someone here will be able to help since ATI's support has not done anything (other than sending an automated reply about installing new drivers).

I'm running XP Pro SP2 by the way.
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,371 (2.14/day)
Likes
1,002
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#2
Ok, did you remove all traces of the previous video drivers? Use drivercleaner and make sure. Then make sure any other video adapters have been fully removed from the device manager.
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.19/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#3
the ati un-install tool generally works :)
 

valiant65

New Member
Joined
Oct 1, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Seattle
Processor Intel Core 2 Duo E6600 (2.40 GHz, FSB1066, 4 MB L2)
Motherboard Asus P5WDH Deluxe Wireless Edition
Cooling Thermalright SI-128 Heatsink w/120mm Scythe Fan
Memory Corsair XMS TWIN2X2048-6400C4 EPP DDR2-800 2x1024MB
Video Card(s) ATI Radeon X1950XTX 512MB
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII (not RAID conf'd at the moment)
Display(s) ViewSonic VP930b
Case Lian-Li PC7H+ w/ Window (black) w/120mm fan front and back
Audio Device(s) none (using the integrated one currently)
Power Supply Seasonic S12 Series 600W Power Supply
Software XP Pro SP2
#4
Thanks - I followed the ATI instructions to a) uninstall all ATI programs, b) delete all ATI folders (including Temp files), and c) deleting ATI entries in the registry but I still got the error message. I'll try drivercleaner if you think that will make a difference but I don't understand how a "inf not found" error can be related to insufficiently clean uninstall? Have you experienced this error and been able to rectify it with drivercleaner?
 

valiant65

New Member
Joined
Oct 1, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Seattle
Processor Intel Core 2 Duo E6600 (2.40 GHz, FSB1066, 4 MB L2)
Motherboard Asus P5WDH Deluxe Wireless Edition
Cooling Thermalright SI-128 Heatsink w/120mm Scythe Fan
Memory Corsair XMS TWIN2X2048-6400C4 EPP DDR2-800 2x1024MB
Video Card(s) ATI Radeon X1950XTX 512MB
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII (not RAID conf'd at the moment)
Display(s) ViewSonic VP930b
Case Lian-Li PC7H+ w/ Window (black) w/120mm fan front and back
Audio Device(s) none (using the integrated one currently)
Power Supply Seasonic S12 Series 600W Power Supply
Software XP Pro SP2
#5
I tried drivercleaner and still no luck - same "inf not found" error message. I run RAID0 - could that be the reason (although it doesn't make sense that I'm able to install the Catalyst 6.8 on the install CD then). I've also tried to redownload the new Catalyst in case my download had a problem earlier but still the same problem. :( Very frustrating - mever had driver update issues when I used nVidia cards.
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,371 (2.14/day)
Likes
1,002
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#6
Yeah, I have gotten some creepy errors if the old drivers aren't fully gone, but I think you've got it all covered. What files did you download? Did you dowload the complete "highspeed" folder, or the low speed segments? It seems like something is missing from the drivers.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,415 (0.92/day)
Likes
1,536
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#7
Its not about the drivers he has in there, its that ATI in there divine wisdom forgot to put the X1950's .inf in the driver package. Im sure if you look around at the modded drivers one of them will have tweaked the .inf.
 

hmorphone

New Member
Joined
Sep 9, 2006
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#8
Its not about the drivers he has in there, its that ATI in there divine wisdom forgot to put the X1950's .inf in the driver package. Im sure if you look around at the modded drivers one of them will have tweaked the .inf.
That's exactly what happened. You have to either manually add it to the inf file, download one of the tweaked drivers that someone has already fixed, or just wait and upgrade with 6.10 towards the end of the month.
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
#9
Catalyst 6.9 doesn't support X1950XTX. You have to find Catalyst 6.9 Beta which supports X1950XTX or to manually add X1950XTX in to the .inf file as recommended above.
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,377 (1.53/day)
Likes
984
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#10
Please RTFM

I think if you READ the readme you will see that X1950XTX is not supported in the 6.9 driver set.

