• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Catalyst 10.2 does not recognise ati radeon x700

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#1
Hi there!!

well the story is that I have two partitions: C(win xp SP3, where the card is OK) AND
F(15 GB) where I ve installed win 7 ultimate (SP1).
I tried almost everything and the device manager keeps showing "typical VGA adaptor" in win 7 partition.
The 10.2 catalyst installs without a problem, but nothing happens. No ATI icon in the task bar,
no atiptaxx.exe in processes and of course"typical VGA adaptor".....

Frustrated I am!!:cry::cry:
Thanks in advance!!
 
Joined
Sep 24, 2008
Messages
2,470 (0.73/day)
Likes
613
Location
Hillsboro, Oregon, USA
System Name Dire Wolf II
Processor Intel Core i7 7820HQ (2.9Ghz, up to 3.9Ghz)
Motherboard HP 8275
Memory 32GB DDR4 2400Mhz
Video Card(s) Sapphire R9 Fury Nitro OC 4GB (Thunderbolt3 eGPU), nVidia Quadro M1200 (GTX750Ti) 4GB GDDR5
Storage HP NVMe 256GB
Display(s) HP Z27q (5120x2880) + Dell P2715Q (3840x2160)
Case HP ZBook 15 G4
Audio Device(s) Musiland Monitor 02 US, Skullcandy SLYR
Power Supply 150W HP PSU (for Laptop) + Corsair RM550x (for eGPU)
Mouse Logitech G400
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Enterprise 64-bit
#2
Joined
Jul 6, 2006
Messages
473 (0.11/day)
Likes
303
Location
ireland, galway
Processor q6600 G0 @ 2.8Ghz
Motherboard ex38 DS4
Cooling air
Memory 4 *1gig tracer ballistic
Video Card(s) sapphire dual bios 6950
Storage ssd- sandisk 120gb, sata- 2 500gb samsung in raid 1 & 1 samsung 400gb
Display(s) LG w2452tx
Case nzxt
Audio Device(s) na
Power Supply hiper 730
Mouse g9
Keyboard bt microsoft arch
Software win7
#4
hey, on the amd website its says 10.2 should support x700
http://support.amd.com/us/gpudownlo...px?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13&lang=English,

strange why it doesnt work, also it doesnt say anything about officially supporting windows 7 but it does say

"Note: AMD’s DirectX 9 ATI Radeon graphics accelerators are not officially supported under Windows 7. If the user chooses to, they can install the ATI Catalyst Windows Vista graphics driver under Windows 7".

also the newest drivers wont work for definite


I'll look up somemore and see if I can find anymore out for ya
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#5
I have the Catalyt_9.11_8.673.1_Hotfix_Vista_Win7_Nov26...if that helps at all.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#6
Oh I just checked more and I also have these.

http://www.techpowerup.com/forums/attachment.php?attachmentid=48731&stc=1&d=1350305277


Hi there!!

well the story is that I have two partitions: C(win xp SP3, where the card is OK) AND
F(15 GB) where I ve installed win 7 ultimate (SP1).
I tried almost everything and the device manager keeps showing "typical VGA adaptor" in win 7 partition.
The 10.2 catalyst installs without a problem, but nothing happens. No ATI icon in the task bar,
no atiptaxx.exe in processes and of course"typical VGA adaptor".....

Frustrated I am!!:cry::cry:
Thanks in advance!!

Also if you have not installed all the .nets then you will need to do so in order to get the CCC to work in Windows 7. http://www.microsoft.com/net/download
 

Attachments

Last edited:

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,518 (6.45/day)
Likes
6,938
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#7
For that card I would recommend the 11.11C performance driver due to its age.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#8

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#10

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#11
...well.... nothing!!! :cry: :cry: :cry:
I installed net 4,5 and afterwards tried 10.2, 11.1 does not aply for me cos I have a 32-bit system and finally I tried 11.2...
NOTHING???!!!! :cry: :cry:
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#12
...well.... nothing!!! :cry: :cry: :cry:
I installed net 4,5 and afterwards tried 10.2, 11.1 does not aply for me cos I have a 32-bit system and finally I tried 11.2...
NOTHING???!!!! :cry: :cry:
Make sure you have .net 3 or 3.5 as well.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,518 (6.45/day)
Likes
6,938
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#13
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#14
what are your system specs? Mobo, GPU, CPU, PSU, Ram, OS. It may help it resolving your issue.
 