Google the issue and you will see lots of websites that show you how to hack the 6.9 drivers to work on the X1950. (Essentially, you will run the X1900 drivers on the card... not a big deal... same silicon).
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.19/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#11
lol i think he gets the message that it isnt supported :p
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,377 (1.53/day)
Likes
984
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#12
Two answer posts... my mistake, was half way through answering and went to lunch. Came back to "help", only to find that AFTER I posted, Dolf had got there earlier. :nutkick:

Oh well, 2 answers... Yes, I'm sure OP can't miss the message now!:laugh:

Try http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1101516 for your answer.
 

valiant65

New Member
Joined
Oct 1, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Seattle
Processor Intel Core 2 Duo E6600 (2.40 GHz, FSB1066, 4 MB L2)
Motherboard Asus P5WDH Deluxe Wireless Edition
Cooling Thermalright SI-128 Heatsink w/120mm Scythe Fan
Memory Corsair XMS TWIN2X2048-6400C4 EPP DDR2-800 2x1024MB
Video Card(s) ATI Radeon X1950XTX 512MB
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII (not RAID conf'd at the moment)
Display(s) ViewSonic VP930b
Case Lian-Li PC7H+ w/ Window (black) w/120mm fan front and back
Audio Device(s) none (using the integrated one currently)
Power Supply Seasonic S12 Series 600W Power Supply
Software XP Pro SP2
#13
Hehe - didn't read the Readme I'm afraid. :) I somehow thought that ATI would include support for their flagship product in their latest driver version - silly me... ;)

Anyway, thanks guys for the input. I was very happy for a short while since I was (seemingly) able to install the modified driver (from http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1101516) without the dreaded "inf not found" error. I followed the instructions to the letter (first I removed all ATI installs, ran drivercleaner, then installed the modified driver, next the separate WDM driver and separate Catalyst Control Center from the ATI site and rebooted). I didn't get any error message so I thought I was finally past my troubles, but for some strange reason I can't start the Catalyst Control Center and there isn't an ATI icon in my systray either. The drivers seem to be there and functioning (from looking at the Windows Device Manager) but Catalyst won't start so I can't set my antialiasing, etc. I'm at my wits end - the other people who tried this seem to be able to make it work so what could be the problem? Am I just a dork and missing something obvious here??? ;)
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
#14
Hehe - didn't read the Readme I'm afraid. :) I somehow thought that ATI would include support for their flagship product in their latest driver version - silly me... ;)

Anyway, thanks guys for the input. I was very happy for a short while since I was (seemingly) able to install the modified driver (from http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1101516) without the dreaded "inf not found" error. I followed the instructions to the letter (first I removed all ATI installs, ran drivercleaner, then installed the modified driver, next the separate WDM driver and separate Catalyst Control Center from the ATI site and rebooted). I didn't get any error message so I thought I was finally past my troubles, but for some strange reason I can't start the Catalyst Control Center and there isn't an ATI icon in my systray either. The drivers seem to be there and functioning (from looking at the Windows Device Manager) but Catalyst won't start so I can't set my antialiasing, etc. I'm at my wits end - the other people who tried this seem to be able to make it work so what could be the problem? Am I just a dork and missing something obvious here??? ;)
I have X850XT PE AGP (well known product) but I have had the same problem with the CCC. I have done almost all (reinstalling the net faramework and the drivers, uninstalling the CCC and fresh installation but it still doesn't work). In order to make it work you have to reinstall the Windows (unfortunately :cry: ).
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,377 (1.53/day)
Likes
984
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,955 (2.25/day)
Likes
3,910
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Power Color RD Vega 64 Reference
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Logitech G710 Blue / G610 Orion Red
Software Win 7 Pro
#17
but Catalyst won't start so I can't set my antialiasing, etc. I'm at my wits end - the other people who tried this seem to be able to make it work so what could be the problem? Am I just a dork and missing something obvious here??? ;)
When it happened to me .NET framework was missing (I swore I had it!).