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#15
what are your system specs? Mobo, GPU, CPU, PSU, Ram, OS. It may help it resolving your issue.
Thank you everyone,
Acer aspire 1694 wlmi 32 bit, ram 1280, CPU 1,8,win 7 sp1 on partition f(15 gb) and win Xp sp3 on c(30gb).
As I said the ati mobility radeon x700 is not recognized in win 7.
Sorry but what psu and mobo are?
I think net 3,5 is installed by win 7 sp1, so this means I have net 3,5(built in) plus the net 4,5....
 
Last edited:

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#16
Can you show us the graphics card device ID? (you can see it by pressing Windows + Pause/Break -> click on "Device Manager" on the left -> open the "Graphic Card" or "Visual Adapter" branch -> right click on your graphic card -> select "Properties" -> select the "Details" tab -> and on the combo box bellow select "Hardware IDs" -> then copy paste the bellow lines or take a screen-shot and post it here).
 

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#17
Can you show us the graphics card device ID? (you can see it by pressing Windows + Pause/Break -> click on "Device Manager" on the left -> open the "Graphic Card" or "Visual Adapter" branch -> right click on your graphic card -> select "Properties" -> select the "Details" tab -> and on the combo box bellow select "Hardware IDs" -> then copy paste the bellow lines or take a screen-shot and post it here).
ok from GPU-Z DEVICE id:1002-5653
I attach the GPU snap shot
Keep in mind that when I run win xp the card is fully recognised
 

Attachments

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#18
Ok now do this:
  • Download this installer (it's the latest drivers available for your card);
  • Run the setup and let it "extract" all its contents;
  • When the setup asks you to continue installing the drivers (after the extraction, a window shows up saying "Welcome"), cancel the installation;
  • Open the
    Code:
    C:\ATI\Support\10-02_legacy_vista32-64_dd_ccc\Packages\Drivers\Display\LH_INF
    folder in explorer;
  • Extract, paste (and replace) the file attached to this post there;
  • Now open device manager and select your graphic card (like instructed on the post above);
  • Right click on it and select "update device driver":
  • Then click on "search driver on computer" -> "allow me to select a driver from the list..." -> click on the "disk" button -> select the .inf that should be on the folder that you openned above -> select your graphic card from the list and let it install;
  • A "red" window will appear, select "install anyway";
  • Check if the installing process completed successfully.
  • Reboot and check if the drivers are still installed.
After this at least the drivers should be installed and loaded every time windows starts.

Now about Catalyst Control Center, to get it to install you probably need to modify all the "setup.exe"s binaries to allow it to install on your card (your card seems to be black-listed). I will also do it if needed, but I'm not very happy about spreading modified ".exe"s. on a public forum.
Please do report back.
 

Attachments

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#19
Ok now do this:
  • Download this installer (it's the latest drivers available for your card);
  • Run the setup and let it "extract" all its contents;
  • When the setup asks you to continue installing the drivers (after the extraction, a window shows up saying "Welcome"), cancel the installation;
  • Open the
    Code:
    C:\ATI\Support\10-02_legacy_vista32-64_dd_ccc\Packages\Drivers\Display\LH_INF
    folder in explorer;
  • Extract, paste (and replace) the file attached to this post there;
  • Now open device manager and select your graphic card (like instructed on the post above);
  • Right click on it and select "update device driver":
  • Then click on "search driver on computer" -> "allow me to select a driver from the list..." -> click on the "disk" button -> select the .inf that should be on the folder that you openned above -> select your graphic card from the list and let it install;
  • A "red" window will appear, select "install anyway";
  • Check if the installing process completed successfully.
  • Reboot and check if the drivers are still installed.
After this at least the drivers should be installed and loaded every time windows starts.

Now about Catalyst Control Center, to get it to install you probably need to modify all the "setup.exe"s binaries to allow it to install on your card (your card seems to be black-listed). I will also do it if needed, but I'm not very happy about spreading modified ".exe"s. on a public forum.
Please do report back.
I will try it but not right now and definetely I will report back!
 
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.16/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#20
Hi,

That ATI Mobility Radeon X700 is pretty old. Let's see. Well, you can try the following:
- download the Mobility Modder (for modding desktop ATI/AMD driver)
- download ATI Catalyst 9.11 x86 or Catalyst driver 9.11 x64 (depends what OS you are using, 32bit or 64bit OS?); heard that 9.11 works the best for old mobility GPUs, though you can always try out newer ones, such as the suggested 10.2.
- Use the ATI Mobility driver mod tool to convert the desktop Catalyst driver into Mobility driver; follow the instructions (from the first link) to install all the needed software/apps in order to use the mentioned driver mod tool and follow the steps for modding the driver for Mobility Radeons. See whether you can install the modded driver now for the Mobility Radeon X700 after using that Mobility Modder tool.

Hope it works for you.

Good luck!
 
Last edited:

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#21
@ TEMP02
Man you are the man!!!!!!!!!!!!!!!!:toast: :rockout: :respect:
It worked as you said, ati x700 recognised plus aero support.
Now the catalyst...do you reckon it is going to be necessary? If yes (how) then please do your trick.
 

arena2

New Member
Joined
Oct 15, 2012
Messages
24 (0.01/day)
Likes
0
#22
Hi,

That ATI Mobility Radeon X700 is pretty old. Let's see. Well, you can try the following:
- download the Mobility Modder (for modding desktop ATI/AMD driver)
- download ATI Catalyst 9.11 x86 or Catalyst driver 9.11 x64 (depends what OS you are using, 32bit or 64bit OS?); heard that 9.11 works the best for old mobility GPUs, though you can always try out newer ones, such as the suggested 10.2.
- Use the ATI Mobility driver mod tool to convert the desktop Catalyst driver into Mobility driver; follow the instructions (from the first link) to install all the needed software/apps in order to use the mentioned driver mod tool and follow the steps for modding the driver for Mobility Radeons. See whether you can install the modded driver now for the Mobility Radeon X700 after using that Mobility Modder tool.

Hope it works for you.

Good luck!
Thank you!!:respect:
I won't try it since I'm ok for the time being....sorry
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#23
Well it's not really necessary, unless you want to change/force rendering settings, and even if you do you can install ATi Tray Tools (like I did on my X700 Pro some years ago), it allows you to change all the settings available on CCC and even more (BTW ATT does not require .NET or anything else, just install and you're set, you can access its settings by a icon on the system task-bar)!

Anyways, glad that you got it working :)

EDIT: if you still want the modified Catalyst Control Center setup I can mod it so that it installs, just post a quick reply saying that you do want it.

EDIT2: Ok, here it is, the complete package for your setup (Win7 32b + X700 [DEV_5653]), if I did it right it will even install the drivers and Hydravision packages if they are needed.
Here is the procedure:
  • Check if the folder
    Code:
    C:\ATI\Support\10-02_legacy_vista32-64_dd_ccc\
    exists and if it does delete it;
  • Download this installer (it's the latest drivers available for your card);
  • Run the setup and let it "extract" all its contents;
  • When the setup asks you to continue installing the drivers (after the extraction, a window shows up saying "Welcome"), cancel the installation;
  • Open the
    Code:
    C:\ATI\Support\10-02_legacy_vista32-64_dd_ccc\
    folder in explorer;
  • Extract, paste (and replace) the zip attached to this post there (it will ask you to replace/merge two folders, accept the merge/replace);
  • Right click on "Patch_10-2_X700-5653_Win7-x86.cmd" and "Run as Administrator" (it will patch all the needed files, wait for a "Done!" message and then press any key to quit);
  • Now you can run "Setup.exe", like if nothing happened, and it will allow you to install drivers + CCC + Hydravision;
  • Let the installation continue and if a "red" window appears, select "install anyway";
  • Reboot and check if everything works.

This patch uses xdelta so that the actual patching is only done on your computer when you run the ".cmd". This way I could keep the ".zip" size to a minimum packing only one ".exe" and a couple of ".xdelta"s.
Also this way you can keep the ".zip" on your computer (or just a link to this forum thread) if later on you need to reinstall.

NOTE: once again I must stress that this patch will only work on this configuration: Win7/Vista 32b + Mobility X700 [DEV_5653] + CCC 10.2
 

Attachments

Last edited:

giuanin

New Member
Joined
Feb 16, 2013
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#24
problema scheda video ati mobility radeon x700 e w8

salve a tutti:). sono nuovo del foum. ho un problema con una scheda video ati mobility radeon x700 e w8. Posseggo un notebook acer aspire 5024 wlmi (un po’ datato, ma in perfetta tenuta), SO xp sp3 32bit, cpu amd turion 64 ml-34 1.80 ghz, ram 2 gb ddr, scheda video ati mobility radeon x700 128 mb, risoluzione 1280×800.
Dal momento che ho effettuato l’upgrade a Windows 8 pro viene rilevata una scheda video di base microsoft, risoluzione 1024×768, senza possibilità di modifica.
Ho letto le vostre soluzioni del caso. Vorrei applicarle. Purtroppo, ho poche conoscenze d'informatica, per cui, alcuni passaggi non mi sono chiari. Posso chiedervi qualche chiarimento in merito? Altrimenti, potreste indicarmi quale potrebbe essere la soluzione migliore per il mio caso?: Ohwell: